wkg Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Poseidon napisał: Jeżdżę z powodzeniem na Specialized Chisel Mi się bardzo ten rower podoba, nawet z tym NX-em tyle, że TTH 595 i 623 to duży skok a jestem po środku :/ Bez przymiarki trochę słabo rower kupować. 1 Cytuj
mordorr Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Nadal uwielbiam mojego ProCalibra, ale teraz bym kupił inny rower. glownie z racji "celu" Z procalibrem przeszedlem długą drogę i jego zalety są mocno przyciśniętę przez główną wadę - wagę. w górach każdy gram boli bardziej, a ProCaliber nie jest najlzejszym rowerem już w konfiguracji wyjściowej. szukałbym teraz czegoś wylajtowanego. Chyba, że waga gra drugorzędną rolę - to jest to nadal rewelacyjny rower! Cytuj
kenczorf Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 27 minut temu, mordorr napisał: Z procalibrem przeszedlem długą drogę i jego zalety są mocno przyciśniętę przez główną wadę - wagę. w górach każdy gram boli bardziej, a ProCaliber nie jest najlzejszym rowerem już w konfiguracji wyjściowej. szukałbym teraz czegoś wylajtowanego. Tu dużo zależy od nogi. W beskidach jeździłem z kolegą który ma treka roscoe i zawsze był szybciej u góry pomimo większej wagi samego roweru. Do tego wyjechał tam gdzie ja nie dałem rady. Jak widać pomimo cięższego roweru nie miał z tym problemów. Uważam, że dopóki się nie ścigasz gdzie liczy się każda sekunda to niema co przesdzać, że kilogram w tą czy w tamtą będzie dla nas odczuwalne 1 Cytuj
mordorr Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) 28 minut temu, kenczorf napisał: Uważam, że dopóki się nie ścigasz gdzie liczy się każda sekunda to niema co przesdzać, że kilogram w tą czy w tamtą będzie dla nas odczuwalne Tu jest słowo klucz - moze nie to, że każda sekunda, ale w góach wyscigi trwają od 3 do 6h srednio (sa i krótsze i dłuższe, ale są na pewno dłuższe niż płaskie, choćby dlatego, ze pod góre świat przesuwa się w tempie paru km na godzinę ) jak masz do wjechania ponad 2tyś m w górę, to już ten kilogram czujesz. zgadzam się też, że jak masz nogę to wjedziesz szybciej na górę nawet na ciężkim rowerze, niż ci na lekkich, ale jak masz kolegę z porównywalną nogą i lekkim rowerkiem,a do tego z mniejszym brzuchem, to on będzie na górzej szybciej... grawitacja to su*a! Wracająć do sedna - jak kupiwałem ProCalibra to dokładnie tak samo myślałem, jak napisałeś. Idąc o krok dalej w tych filozofiach - czy ktoś potrzebuje rower za 7k, na którym nie będzie się ścigał ? po co ? Szosę np mam na jednej z najtanszych grup - Sora. świetny rower! niezawodny. napęd kosztuje do niego 250zł kompletny (do Ultegry tyle kosztuje pewnie sama kaseta, albo pół). waży okolo 11kg... i w ogole mi to nie przeszkadza Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez mordorr Cytuj
Bajerniak Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) A dla kogoś kto nie będzie się ścigał tylko gonił po lasach to roscoe wystarczy? Teraz pytanie czy roscoe 7/8 2019/2020? Ale nie bo teraz zauważyłem że roscoe mają koła 27,5' Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Bajerniak Cytuj
kenczorf Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 to jest midfat - koła 27.5+. Kolega sobie bardzo chwali. Ma 8emke z 2020r. Zamleczona koła i idzie jak wściekły po szlakach. Zawsze odstawal na zjazdach w cięzkim terenie a teraz jest pierwszy, no i wyjezdza tam gdzie my nie ogarniamy Cytuj
