Skocz do zawartości
  • 0

Problem z napędem (tylna zębatka)

Gość Karol

Pytanie

Napisano

Witam!

Przez całe lato dość intensywnie korzystałem z roweru. Od pewnego czasu zauważyłem, że gdy przestaję pedałować i po chwili chce to robić znowu muszę wykonać od jednego do trzech obrotów "jałowych", dopiero potem zębatka normalnie napędza rower. Nie wiem, co jest tego przyczyną, dlatego chciałby się dowiedzieć, czy mogę temu jakoś zaradzić, czy potrzebna będzie wymiana całej tylnej zębatki.

Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, Pozdrawiam!

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Warto by zdjąć kasetę i dokładniej przyjrzeć się zapadkom w bębenku :whistling: Najprawdopodobniej dostał się tam pył i różne inne ciekawe rzeczy, przemieszały ze smarem i zablokowały w.w. zapadki.

Gość Karol`
Napisano

Warto by zdjąć kasetę i dokładniej przyjrzeć się zapadkom w bębenku :whistling: Najprawdopodobniej dostał się tam pył i różne inne ciekawe rzeczy, przemieszały ze smarem i zablokowały w.w. zapadki.

Dziękuję za odpowiedź, postaram się tam zajrzeć :)

• Mod Team
Napisano

ale najprawdopodobniej masz tam wolnobieg a takie wynalazki nie opłaca się restaurować - jeśli wonobieg to polecam zakup nowego, jeśli kaseta to warto zajrzeć do bębenka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...