Skocz do zawartości

[Tarcze] Zmiana Avid 185>160 Ashima czy Dartmoor

tomassekk

Rekomendowane odpowiedzi

Hoy.

Mam pytanie, jestem w fazie odchudzania bika, chciałbym zmienić tarcze Avid G3CS 185mm (ważą 139g przód i 143g tył) na Ashima lub Dartmoor 180mm przód i 160mm tył.

Obecny adapter przedni Avid jest na 185mm :icon_confused: czy można obyć się bez nowego adaptera i pakowania się w kolejne PLN??

Wypowie się ktoś nt. powyższych tarcz??

Powie mi ktoś jaki potrzebuję adapter na tył aby założyć tarczę 160?

75f3cd17ef1e1d29m.jpg

Dokładne oznaczenie lub link :icon_cool:

pozdro

Adapter na tył najlepiej weź Avid'owski:

http://allegro.pl/adapter-avid-is-pm-160mm-tyl-oryginal-okazja-i1928043418.html

choć pasować będą pewnie i inne 160 mm.

Jeżeli chodzi o wymianę tarczy to zwróć uwagę na jej konstrukcję. Te wszystkie ultra lekkie, powycinane, rachityczne tarcze szybko się przegrzewają i gną jak plastelina.

G3CS to całkiem dobre i stosunkowo lekkie tarcze, zastanów się czy jest sens zmieniać je na mniej wytrzymalsze dla kilkunastu gram??

Na Twoim miejscu zmieniłbym co najwyżej tylną na Avida G3CS 160 mm.

Na alledrogo masz te tarcze w komplecie z adapterem na tył:

http://allegro.pl/nowe-tarcza-avid-g3-cs-clean-sweep-160-mm-x0-x-0-i1959965399.html

Kup sobie Dartomoory lub Ashimy to zreszta to samo ja jezdze na nich juz caly sezon i jestem naprawde zadowolony, co do przegrzewania srednio bym sie zgodzil gdyz poczatkowa temperatura materialu faktycznie moze byc wyzsza lecz szybciej tez ja traci wlasnie poprzez te wyciecia.

Jezdzac na codzien po ulicy niestety hamulec jest bardzo ale to bardzo czesto wciakany. I nie zauwazylem by sie tarcze znacznie odksztalcaly, moze dlatego iz poprawny sposob jest zalozona I tarcza I zacisk - rownomierny docisk klockow.

Sent from my BlackBerry 9000 using Tapatalk

Od roku mam zestaw: przód tarcza 180 hayes, tył 180mm ashima (ta podobna do dartmor nano) w fullu ze skokiem 160/160.

Jeżdżę w zasadzie wszędzie, gdzie da radę (takie allmountain). I z ashimy jestem bardzo zadowolony. Hayesa udało mi się delikatnie przygrzać i minimalnie zwichrować (dłuższy zjazd w zimie po śniegu). Ashima trzyma się dzielnie cały czas. Nie zauważyłem różnicy w sile hamowania. Natomiast przez te właśnie wycięcia ashima szybciej odprowadza ciepło. Hamuję więcej tyłem, więc lekko nie miała.

Aha, hamulce Hayes Stroker Trail, metaliczne okładziny. Nie zauważyłem też, żeby ashima bardziej "zjadała" klocki. Przy organicznych jest to możliwe.

W przyszłym roku planuję zmianę obu tarcz na ashimy 203mm. Nie, żeby mi były potrzebne ale jestem strasznie ciekaw czy będzie jakaś zauważalna różnica w jeździe. :D

Ogólnie jak najbardziej polecam ashimy.

P.S. W mojej galerii mam zdjęcie, jak wygląda mniej więcej po roku używania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...