Skocz do zawartości

[Amortyzator] Wybór Amortyzatora 140mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuje pomocy dotyczącej przedniego amortyzatora.

A dokładniej zakupu. Jeżdżę rowerem na ramie leader fox dragstar(14) - rocznik 2011.

koła mtx 29,piasta octane one orbital pro tył na 4 maszynach.

Jeżdżę często w lesie po lekkich zjazdach głownie z paroma hopkami zjazdowymi,

ale częściej jeżdżę po mieście skacząc ze schodów, krawężników, nad np. doniczkami itd..

Potrzebuje amora do mojego typu jazdy.. interesuje mnie amor na oś 9 gdyż nie widzę potrzeb kupowania jedno płuk 140+..

interesuje mnie bardziej jedno pułk do 140mm. Jeśli chodzi o cenę

to interesuje mnie kwota amortyzatora do 400-500zł. Mogą być używki bo wiem, że za taką cenę nówki dobrej nie kupię :)

Z czasem mi się nie spieszy. Chciałbym go zakupić między lutym ,a kwietniem.

Bardzo chciałbym kupić amor z firm np. rock shox, marzocchi, monitou oraz inne firmy.. ( nie mam rozeznania )

Prosiłbym o pomoc w tym o to moim problemie. Proszę o podanie typów,rodzai,modeli amortyzatorów oraz opinie,linki itd.. jak tylko moglibyście mi pomóc..

Napisano

zacznijmy od tego że ta rama nie jest przeznaczona do takich małych amortyzatorów . do tego co wymieniłeś wystarczy ci amor 100-120 mm , no i nie wiem czy w takiej cenie znajdziesz jakiś amortyzator

Napisano

RSt odpuść , w naszych stronach to znaczy " ..." , albo nie bo bana dostane , sami się domyślcie , spiner tak samo , jak chcesz dłużej pojeździć to bierz używanego pike , ale mówie NIE TA RAMA

Napisano

Rama, ramą do czego innego służy ale pojeździć się da.

RST, Spinnery, Suntoury sobie odpuść bo to widelce niskiej klasy, o niskiej jakości wykonania i kiepskiej pracy (piszę ogólnikowo, podane firmy wypuściły kilka "perełek" np. stary Rux właściwie kopia o ile się nie mylę Marzocchi DJ).

Dokładając np. 200 zł do ceny nowego Duro kupisz używanego PIKE'a albo jakiegoś Marzocchi. Jak napisał zainteresowany nie śpieszy mu się wiec na zebranie floty na czas. Z resztą przez alledrogo się przewija mnóstwo właściwych widelców już teraz.

Nie warto kupować nowego widelca niższej klasy, skoro niewiele drożej można kupić używany widelec porządnej firmy. Jeżeli byś go kiedyś chciał sprzedać to sam zobaczysz, że niewiele straci na wartości (jeżeli będzie oczywiście w dobrym stanie).

Tłumaczyć więcej??

Napisano

Wszystko rozumiem i wielkie wielkie dzięki;) Ale za 400-500zł nie kupie jakiejś używki na allegro? Moglibyście mi podać jakieś nazwy i opisać krótko? Żebym wiedział czego szukać.. Rst nie chcę znać;) poza powietrznymi bo za to im się należy +,ale powietrzne nie dla mnie chyba. Jeżdżę w lesie po zjazdach delikatnych i parę hopek.. Częściej w mieście jak już pisałem, ale potrzebuje amora dobrej klasy.. do tej pory miałem suntour XCR z bodajże 2008 rocznika o ile się nie mylę. Nie jestem z niego zadowolony. Szczerze to go w ogóle nie polecam.. ,ale to pewnie dlatego że nie jest do mojego typu jazdy. Pomóżcie ,proszę jeszcze raz. Nie musi to być 140mm , głupio napisałem. 110-130. Nie znam się jakie modele,rodzaje amorów z w/w firm (rs,pike,m,m) są dla mnie. Czekam; )

Napisano

Nie czekaj tylko użyj opcji szukaj. Jeżeli chcesz mieć sztywny widelec to kupuj TYLKO z osią 20mm - teraz nie widzisz sensu a później będziesz żałował.

Duro jest wysokim widelcem nawet pomimo relatywnie małego skoku. Nawet w oficjalnej dystrybucji cena jest akceptowalna a oś QLC jest bardzo fajna.

Napisano

Dokładnie. Oś 20 mm bo potem będziesz żałował. Szukaj RS Pike albo marzocchi z1 fr/ z1 sport. ewentualnie jezeli koniecznie na oś 9 mm to marzocchi drop off IV lub duro/coś z rst

Napisano

Moglibyście podać dokładne modele ? duro, rs,marc.. itd.? I czy na ośkę 9 kupię jakiś dobry amor ,używkę do 500zł?

Napisano

Moim zdaniem Rock Shox Pike lub Roch Shox Sektor będą idealne Może być ciężko znaleźć w takiej cenie, ale jak Ci się nie spieszy to może upolujesz, lub dozbierasz trochę kasy.

Nie kupuj nic słabszego, bo zaraz znowu będziesz musiał wymieniać. Bo jak znam życie to skoki będą coraz większe ;)

Napisano

Chciałbym po prostu amortyzator do w/w ramy i do ceny 500zł i prosiłem o podanie modeli danych firm. Nie doczekałem się.

Napisano

Ty udajesz czy naprawdę jakiś niedorobiony jesteś? W temacie przewinęło się kilka konkretnych modeli oraz kilka firm. Nie łaska ruszyć zad na stronę producenta żeby wybrać to co cie interesuje a później ruszyć zad na alleprowizję żeby ceny sprawdzić i kupić to co spełnia kryteria?

Naprawdę, jeszcze trochę i ludzie będą mieć pretensje że odpowiedź na forum nie jest w formie prezentacji w power poincie :wallbash:

Napisano
Rock Shox Pike, Manitou Nixon, Ewentualnie Marzzochi.
- Spinner Ammo lub Cargo - RST Launch - RST Space Jump - Suntour Duro DJD 20 QLC lub Duro pod oś 9mm
Dokładając np. 200 zł do ceny nowego Duro kupisz używanego PIKE'a albo jakiegoś Marzocchi.
Duro jest wysokim widelcem nawet pomimo relatywnie małego skoku. Nawet w oficjalnej dystrybucji cena jest akceptowalna a oś QLC jest bardzo fajna.
Szukaj RS Pike albo marzocchi z1 fr/ z1 sport. ewentualnie jezeli koniecznie na oś 9 mm to marzocchi drop off IV lub duro/coś z rst
Moim zdaniem Rock Shox Pike lub Roch Shox Sektor

Proszę...

Napisano

Autor wyraźnie chce ośkę 9 mm a te występują tylko z ośką 20 mm

Sektor na 100% jest w wersjach na 9mm, 15mm i 20mm. Do wyboru, do koloru ;) Wiem, bo sprawdzałem i zakupiłem taki amor.

P.S. Pike pewnie też, nie chce mi się szukać po sieci. Generalnie Sektor zastąpił Pike'a.

No właśnie, a autor wątku ma już w czym wybierać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...