Skocz do zawartości

[kamera] Co sądzicie o takim urządzeniu?

Rocky

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Zakładam ten temat, by spytać się Was jak postrzegacie zakup kamery montowanej do kasku i znawców elektroniki by ocenili i zaproponowali jakieś modele godne uwagi.

Ciekawy model znalazłem na tej aukcji:

http://allegro.pl/wyczynowa-kamera-extreme-uchwyt-rowerowy-na-kask-i1955407710.html

Proszę o opinię i rady.

Pozdrawiam

Youtube Twoim przyjacielem:

Jeżeli to chodzi o tą samą kamerę, to jakość obrazu vs cena - jest nieźle. Słabo jeżeli chodzi o kąt widzenia. 80 stopni to jak na sportową kamerę trochę mało. Ja mam Drift X170. Jakość obrazu jest kiepska, ale za to kąt widzenia 180 stopni. Im węższy kąt widzenia, tym obraz będzie bardziej podatny na drgania.

Poza tym widzę ten sam problem, który jest w mojej, czyli duży krok ekspozycji. Objawia się to, że obraz raz jest jaśniejszy raz ciemniejszy i zmienia się to w sposób skokowy, co jest upierdliwe. Drift HD170 można kupić już poniżej 1000 PLN. Moim zdaniem szkoda 200 PLN. Ale w ramach zajawki można te 200 PLN zaryzykować. Jak ci się temat nie spodoba, to poprostu rzucisz w kąt. A jak ci się spodoba, to kupisz lepszą.

http://www.forumrowerowe.org/blog/220/entry-364-drift-x170/

Materiał dłubany. Nie mam opublikowanych materiałów oryginalnych. Kamera na kasku.

Chłopaki z Treka Gdynia wiem , że kupili jakąś kamerkę i testowali tutaj filmik:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=f8zKRVcK1PY

Jest to chyba ta kamerka: http://www.mbike.pl/Kamera-GoPro-Hero-HD-Helmet-kit%284,12568,12564%29.aspx , ale pewny nie jestem... Patrząc na filmik z YT chyba dobry wybór , ale cena tez zaporowa lekko.

Ciekawy model znalazłem na tej aukcji:

http://allegro.pl/wy...1955407710.html

NIe polecam, bo to ten sam badziew który krąży od kilku lat po sieci, zmienia się tylko obudowa, a teraz widzę podciągnięto rozdzielczość.

Do dynamicznych scen nie nadaje się kompletnie, jako tako obraz wygląda przy idealnym oświetleniu, wystarczy w pochmurny dzień wjechać do lasu i niewiele będzie widać.

Nagłe przejścia z ciemnych do jasnych miejsc, czy też jazda pod słońce wypada po prostu bardzo słabo, obraz jest często prześwietlony, poza tym obraz nie ma deklarowanych klatek/s i szarpie.

Jakość telefonu komórkowego.

Wrażenia na podstawie własnych krótkich testów podobnej zabawki, ale opartej na tych samych wnętrznościach.

Niestety, jak chcesz mieć coś sensownego to zostaje Go pro, albo Contour HD.

Z braku większej ilości mamony, zakupiłem sobie kamerkę za 200zł - SPORTCAM SE-R010 - http://allegro.pl/show_item.php?item=1952353082

Dzisiaj jadąc do pracy nakręciłem próbkę 10min, wczoraj zdążyłem wylutować mikrofon, dźwięk jest strasznie zaszumiony i kaszaniasty,

a nie ma możliwości nagrywania bez dźwięku.

Jakość, jak dla mnie wystarczająca, za te pieniądze, myślę że warto, oceńcie sami.

faktycznie, te szybkie zmiany w oświetleniu są wkurzające

Sensor o małej dynamice, krok ekspozycji 0,5EV i mało inteligentny algorytm pomiaru światła... HD170 ma to już rozwiązane, bo nie widzę tego problemu - przynajmniej na samplach.

Miałem okazję korzystać z GoPro HD Hero w wersji 1. Wraz z niezbędnym osprzętem wychodzi stosunkowo drogo. Za wadę tej kamery uważam kształt. Jest jakiś taki dziwaczny, mało praktyczny.

Regulamin, punkt 2i.

Jeżeli chodzi o jakość obrazu to jest naprawdę nieźle. Ale jeżeli chodzi o kąt widzenia, to tragedia. Widać to na scenach dynamicznych (film z roweru). Obraz trzęsie się jak galareta, co raczej dyskwalifikuje tą kamerę. ATC-9k byłaby ciekawsza w tej kwestii, ale też droższa.

Czy kupić taką kamerkę, to zależy jak bardzo poważnie chcesz podejść do filmowania. Jak chcesz nagrać swój przejazd, obejrzeć i skasować to może być.

A jeśli byś chciał jakiś film montować to moim zdaniem szkoda kasy i czasu robić to na takim sprzęcie. Montaż i edycja filmów zjada zazwyczaj dużo więcej czasu niż kręcenie materiałów, i moim zdaniem bez sensu dłubać nad czymś, co ma tragiczną jakość. Namęczysz się, zarwiesz parę nocek, lub przesiedzisz ileś tam dni, i efekt pomimo ogromu pracy będzie mizerny, bo zdjęcia będą słabe.

Jeżeli chcesz montować:

- HD 720p x 60 fps

- szeroki kąt widzenia (absolutne min 100 stopni).

Reszta? Jakość obrazu, ale w tej kwestii kamery są już zbliżone do siebie, więc drastycznych różnic nie ma. Ewentualnie należy zwrócić uwagę na to, jak kamera pracuje przy scenach z dynamicznie zmieniającym się oświetleniem.

Jedyne co zauważyłem w kamerze od Drift'a to obrotowy obiektyw, co jest bardzo pomocne - a nie widzę tego u konkurencji.

W większości tych kamer nie ma obiektywu, jest tzw. pinhole (obiektyw otworkowy), bez żadnej optyki.

Porównywałem obraz mojej kamerki z moim telefonem Nokia 5800, który ma obiektyw Carl Zeiss Tessar i przy idealnym oświetleniu

materiał filmowy jest nieporównywalnie lepszy niż z mojej kamerki za 200zł.

Być może to zasługa lepszego przetwornika w komórce, może właśnie obiektywu ale GoPro też ma pinhole, a jakością miażdży wszystko.

W takim razie na jakie najważniejsze parametry zwracać uwagę??

A kamera ma być tylko na kask? Czy może też być zwykła kamerka?

Bo jak tylko na kask, to trzeba wydać więcej niż 200 pln. Myślę, że najpopularniejszy, i chyba najlepszy GoPro to rozwiązanie numer 1. Wyszła teraz dwójka, więc warto szukać na Ebayu używanej jedynki, będą na pewno sporo tańsze (nowa dwójka kosztuje 299 usd), a dużo ludzi wymienia teraz 2kę na 1kę. Tylko że za granicą, bo jednak dla nich to nie są jakieś duże pieniądze i taka wymiana na nowszy model jest niezauważalna w portfelu... Tak więc proponuję przeszukiwać Ebaya z zaznaczonym Cały świat w poszukiwaniu GoPro.

Aha, są różne wersje, ważne żeby była rozdziałka 1280x720, czyli 720p. 30 fps wystarczy do nagrywania płynnego jazdy i terenu. 60 fps jak chcesz robić jakiś slow motion.

Miałem okazję korzystać z GoPro HD Hero w wersji 1. Wraz z niezbędnym osprzętem wychodzi stosunkowo drogo. Za wadę tej kamery uważam kształt. Jest jakiś taki dziwaczny, mało praktyczny.

Kształt gopro moim zdaniem to ogromna zaleta, bo dzięki niemu można kręcić z klatki, a to jedne z ciekawszych ujęć z pierwszej osoby.

Są jeszcze inne kamery typu Contour, ale za nówkę to zawsze minimum 1000 pln.

Są jeszcze inne kamery typu Contour, ale za nówkę to zawsze minimum 1000 pln.

GoPro HD Hero v2 ~1400 PLN (z osprzętem na kask)

GoPro HD Hero 960 ~ 850 PLN (z osprzętem na kask)

Jeżeli miałbym brać GoPro to celowałbym w v2. Drift HD170 jest jednak ciekawą konkurencją.

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...