Bajerniak Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Teraz, kenczorf napisał: to jest midfat - koła 27.5+. Kolega sobie bardzo chwali. Ma 8emke z 2020r. Zamleczona koła i idzie jak wściekły po szlakach. Zawsze odstawal na zjazdach w cięzkim terenie a teraz jest pierwszy, no i wyjezdza tam gdzie my nie ogarniamy a co to jest midfat 27,5+ ? Cytuj
Malinowy Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Właściwie tak się szczypać o wagę roweru, że w górach to każdy gram się liczy. Nie zaprzeczam, ale dlaczego nikt nie zauważył jednej kluczowej sprawy, mianowicie waga samego rowerzysty i jego ekwipunku.. To tutaj można ugrać najwięcej, wcale nie przepłacając grubych PLN za każdy gram w dół. Dlaczego FTP liczone jest do wagi kolarza, a nie jego sprzętu? Wszyscy doradzacie koledze różne rowery mówiąc, a że ciężki w terenie, a że słaby osprzęt. Bardzo ważna jest geometria oraz zastosowane technologie do wytworzenia ramy. Za tym idzie też masa, ale nie przesadzajmy z tym już tak. Lekkie koła i opony, do tego dobre piasty i można śmigać po górach. Wielu z Was lepiej by zrobiło, gdyby zrzuciło te 5-10 lub więcej kg wagi i wtedy pośmigało. Gwarantujè zupełnie inne odczucia z jazdy. Spec Chisel czy trek procaliber 7 to już bardzo fajne rowery. Do amatorskiej jazdy w zupełności wystarczą. W przypadku jazdy zawodowej waga kolarzy jest zbliżona (z wyjątkami), dlatego taką rolę odgrywa sprzęt (nie myśle tylko o wadze ale i technicznych możliwościach). Warto tez wziąć jeszcze jeden aspekt w przypadku amatorskiej jazdy, a mianowicie koszty eksploatacji. Mam kasę to mogę kupić sobie rower nawet za 20 000 PLN. Jak biorę pod uwagę ekonomiczny aspekt wybieram taki, który nie zje mojego budżetu. W obecnej dobie obniżania wagi, mało kto zastanawia się nad trwałością pewnych rozwiązań. Kilkanaście gramów mniej w sprzęcie kosztuje krocie i tak jak napisałem, zrzucić 5-10 kg naszej masy tez zrobi sporą robotę, nawet większą niż te kilkanaście gramów w sprzęcie. 2 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2020 Akurat kolega Bajerniak nie ma czego zrzucać Jak się nie ma w planach poważnych zawodów, to nie ma co się specjalnie cieniować Cytuj
Bajerniak Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 22 minuty temu, KrissDeValnor napisał: Akurat kolega Bajerniak nie ma czego zrzucać Jak się nie ma w planach poważnych zawodów, to nie ma co się specjalnie cieniować Tutaj akurat masz rację, jestem szczupły i od lat trzymam formę ale nie mam takich możliwości wyjazdów na górki, mieszkam gdzie mieszkam raczej niziny, kilka górek się znajdzie ale nie jest to teren Beskidu Śląskiego, czego zazdroszczę osobom z forum. Cytuj
Bajerniak Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Panowie a co powiecie jednak na Fulla: Giant Stance 29 2 2020 nie wiem czy na moje pagórki nie lepiej sztywniaka, co sądzicie? sztywniaka miałem na myśli np Treka Procaliber 6 z 2019r Doradźcie coś... Cytuj
Sabarolus Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Za te pieniądze zawsze będzie zabiedzony full. Ten Stance to maksymalnie budżetowy full - typowy jednozawias zamiast Maestro Gianta, taki sobie standard tylnej osi (mało popularny) i komponenty średnie. Ja bym szukał fajnego Hardtaila w tych pieniądzach, jak XC to wybór jest szeroki: - Decathlon, Specialized Chisel, Trek Procaliber, dostaniesz już karbon od Krossa. Jak ma być sensowny full to by trzeba pewnie kapke dołożyć. 1 Cytuj
