Loma Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Stoję przed podobnym wyborem, tyle że wybieram wśród pomiędzy trekiem procaliber 6 i scottem 940, 950, tyle że z roku 2019, ale jak bym miał w okolicy tego speca w takiej cenie, to mocno bym go rozważył. Rama, chyba środek suportu i Reba do mnie przemawiają. Mniej więcej w jakiej porze zaczynają się posezonowe obniżki cen? Pytam, bo od wielu lat nie sledze rynku, jeżdżę na starym szrocie i całkowicie wypałem z obiegu. Edytowane 1 Maja 2019 przez Loma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 W zależności od sklepu na obecny asortyment tez uzyskasz rabat. Ja za procalibra 6 2019r dalem w sklepie stacjonarnym 6000zl - katlogowo 6999. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loma Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 No w moim przypadku, będę chyba brał pod uwagę moje kontakty ze sklepami w okolicy. Najlepiej żyję z obsługą sklepu ze Scottem, tyle że z tego co się orientuję akurat na Scotta da się wyrwać stosunkowo mały rabat. Za to jestem pewnie serwisu i mogę liczyć na więcej "suportu" w razie czego. Owszem znam też właściciela sklepu z Trekiem i Specem, ale jednak lepszy kontakt ma ze sklepem Scotta. Na całe szczęście nie ma ciśnienia i mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji, co i gdzie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Mam te Spece Chisele Expert 2x 2018 w domu - 2sztuki (M-ka żony i L-ka moja, czerwony i czarny). Genialne rowerki. Jeden z nich ma już 2000km na liczniku, drugi niewiele mniej. Wagowo M-ka to 11.1kg, L-ka 11.5 kg. Czerwony ma błyszczący lakier, nie kurzy się tak jak czarny matowy i łatwiej się czyści. Świetna,lekka rama i geometria (pod strome górki w terenie jak przyklejony, pewne prowadzenie), suport BSA, amor Reba, lekkie koła, b. dobre opony FastTrack, solidne hamulce. W następnym roku Spec wyposażał te modele w napęd 1X ( dla mnie, amatora to za mało). Jedyne co zmieniłem to gripy (lubię grubsze) i pedały (na platformy z pinami). Lepszego na teren roweru nie miałem i nie potrzebuję. Za 5700 gorąco polecam - oficjalna cena w 2018 wynosiła 7999 zł, ja za 2 szt z bardzo solidnym upustem poniżej 6 tys nie zszedłem. Edytowane 1 Maja 2019 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 U mnie scotta mial tylko rojax. W marcu dawali 10% rabatu. W kwietniu juz tylko 7% . Teraz jesli dadzą rabat to obstawiam, ze max 5% chyba, ze masz inna siec sklepow u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loma Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Ile Spec daje gwarancji na ramę? Może się orientujecie jak wygląda kwestia rozpatrywania reklamacji? Podobno kiedyś się wypinali na luzujące się mufy suportowe w karbonach, czy coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Na speca masz tzw. dożywotnią gwarancję na ramę. Posiadam dwa spece stumpjumper ht oraz fuse expert jak na razie zero poważniejszych usterek ale jeżeli chodziło o przeglądy i reklamacje zero problemów ( wymieniona opona z powodu bicia i sita po bokach co uniemożliwiało zamleczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poseidon Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Wyglada na to że więcej reklamy mi nie potrzeba@dfqile masz wzrostu jeśli wolno spytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Nie będziesz żałować Edytowane 1 Maja 2019 przez Ador Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 183cm - Lka idealna dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poseidon Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 z tego co widziałem w tabelach od 178 jest L w Specialized jeżeli chodzi o MTB dlatego zostanę przy MMiał kosztować 4800(początkowo był to x caliber9)no cóż Żona nie musi wiedzieć że kapkę podrożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) W końcu porządny rower kupuje się raz na kilka lat ( mam 10letniego Wheelera 26" wyższy model, który dalej jest na chodzie). A te rowery to nie przypadkowe składaki ( co tam z części jest dostępne na rynku) tylko przemyślane w określonym budżecie i przetestowane konstrukcje od początku do końca co potem wychodzi w użytkowaniu. To po prostu pięknie jeździ Edytowane 1 Maja 2019 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 9 godzin temu, Poseidon napisał: Jeździłem Trekiem i Specem z tym że Specem tylko M ale przy moich upodobaniach i wzroście 177cm powinno być ok.Scotta wypróbuje w przyszły weekend.Generalnie nie chciałbym wydać więcej niż 5tke za rocznik 2018.Z tego co mi wiadomo powoli rusza wyprzedaż 2019 także może chwile poczekam. Czekanie może przynieść korzyści, ale i rozczarowanie (brak rozmiaru ramy). Z tych podanych przez Ciebie rowerów to Spec i Trek są mocno zbliżone do siebie. Zasadnicze różnice (choć wciąż nie jakieś znaczące) to amortyzator i hamulce - przemawiają za Specem Scott ma 1x11, a to też zmienia trochę jego charakterystykę. Sprawdź sobie dokładnie osprzęt, zastanów się na czym Ci najbardziej zależy i jak to cenowo wychodzi (czasami nie warto aż tyle dopłacać do ciut lepszych hamulców), a później podejmij ostateczną decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Napęd 1x12 - generalnie pojedyńczy blat nie jest dla każdego. Ja więcej po płaskim jeżdżę i brakowało prędkości. Zmieniłem własnie blat korby z 30t na 32t. Mam tylko nadzieję, że przy mocnym podjezdzie nie braknie pary w nogach na wiekszej korbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Maja 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 dfq Tu podają 11.55 kg dla Speca w rozmiarze M : http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=126&mar=147&art=7782 Chyba, że coś w swoich wymieniałeś i są lżejsze I tak wychodzi lepiej niż w Epicu HT, który był jakieś 0.5 kg cięższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Ogólnie to ich nie ważyłem, opieram się na danych z netu. Być może te 11.1 to był model 1x ale z kolei jeden z kolegów z innego forum ma speca 2x w rozmiarze L i twierdził że ważył go bez pedałów i wyszło mu 11.5kg. Ja w swoim mam zainstalowany przedni mini błotnik, uchwyty na bidon, pompkę, torbę podsiodłową pedały - nie chce mi się tego wszystkiego zdejmować i ważyć. Tak czy siak rowerki naprawdę lekkie jak na aluminiowe HT. Chce tylko zauważyć że np trek w swoim procalibrze obniża wagę dając korbę z kompozytu węglowego ale za to cięższe koła, tu jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 procaliber 6 ma korbe nx z zebatka gx wiec alu + alu - niema nic z carbonu - chyba, ze w wyzszych modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Procaliber 8 ? - korba Race Face Next R : https://sklep.twr.com.pl/product-pol-3058-Race-Face-Ramiona-korby-NEXT-R.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Ok ale kolega mowil o procalibrze 6. 8 to drozszy model ktory dalwj ma korbe nx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) No jaki jest sens kupować Treka 6 za 5700 jak za tyle samo można dostać Specialized Chisel Expert 2x ? To nie ta sama półka rowerów. Bikeboard w 2018 robiąc test aluminiowych hardtaili dla zaawansowanych pozycjonował w tej grupie obok Speca Treka Procaliber 8. Edytowane 2 Maja 2019 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Myślę to samo. I to jeszcze suport BSA który samemu można wymienić. Chyba, że to IsoSpeed krawaty wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 5700 masz rocznik 2018. Za ok 6k kupi pro 8 z 2018. Ja mowilem o produkcji 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 o isospeed za dużo powiedzieć jeszcze nie można, bo za krótko na rynku jest. Choć dochodzą głosy o sypiących się łożyskach - wymieniają to na gwarancji, zobaczymy jak długo. BSA i pressfit - nie ma co kierować się suportem. Powiem szczere, że tak rzadko tam zaglądam, że przestałem się tym przejmować. Idę do serwisu jak zaczyna coś strzelać lub ciężej chodzić. Poza tym rama alu jest mniej podatna na uszkodzenia, niż w przypadku karbonu (mufa suportu). Dodatkowo dożywotnia gwarancja na ramę w wypadku treka (i chyba speca też) 30 minut temu, dfq napisał: Bikeboard w 2018 robiąc test aluminiowych hardtaili dla zaawansowanych pozycjonował w tej grupie obok Speca Treka Procaliber 8. dokładnie - procaliber 8 ma bliżej do tego wymienianego speca. Praktycznie identyczne rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Teraz, Malinowy napisał: BSA i pressfit - nie ma co kierować się suportem..... Idę do serwisu jak zaczyna coś strzelać lub ciężej chodzić. I już masz odpowiedź - ja w 5 minut wymieniam jak mi coś zaczyna strzelać ... w 5 minut to nawet do garażu nie zejdę żeby rower do bagażnika włożyć do tego serwisu ... I pomyśl co Ci po gwarancji jak sezon ucieka a suport się w ramie kręci bo serwis źle wcisnął czy wycisnął Edytowane 2 Maja 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Teraz, wkg napisał: I pomyśl co Ci po gwarancji jak sezon ucieka a suport się w ramie kręci bo serwis źle wcisnął czy wycisnął Kupuje się przy wymianie pressfit TOKEN Ninja i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi