Skocz do zawartości

[Amortyzator] RS REVELATION 9mm vs RS REVELATION 20mm - który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Zwracam się do was z pytaniem a mianowicie :

Zastanawiam się nad zakupem RS REVELATION 9mm - 1750 g (tańsza opcja ) lub RS REVELATION 20mm 2150g.

(droższa opcja o 100zł plus piasta ,przeplecenie, i możliwe ze szprychy i nyple jeżeli nie spasują od aktualnej piasty )

Do tej pory cały czas jeździłem na Ośce 9 mm .

Słyszałem dużo dobrego (głównie o ich dużej sztywności i braku tzw. dzwonienia tarcz) na temat Qr20 mm lecz nigdy osobiście nie miałem okazji się przekonać, stąd też pojawił się dylemat którą opcję wybrać.

Czy warto dopłaćić i mieć cięższą lecz sztywniejszą konstrukcje? Czy Ta sztywność Przy moim stylu jazdy rzeczywiście będzie odczuwalna ?

A oto kilka potrzebnych rzeczy do udzielenia mi porady :

styl jazdy : Enduro /mtb . - tzn. Kilka razy w sezonie zdarzy się , że pojadę w góry lecz zazwyczaj jednak są to wycieczki do Ojcowa , lasku Wolskiego lub tez codzienna rekreacyjna jazda

Rama Haro Shift R5 : http://boulderbikesm...es/shift_r7.jpg 20 cali.

AMORTYZATOR TYŁ - X-Fusion O2 PV

PIASTY - Pivit SL

OBRĘCZE - Pivit RM10, dwuścienne

Hamulec Przód Saint M810.

Tarcza przód 203 lub 180 zależne od amora który wybiorę

Moja Waga: 93-95.

Nie jestem pewien jak duża jest sztywność QRki, ale posiadam wersje Revelationa Air U-Turn z 2006 roku, czyli jeszcze bez power bulges, ale sztywność przy moich 95 kg i tarczy 180 mm jest bardzo duża, nie udało mi się jeszcze ani w terenie ani podczas lądowania usłyszeć dzwoniącej tarczy, QR 20 w twoim przypadku uważam za overkill, 9 mm powinno spokojnie wystarczyć. Poza tym w enduro wolisz mieć prawie pół kilo mniej do wtaczania pod górę :icon_cool:

PS Dobry wybór niezależnie od ośki :thumbsup:

Oba są z u-turnem ;) a co do wagi to chyba podawana jest wraz z ośką ponieważ jest seryjnie w komplecie ;) . Widzę , że w znacznej mierze opinie przeważają na korzyść 20mm tak więc przeniosę się na Qr20 ;) Jeżeli miałby ktoś jakieś fajne propozycję przedniego koła to z chęcią rozważę ;) i Dzięki wszystkim któzy wypowiedzieli się w temacie :)

jak możesz podeślij linka ;)

• Mod Team

Jak wiadomo sztywności nigdy dość, ja tam mam ową revelacje 150mm i na oś 9mm. Jakoś braku jakiejkolwiek w sztywnosci nie odebrałem nigdy a jeżdze niekiedy dość agresywnie, lekko to on zemna nie ma :D Sam bym wzią opcje 20mm jak bym wtedy mógł i wiedział ze bede koło przednie zmieniał. moj wazy 1650g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...