grzechu1984 Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Teraz, Bajerniak napisał: Panowie a co powiecie jednak na Fulla: Giant Stance 29 2 2020 nie wiem czy na moje pagórki nie lepiej sztywniaka, co sądzicie? sztywniaka miałem na myśli np Treka Procaliber 6 z 2019r Doradźcie coś... Doradziłbym ci raczej gianta Anthema, skoro sztywniak daje radę w górach to na pagórki starczy full z przeznaczeniem XC. Np taki : https://www.giant-bicycles.com/pl/anthem-29-3 Ten stance to tak ani do skakania ani do wyścigów. Pozdr Cytuj
Bajerniak Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Nie będę się ścigał i nie będę skakał, a ostrych zjazdów jak na lekarstwo w moich terenach. Poprostu chce wygodny rower żeby mnie tak dupsko i kręgosłup nie bolał. 1 Cytuj
Sabarolus Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Aby duspko nie bolało to przede wszystkim należy dobrać prawidłowe: siodło, spodnie i pozycje - kolejność nieprzypadkowa, sprawdza się dla mnie. Jak mieszkasz na nizinach to taki Anthem byłby idealny, na Gianta dostaniesz też fajny rabat. Ten wklejony powyżej ma fajny i równy osprzęt. 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2020 Aluminiowy Anthem w podstawowej wersji za 9 k to przesada... Bolący tyłek może być kwestią niedopasowanego siodełka, a ból kręgosłupa spowodowany niewłaściwą pozycją. Cytuj
kenczorf Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 W dniu 6.04.2020 o 13:18, Bajerniak napisał: a co to jest midfat 27,5+ ? Obręcz 27.5 ale opona wysoka/szeroka. Średnica takiego koła jest jak 29 na standardowej oponie o szerokosći 2.1 czy 2.2 Cytuj
kipcior Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Jako posiadacz Stance z 2015r., który zapewne ma się nijak do wersji 2020 zdecydowanie bym go wolał niż jakiegokolwiek HT. Oczywiście ten rower ma swoje ograniczenia i nie nadaje się do enduro. Mnie to akurat nie bawi i po 5 latach nadal nie czuję potrzeby go zmieniać. Choć może powinienem dodać, że z czasem zmieniłem koła, hamulce, opony i dodałem myk-myka. Ale to takie tam szczegóły 1 Cytuj
Bajerniak Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Z doborem siodła jest jak z wyborem Żony, nigdy nie wiesz co będzie dalej...miałem już masę siodeł ale po przejechaniu 40km nic nie wyszło boli, kręgi w słupie też. Miałem już z 10 HT czas chyba na Fulla, mam drugi rower bardziej uniwersalny taki fitness w razie czego. 1 Cytuj
Sabarolus Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Godzinę temu, KrissDeValnor napisał: Aluminiowy Anthem w podstawowej wersji za 9 k to przesada... Jak wskażesz innego sensownego fulla w tej kwocie (katalogowo!) to się zgodzę Chyba Tylko Kross Earth 2.0 jest konkurencją. Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 A nowy alu Canyon Neuron ? Nie to, żebym polecał .. Cytuj
Bajerniak Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Teraz, wkg napisał: A nowy alu Canyon Neuron ? Nie to, żebym polecał .. Jest zaisty ale w rozmiarze M nie wiadomo kiedy będzie dostępny. Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Gdyby nie waga prawie 15 kg :/ NA uniwersalny to stanowczo za dużo. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2020 XC 900 S jest za słaby ? https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-900-s-29-id_8545706.html Cytuj
Sabarolus Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Teraz, KrissDeValnor napisał: XC 900 S Ok, jest niezły, Pewnie tego Gianta kupiłby za 7,5k ale ok, to jest konkrencja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi