Skocz do zawartości

[1200-1500zł] Szukam solidnego MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że po długiej lekturze forum i nie tylko nadeszła ta chwila aby napisać pierwszego posta gorąco wszystkich witam i przechodzę do meritum:)

Mam 20 lat 173 wzrostu i postanowiłem kupić sobie rower od którego oczekuję żeby się po roku nie rozleciał i generalnie żeby wszystko działało w miarę precyzyjnie bez wiecznych regulacji, luzów itp...

Sprzęt będzie użytkowany głównie w mieście tudzież jakieś polne drogi, czasem las ale terenu ma się nie bać :), przebiegi to myślę koło 1000km/rok.

Po przetrząśnięciu internetu i wizyty w paru sklepach wybór wstępnie ograniczyłem do :

-Kross Level A2 2011 Kross Level A2 - Sklep rowerowy Mudserwis 1250,-

-Kross Level A2 2012 1500,- ale na miejscu w Poznaniu

-Kellys Quartz 2011 Rower górski Kelly's Quartz | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery 1450,-

-Kellys Salamander 2009 Rower górski Kellys SALAMANDER silver 2009 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery 1630,-

-Kellys Scarpa Black Rowery-Kris Poznań Rowerowy sklep internetowy, Kellys, Merida, części rowerowe 1400,- Poznań

Myślałem też nad Hexagonem V6 żeby pogadać w sklepie coby założyli mu na tył alivio i pozbyli się tarczówek.

Nie ukrywam, że wolę kupić coś na miejscu bo gwarancja/przegląd, jednakże ten Salamander mnie kusi mimo, że przekracza budżet, czy warto do niego dopłacić?

Jaka jest awaryjność takich rowerów?

Sprzęt nie będzie katowany i zależy mi również na wygodnej pozycji, czy te ramy nie są już zbyt "sportowe" ?

Oczywiście jeśli ktoś ma inne propozycje to jestem otwarty ale i tak mam już wystarczający mętlik :) Z góry dzięki za pomoc:)

Napisano

Kross A2 ma sportową ramę,więc wygodna raczej nie jest.Kellysy mają troche inną geometrię,sylwetka bardziej wyprostowana.Kross V6 jest całkiem przyzwoity na Twoje wymagania.Rama jest inna,jak w Levelu A2.Nie bój sie hamulców tarczowych,są lepsze od tanich V brake.Przerzutka Alivio,przy tych manetkach niewiele pomoze.Acera też da radę.

Napisano

piotrek 87 czytaj ze zrozumieniem.Jak koleś podaje ,że ma 173cm wzrostu nie linkuj mu roweru na ramie 23"- wiem,chcesz pomóc lecz CZYTAJ

Napisano

Fakt, nie zauważyłem. Sorry więc za zamieszanie. Ale przy okazji, Salamander którego tu zamieściłeś też będzie za duży. Przy twoim wzroście musisz szukać czegoś około 17". Z krossem pewnie będzie najlatwiej, aby taki dostać i to dobry rower w tym przedziale, ale czy ma on taką turystyczną pozycję to bym nie powiedział.

Napisano

W sumie to teraz tak sobie myślę, że główny mój problem to wybór ze względu właśnie na pozycję, w sklepie jednak ciezko stwierdzić w kilka minut czy po parunastu paredziesieciu km nie bedzie kark odpadal tym bardziej, że na 3 w których byłem tylko w jednym była dobra obsługa,

Jak mówicie, że te tarczówki są ok to chyba się postaram o V8 pogadać w sklepie jak się nie uda to z neta. Rozmiar ramy raczej bardziej mi odpowiada 19", 17" taki przymały się wydawał, póki mi wheelera pro 600 nie gwizdnęli też miałem 19" zdaje się i było ok.

http://www.mudserwis.com/kross-2011-hexagon-v8-p-1408.html

Strona Shimano to jakiś żart więc tu zapytam: czy ta przezutka co siedzi w V8 z przodu FD-TY10 to ten najtańszy Tourney, którego prędzej czy później będzie trzeba wymieniać?

Napisano

Dziękuje za wszystkie rady, zdecydowałem się na Hexagona V8 z Krakowa, przyjdzie w środę, za jakiś czas postaram się napisać jak się sprawuje:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...