some1 Napisano 7 Maja 2020 Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) Przy takim budżecie pochodziłbym po sklepach. Canyon jest przeciętny, no i cena nie podlega negocjacji. Z tych dwóch bardziej podoba mi się Cube, mimo amora 30mm. Ale za to pełny GX. Najlepszy w tym budżecie był XC900 z Decathlon ale chyba obecnie już niedostępny bo fabryki stanęły. Edytowane 7 Maja 2020 przez some1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 7 Maja 2020 Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Fakt, że w Canyonie jest sztywna cena. Do tego żeby poznać cenę końcową trzebago wrzucić do koszyka i "prawie" kupić, bo dochodzą jakieś koszty opakowania, przesyłki i coś chyba jeszcze. Już nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 XC900 - raczej nic lepszego pod względem cena/osprzęt nie znajdziesz. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-900-29-karbonowy-id_8558254.html Są jeszcze w rozmiarze L, więc powinien to być dla Ciebie dobry rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DefragBike Napisano 7 Maja 2020 Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Dzieki wszystkim, jak ktos jeszcze ma sugestie to zapraszam. Ten decathlonowy rockrider ciekawy i dobry osprzet, ale nigdzie nie moge geo znalezc. Jesli dam rade ogarnac to sie moze przymierze. Jeszcze taki Cube znalazlem na promce bo z 2018 roku, znalazlem gdzie maja rame 19":https://allegro.pl/oferta/rower-cube-reaction-c-62-pro-rozm-21-rabat-20-8306218074 Trek troche dziwny rozmiar - ma 3cm nizszy przekrok niz wszystko inne, za to najdluzsza gorna rure (617mm vs 600 u canyona i 610 w Cube). Czyli chyba jednak najbardziej na plasko bede lezal Chyba bym musial sie przymierzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Sprawdź ten ( dziwne, że można dodać do koszyka bez wyboru rozmiaru ) : https://skleprower.pl/silverback-superspeed-20-2018-shimano-xtslx-1x11-p-170.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feliz009 Napisano 11 Maja 2020 Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Ktoś z was jeździ albo zna generalnie NS NERD LITE ? Poleca, nie poleca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DefragBike Napisano 12 Maja 2020 Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Dzieki za pomoc wszystkim, zamowilem jednak Canyona graficznie mi najbardziej lezy (czarno czerwony cube c62 race z zeszlego sezonu sie sprzedal), reszte mozna zawsze lekko zmodyfikoawc. Do tego obsuga Canyona dosc mocno mnie do niego przekonala Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 12 Maja 2020 Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 40 minut temu, DefragBike napisał: Do tego obsuga Canyona dosc mocno mnie do niego przekonala rozwiniesz temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DefragBike Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 W dniu 12.05.2020 o 11:53, kenczorf napisał: rozwiniesz temat? z 3-4 tyg temu mieli promocje na rowery, model byl przeceniony. Napisalem czy jest szansa dostac tamta cene jeszcze, dostalem info ze jesli zloze zamowienie tego samego dnia co odpowiedz to tak. Tak zrobilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boldar Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) Witam , mam pytanie odnośnie uzyskania komfortowej prędkości jazdy na chwilę obecną dla mnie - od dłuższego czasu jeżdżę głównie asfalt/szuter - prędkość oscylująca w granicy 30 km/h , rozglądam się za nowym rowerem , myślę o Meridzie Big Nine Limited 2020 - 32 T z przodu , kaseta 10-51 12 przełożeń z tyłu . Obecnie mam 13 letniego Gianta XTC 3 z 3 tarczami z przodu na kołach 26 cali i problemu z większymi prędkościami na płaskim nie mam , czy na tej Meridzie będę mógł komfortowo jechać z taką prędkością - ewentualna wymiana na większą tarczę z przodu 34 T ok . Nie jeździłem nigdy na oponkach 29 cali jak coś . Edytowane 24 Maja 2020 przez boldar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Pobaw się kalkulatorem, możesz ustawić wszystkie parametry włącznie z rozmiarem opon i kadencją z jaką jeździsz. http://www.gear-calculator.com/ Ale prawie na pewno nie będziesz miał z tym problemu, zwłaszcza z kasetą 10-50. Chyba, że lubisz wolno kręcić na najtwardszym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Przy kadencji wyższej niż u żółwia, bez problemu Na maratonach, kiedy cisną na płaskim, to lecą +/- 4 dychy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 @boldar powiem to z pozycji osoby niezbyt wycwiczonej, ktora cale zycie krecila twardo. Tzn niskie kadencje i ciezkie przelozenia. Po przesiadce z 3x9 na 1x12 mialem spora lipe z jazda na prostej, poniewaz by byla predkosc musiala sie pojawic spora jak na mnie kadencja. Na blacie 30 z przodu i 11 z tyl przy kadnecji 90 ktora jak na mnie byla wysoka mialem tylko 30km/h. Jezdze juz tak 2gi rok. Dopkupilem szose na asfalty, wiec mtb zostal mi tylko w teren - gory i sciezki. Jesli glownie jezdzisz twarde sciezki kup szose - naprawde. Jesli jednak chchesz miec jeden rower uniwersalny ale glownie latasz twarde odcinki to pomysl o 2x10 czy tam 2x11, jesli glownie gory to 1x rewelacja. Chyba, ze generalnie jezdzisz na wysokiej kadencji to i 1x Ci wystarczy na asfalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 12 minut temu, kenczorf napisał: Na blacie 30 z przodu i 11 z tyl przy kadnecji 90 ktora jak na mnie byla wysoka mialem tylko 30km/h. Było wrzucić blat 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 6 godzin temu, wkg napisał: Było wrzucić blat 34 Wrzuciłem 32t. Z 34t miałem obawy, że braknie nogi na podjazdach w górach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 8 godzin temu, kenczorf napisał: Na blacie 30 z przodu i 11 z tyl przy kadnecji 90 ktora jak na mnie byla wysoka mialem tylko 30km/h. 30/11 a 32/10 to duża różnica, na tym drugim przełożeniu przy 90 obrotach na minutę masz już 40 km/h. Ale coś nie tak policzyłeś, bo nawet przy 30/11 w kalkulatorze wychodzi mi 34 km/h (opona 29"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 @some1 pisałem z pamięci i nie pamiętam dokładnie - może to było przy kadencji 80? Przestałen na to patrzeć jak kupiłem szosę i MTB zostal tylko w teren - tam 1x sprawdza się wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 To by się zgadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeus87 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Witam grupę, czy jeździ ktoś na rowerku Romet MOnsun 1 w rozmiarze 19" i mas 177-180cm wzrostu ? Mam daleko do salonu żeby osobiście sprawdzić a już tylko te rozmiary zostały dostępne 😕 Obsługa w sklepie mi powiedziała że to będzie tak "na granicy" Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Mondeus87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 @Mondeus87 będzie za duży. Naprawdę lepiej wziąć za mały niż za duży. A bikefitterzy z którymi rozmawiałem mówią, że 90% ludzi jeździ w ogóle na za dużych rowerach. Ja przy moich 168 cm wziąłem... XS 14,5" i jestem przeszczęśliwy, nareszcie koniec bólu pleców, karku po 150 km. Patrzę sobie na geometrię tego Monsuna i przy 177 cm bym na pewno 19" nie brał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Co polecacie w budżecie 7-9 tys hardtail do długiego siedzenia w siodle ( dłuższe bikepackingowe podróże ) oraz aby był dość lekki. Zastanawiam się nad wyborem Hardtaila vs Rondo Bogan. Jakbym znalazł wytrzymałego lekkiego mtb to rozważyłbym jako alternatywe dla gravela. Edytowane 23 Września 2021 przez dww3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 (edytowane) https://www.decathlon.pl/p/rower-mtb-xc-900-29-carbon/_/R-p-300807?mc=8643985 - o ile SRAM 1x12 podejdzie ... choć ja raczej myślałbym o alu na takie zastosowania - XC 500 wyjdzie taniej Edytowane 23 Września 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Z tym że xc 900 jest dostępny A XC 500 nie widziałem od stycznia tego roku. Może xc 120, Nx-a sprzedać jako nowego i założyć GX-a Zostanie sporo na sakwy, nawigację itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Jeśli masz w planach dłuższe wyprawy z ekwipunkiem to zdecydowanie gravel. Takimi da się pośmigać nawet w terenie. Przy dłuższych wyprawach chwyt barankowy naprawdę robi robotę! Może coś ze stajni meridy, mission cx lub inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Mission CX to przełaj, a w gravel'u chodzi przecież o odrobinę większy komfort, zwłaszcza na długich trasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi