swimfan Napisano 1 Grudnia 2011 Napisano 1 Grudnia 2011 Witam,mam pytanie czy robie dobrze podczas montazu supotru najpierw przykrecam prawa miske,klucz dynanometryczny w reke ok 40 Nm i przykrecam prawa miske nastepnie wkrecam lewa miske klucz dyna. w reka i taka sama sila przykrecam miske lewa. Czy najpierw przykrecam prawa miske bez dociagania kluczem dyna. pozniej lewa miske bez dociagania kluczem.Pozniej kluczem dyna.dociagam prawa a pozniej lewa miske.Czy ta kolejnosc ma znaczenie jesli chodzi o HII,octalink czy isis?Wiem ze gwinty nie sa zalezne ,jakos strasznie mnie to nurtuje czy to moze na cos wplywac bo jak zawsze odkrecam prawa miske od strony zebatek to musze wlozyc wiecej sily o co tu chodzi:)
Mod Team Puklus Napisano 1 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 1 Grudnia 2011 Jeżeli chodzi i pakiety typu kwadrat, octalink, isis czy mini isis to najpierw wkręcamy cały pakiet choć mozna zacząć od luźnej miski nic sie nie stanie. w HT2 raczej obojętne którą wkręcisz pierwszą ale pamiętaj o podkładkach.
swimfan Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Napisano 2 Grudnia 2011 ok jak najbardziej masz racje,chyba moj pierwszy sposob przekrecania byl troche po kozacku. Najbardziej naturalnie wydaje sie przykrecic caly pakiet a pozniej przykrecac kluczem dyna.
@lek Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 ..... ale pamiętaj o podkładkach. Ja u siebie zawsze stosowałem tylko jedna podkładkę od lewej strony Od prawej nie dawałem, bo nie było trzeba, mufa 73mm.
Andrew Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 Olek - jak masz mufę 73 to podkładkę dajesz tylko z prawej strony.
@lek Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 Tylko jakbym dał z prawej strony, to bym miał nierówne odległości ramion korby od tylnych widełek, a dając po lewej mam mniej więcej taka samą odległość Mam korbę Stylo 3.3 Team i prawdopodobnie inaczej się ją ustawia niż Shimano.
eloo Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 w gxp z tego co pamiętam to przy mufie 68 są 2 podkładki po jedenej na stronę natomiast przy mufie 73mm nie daje się podkładek. Proponuję sprawdzić w manualu.
tobo Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 Masz suport z zewnętrznymi miskami, więc kolejność wkręcania nie ma kompletnie znaczenia. Ja wychodzę z założenia że wkręcam nową miskę po tej stronie, po której wykręciłem drugą ze starego suportu - oszczędzam nogi by nie chodzić za dużo
@lek Napisano 3 Grudnia 2011 Napisano 3 Grudnia 2011 Manual mówi, że się nie daje przy 73, ale praktyka co innego pokazuje.
Andrew Napisano 3 Grudnia 2011 Napisano 3 Grudnia 2011 Jakiegoś chińskiego manuala masz http://imageshack.us/photo/my-images/189/podkl.jpg/
mixchris Napisano 3 Grudnia 2011 Napisano 3 Grudnia 2011 Trzeba jeszcze pamiętać że są 3 rozmiary podkładek Ja natomiast zawsze dokręcam najpierw prawy z dużą siłą a następnie lewy aby obie części na siebie ładnie naszły w mufie i dopiero biorę klucz dynamometryczny, bez różnicy czy jest to suport z pakietem czy hollow.
eloo Napisano 3 Grudnia 2011 Napisano 3 Grudnia 2011 Jakiegoś chińskiego manuala masz http://www.sram.com/...b_cranksets.pdf Może w starszych rocznikach dawało się podkładkę
@lek Napisano 4 Grudnia 2011 Napisano 4 Grudnia 2011 Zmierzyłem sobie linię łańcucha z podkładką po lewej stronie, tak jak miałem do tej pory i wychodzi 47,5mm, bez 50mm. Teraz zastanawiam się, czy miało to związek z zaciąganiem łańcucha na najmniejszej zębatce na korbie
swimfan Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Napisano 4 Grudnia 2011 jak dla mnie troche moglo sie krzyzowac ,ale jak ci plynie przerzucalo i wszystko obslugiwalo, ja bym bardziej martwil sie o kasete
swimfan Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Napisano 29 Grudnia 2011 troche powracam do tematu dzisiaj odkrecilem suport octalink bodajze lx.Lapkami wstepnie przykrecam luzna miske ,pozniej miske od strony korby>nastepnie przykrecam kluczem dynanometrycznym luzna miske,pozniej probuje dokrecic kluczem dyna od strony korby klucz przestkauje klika:).Troche mi sie nie chce wierzyc ze w lapach mam 50 Nm,co moze byc tego przyczyna???. I pseudotriki najpierw dokreceanie od strony korby nic nie pomagaja klucz natychmiastowo przeklikuje ,co to za magia???gwint?Mhh suport od strony licuje sie z mufa.
mixchris Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Nie wiem za bardzo o co ci chodzi... nie możesz wkręcić suportu do końca tzn. wystaje ci gwint od strony suportu tak? Zawsze najpierw dokręca się część z pakietem tzn. prawą i gdy już cała wejdzie przykręcasz lewą. Lewa nie zawsze wkręca się do końca czasem trochę wystaję i ją dokręca się trochę lżej jakieś 30-35 Nm zwłaszcza gdy jest z plastiku. Upewnij się że wkręcasz równo i gwint w ramie jest czysty.
swimfan Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 moze troche nieczytelnie zapisalem robie tak: kierunek :stoje w kierunku jazdy 1) wkręcam pakiet prawa stronę suportu ręką tak aby gwint sie schował w ramie,kołnierz ładnie się licuje z mufa 2)wkręcam lewa cześć ręka ładnie gwint chowa się w mufie 3)dokręcam lewa stronę kluczem dynanometrycznym jakieś 40 Nm 4)Przechodzę do prawej strony suportu i tą sama siła probuje dokrecić i klucz zaczyna przeskakiwac ,ani drgnie To co wychodzi ze wystarczy przykrecić tylko lewa strone kluczem dynanometrycznym???ale to malo mozliwezebym reka dokrecil z sila prawa strone 40Nm Gwint mam czysty,nasmarowany . Zastanawiam sie moze mam za krótkie gwintowanie w ramie po prawej stronie(ale chyba dlugosci gwintow sa znormalizowane te z kwadratu i octalinku)wczesniej mialem jakies alivio na kwadrat :seryjnie Oddalem do serwisu jakis 3 lata temu ,przyszedl czas na zmiane i zaczelem odkrecac/przykrecac i dlatego nie wiem jak oni to przykrecili czy zostawili prawa strone bez dokrecania kluczem dyna. Dziwne to wszystko:gwint wkrecam równo,wszystko gwint nie wystaje powinno byc obustronne klikniecie klucza dyna. a tu taki pasztet
mixchris Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 1. nadal nie kumam z czym masz problem??? 2. jasno i wyraźnie napisałem że najpierw dokręca się prawą stronę (z pakietem) do samego końca możesz użyć klucza dynamometrycznego a następnie lewą wkręca się z siłą 30-35 Nm nie musi być mocno. hmm... Może chodzi ci o to że nie możesz dokręcić suportu z zaplanowaną przez siebie silą tak? Wcześniej powiedziałeś że prawą stronę przykręcasz do końca więc z czym problem??? Że nie jest dokręcona z siłą 40 Nm czy obraca się zupełnie jak by był zerwany gwint? Sprecyzuj swój problem proszę.
swimfan Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 dokladnie prawa strone nie moge dokrecic zadana sila 40 Nm,a lewa bezproblemowo.Mam dwa klucze dyna. wiec wina kluczy odpada,gwint tez nie jest zerwany .Zauwazylem ze po lewej stronie jak wkladam klucz mini isis to wchodzi dosc gleboko ,po prawej nie wchodzi tak gleboko moze na1/3 dlugosci moze tu jest problem.Jak trzeba bedzie zrobie zdjecia.
mixchris Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 A z jaką siłą udaje ci się przykręcić prawą stronę? Może jest wystarczająco mocno dokręcona tym bardziej gdy weszła cała.
swimfan Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 prawa strone max 25Nm,wieksza sila powoduje ze klucz tak jakby obsuwa sie po rowkach zreszta juz widac na zdjeciach ze juz troche zjechany,ale tak jak mowie lewa strona na zdjeciach czarny kolnierz klucz wchodzi dosc gleboko,prawa strona kolnierz srebny klucz wchodzi na 1/3 dlugosci .Czyli co po jednej stronie klucz pasuje po drugiej nie(po lewej)??sam zdebialem.Zreszta wszytko widac na zdjeciach https://picasaweb.google.com/103875170043673545282/31Grudnia201102 https://picasaweb.google.com/103875170043673545282/31Grudnia2011
mixchris Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Czyli wszystko jest OK jeżeli prawa miska jest dokręcona do oporu (25 Nm) to w zupełności wystarczy a to że z jednej strony wchodzi głębiej klucz to nic nie zmienia po prostu taka jest budowa suportu i często tak jest że lewa nakrętka ma głębszy że tak powiem wsad. Diagnoza: Jesteś zdrowy
swimfan Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Napisano 1 Stycznia 2012 ok tylko nurtuje mnie jedno dlaczego producenci zalecaja przykrecanie suportu z sila od 35-50 Nm?(toche nie czuje tego z jednej strony dokrecam inna sila (lewa 40Nm )z (prawej 25Nm) -> 15Nm roznicy to sporo)raczej powinono sie dokrecac symetrycznie z taka sama sila po obu stronach. No niby taka jego budowa nie mogli zrobic po obustronach zeby klucz wchodzil glebiej wtedy latwiej mozna byloby przylozyc wieksza sile ,a takto sie po prawej slizga(jak dla mnie niedopasowali tam rowków ale moze tylko u mnie BB-ES51)
mixchris Napisano 2 Stycznia 2012 Napisano 2 Stycznia 2012 Widocznie zjechałeś już ząbki po prawej stronie. Widziałem na fotkach że klucz do przykręcania suportu masz taki pojedynczy... spróbuj takiego triku aby ten klucz przykręcić do suportu korzystając ze śruby (oryginalna do przykręcania korby) i sporej podkładki w tem nic ci się nie ześlizgnie bo będzie mocno przykręcone i następnie kluczem dynamometrycznym będziesz mógł wszystko przykręcić i nic ci się nie ześlizgnie. Mam nadzieje że rozumiesz manewr?
swimfan Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Napisano 2 Stycznia 2012 rozumiem nawet tak juz tak sobie wyedukowalem,z ta sruba:) ,jak kiedys przykrecalem suport truvative na isis bodajze 8 zabkow,to tez korzystelm z tego patentu bo sytuacje mialem analogiczna.Z jednej przykrecalo sie piorunujaco z prawej slizganie na maxa.Srub do przykrecania nie mialem bo je wywiozlem z korbami wiec takiego patentu nie moglem zrobic. Dzieki mixchris za pomoc ,jak przywioze korby i sruby to napisze jak poszlo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.