leo2 Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Są firmy które pośredniczą w takich zakupach, ale najlepiej mieć znajomego w USA. Niestety nie mam wolnych 3200 zł . Edytowane 15 Stycznia 2013 przez leo2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) w związku z tym iż w zeszłym roku mój zakup nie doszedł do skutku - w 2013 nie chiałbym czekać na wiosnę jak znowu wszystko co ciekawe zostanie wykupione i pozwolę sobie ponownie Was zapytać ... wzrost 190cm , noga 91-92 cm , waga 85-90 kgW chwili obecnej mam 2, 3 typy - każdy z zupełnie innej bajki ...1./ Radon ZR Race 29er 8.0 Radon Bikes » ZR Race 29er 8.0 / rama ALU / obie osie sztywne/ pełne XT, Fox, znośne koła Mavic Crossride - 2kg / rozmiar 20" - ~6500 PLN zamówienie przez internet2./ Cube Reaction GTC SL 29 CUBE�Reaction GTC SL 29carbon / Fox / XT/ Formula RC / koła niby firmowe ale robione tylko dla Cube: DT CSW MA 1.0 nawet waga nieznana ;-) / rozmiar 21" (przekrok powinien być wystarczający) - ~7650 PLN ale dostępność nie potwierdzona3./ Scott Spark 29 Elite r2012 / SCOTT Poland - www.scott.pl ALU / full/ obie osie "zwykłe"/ z przodu Reba dual-air / tył: DT Swiss M210 / osprzęt SLX/XT / koła do wymiany / ~7700 + ~1000 PLN za lepsze koła - rozmiar albo L albo XL ... do odbioru od rękiKusi full - choć nigdy nie miałem - i nie wiem czy warto do jazdy amatorskiej w lekkim/średnim terenie ... oczywiście jest cięższy (w rozmiarza XL waga pokazała 13,3 kg z pedałami - katalogowo 12,4 - ale pewnie w rozmiarze S) sprzedawca twierdził, że damper jest do 90 kg ? w sieci trochę narzekają, ze za mięki, znalzłem też opinię, ze haki pękają pociągając ze sobą fragment ramy ... o Avid Elixir 5S czytałem, ze się tłoczki blokuja/ nie odbijają ... i dalej kusi ;-) Waham się głównie między Scotem a Radonem (Cube do kupienia dopiero na wiosnę i może się skończyć jak w zeszłym roku, że "nie wystarczy" egzemplarzy) ... Radon tańszy, lżejszy z lepszymi hamulcami, kołami które by mi pewnie wystarczyły ... Edytowane 16 Stycznia 2013 przez bipr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 jak patrze na przyklad kolegi, z ktorym jezdze, to zastanawiam sie, czy jest cos gorszego, niz scott niektore czesci jakby 2 sortu - awaryjnosc i jakosc dzialania, 2x peknieta rama...placi sie niby za firme i technologie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 no nie żartuj ;-( miałem kiedyś 2 scotty ... ale to było 20 lat temu - pierwsze dostępne modele w Polsce ... i jakiś tam sentyment do marki pozostał ... O ramach węglowych słyszałem ... w alu tez problemy ? No i kwestia części - poważnie są gorsze ? jakieś "special edition" czy co ? czy po prostu Twój kolega jest już negatywnie nastawiony ze względu na kłopoty z ramą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 @bipr co do cuba to koła są pieta achillesową (bo z mojego rocznika ważyły 2,2 kg) Sprzedałem je nawet nie korzystając z nich tu znajdziesz mojego cuba 29 GTC Pro 21" 2012 rozebranego na części i zważone osobno http://www.forumrowerowe.org/topic/101402-zakupcube-ltd-pro-29-model-2012/page__st__120 Przez sezon nic sobie nie ubiłem, mimo że górna rura idzie dość wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 to nie jest kwestia uprzedzen czy nastawienia, a suchych faktow - mufa w karbonie 'sie ubila', pozniej na szutrowym zakrecie pekl aluminiowy wahacz, reba dziala jak jej imitacja, 2x wymieniana manetka twinlock, damper puszcza powietrze...to tak z grubsza - rower po sezonie jazd w zasadzie do utylizacji, gdyby jeszcze nie raczyli uznac gwarancji...rower za 5cyfrowa kwote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 o matko ... aż tak źle ? do myśli, że z ramami karbonowymi coś u nich nie tak sie przyzwyczaiłem - ale alu tez jakieś wybrakowane ? o damperach czytałem, ale Reba też nie taka jak trzeba ? to by naprawdę sugerowało, że jakaś specjalna wersja ... w zeszłym roku czytałem w jakimś pisemku test kilu rowerów z których jeden to był 29er właśnie Scotta na Rebie ... wychwalali pod niebiosa ... ale Reba zadziałała dopiero druga sztuka - ta oryginalna miała jakiś feler ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Może wprowadzili po prostu nową Rebę o nazwie "Scott Edition" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 i wszystko było by ok gdyby dodali jakieś: "SE" czy podobne do nazwy ... i nikt by nie dochodził czy mieli na myśli "special" czy "scott" edition ;-) tak czy siak kolega nabial skutecznie mnie zniechęcił do Scotta ... a myślałem, że po 20 latach powrócę do marki ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 nie ma co tak na to patrzeć. Każdej ramie może się coś takiego trafić. Dobra marka po prostu dobrze rozwiąże taki problem - tak, by klient był zadowolony. Oczywiście, jednej takie akcje zdarzają się częściej, innej rzadziej. Ale na tyle Scottów, ile jeździ, a także na to, jak dobrze wypadają wagowo i pod względem sztywności, to moim zdaniem jest to rewelacja. Tym bardziej, że obsługa pozakupowa jest dość chwalona. A jak podejście kupującego jest inne, to ja polecam kupić sobie chińczyka, bo nie jestem w stanie zapłacić 3 razy więcej za porównywalny produkt, nawet jeśli ma super gwarancję. Oczywiście, jeśli budzi moje zaufanie. Niedługo pokażę, co można w takim (nawet mniejszym) budżecie złożyć. Myślę, że to może się okazać inspiracją do powstania kilku ciekawych rowerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) wiesz - tylko tu nie chodzi tylko o ramę ... kolega nabial wymienił problemy z chyba większością istotnych komponentów ... (oprócz ramy, amortyzator przedni, tylni ...), sam też widziałem w sieci problemy z takim drobiazgiem jak hak tylnej przerzutki wyrywający fragment (no dobra: fragmencik ;-) ramy ... Może jak na tyle sprzedanych rowerów nie ma tylu problemów bo większość jednak nie jeździ tak ostro/intensywnie jak kolega nabiala ? i ew. problemy wyjdą dużo później - np. po gwarancji ;-) tego też sie obawiam ... Natomiast bardzo ciekawy jestem Twojej prozycji ... kiedy można się jej spodziewać ? ... bo nie ukrywam, że przymierzałem się do zakupu roweru na dniach (póki jeszcze są "gotowce" w przyzwoitych cenach), a Twoja sugestia może istotnie wpłynąć na decyzję ;-))) Edytowane 18 Stycznia 2013 przez bipr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 ja swój rower pokażę jak przyjdą koła (już zamówione) i wybiorę jakąś sztycę i zacisk do niej. Tyle brakuje do końca roweru. Wydałem około 5,500zł, koła wygrałem. Waga na poziomie 9,2-9,3kg, przy pełnej funkcjonalności, na normalnych oponach, z widelcem 100mm, z normalnym napędem itd. Ogólnie ma mi służyć do ścigania nie chcę zbyt wiele mówić, póki nie pokażę. części takie dość mocno upolowane - część jest nowa, część używana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) regulamin pkt 2i czekam Edytowane 19 Stycznia 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 lago po jaka chole..e cytowales poprzedniego posta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Jakiś nawyk z innego forum - przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vibovit Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 To niedobre wieści na temat rowerów Scott'a tu wyczytałem. Zdecydowałem się, że nabędę w tym roku Sparka 940 29" jak tylko się pojawią, a tu takie rozczarowanie tą marką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 odnosnie scotta - rama kolegi wrocila z reklamacji, przyszedl czas na jej skladanie...przy dokrecaniu srub jedna strzelila - nie wytrzymala momentu nizszego, niz ten napisany na niej samej kolejna reklamacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 @@BbartekK, nie omieszkaj napisać co Ci wyszło z tego składania.Ja sam niedawno sprzedałem gotowca 29era i zabieram się z myślą o kupieniu lub złożeniu,ze wskazaniem na to drugie optymalnego roweru dla moich potrzeb... Mam takie pytanie do ogółu , jak to jest z tymi karbonowymi ramami, czy ktoś taki jak ja o wadzę 100 parę kg powinien sobie odpuścić karbon? pozdrawiam R/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 pamiętam pamiętam ale ciągle czekam na koła - mają przyjść w środę, mam nadzieję, że wreszcie będą. Miałem też trochę problemów z hamulcami (XX), więc je zmieniłem. Założyłem już Hayesy Stroker Trail, które są pozostałością po poprzednim rowerze, zdecydowałem się jednak na niedzielne znalezisko na Allegro Jeśli nie pojadę na narty do czasu, kiedy wszystko będzie u mnie, to będziecie mogli go tu zobaczyć już w środę/czwartek, jeśli tylko pogoda pozwoli na zrobienie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Czyli reasumując poza hamulcami i kołami, wszystko inne kupowałeś? Cały czas się waham, czy bawić się w to składanie czy kupić gotowca. Może Twój projekt mnie przekona do składania edit. Co do gotowych propozycji... Warto się interesować modelami, które podałem poniżej? http://bikemarkt.mtb...-giant-xtc-1-29 (tu mogę utargować z 200ojro) http://allegro.pl/ro...3019432979.html (tu można zbić około 1000 zł) oraz http://allegro.pl/dynamics-blackstar-xt-29-shimano-xt-rock-shox-i3003889560.html pozdr. R/ Edytowane 11 Lutego 2013 przez robertos102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 kupiłem wszystko, ze starego roweru została przednia przerzutka tylko, chociaż i ona mogłaby być ciekawsza Koła wygrałem, więc one są nowe, ale nic mnie nie kosztowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Może ktoś coś dodać od siebie na temat rowerów, które podałem 2 posty wyżej? Chodzi mi głownie o speców od geo ram, czy warto sobie nimi głowę zawracać? pozdrawiam R/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 to wypada dac tabelki z geo, a nie 'niech se szukaja', moze wtedy ktos odpowie zasadnicza kwestia - ile masz wzrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 zasadnicza kwestia - ile masz wzrostu? 189cm i długość nogi 91/92 cm. Co do geometrii to przyznam się,że wymiary nie do końca ułatwią mi wybór. Nie ukrywam,że bardziej zależy mi na opinii,właśnie takich osób jak Ty,co przejeździły już naście rowerów i są w stanie określić do czego taka geometria się nada....Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny. pozdr. R/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 zacznij szukac roweru o podsiodlowce 19-20" i gornej rurze 620-630mm przy kacie podsiodlowym 73", jesli bedzie mniejszy, to moze byc pod 640 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi