Skocz do zawartości

[obrecze]Najbardziej wytrzymala obrecz XC do 400g

speedbajbus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jak w temacie - najmocniejsza i najbardziej wytrzymala wedlug was obrecz do XC jaka znacie, ktora nie przekracza "magicznej" bariery wagowej 400g.

Kryteria pomocnicze:

- moze byc NIEoczkowana,

- zeby szerokosc nie byla wieksza niz 24,5mm,

Ponadto znacie moze jakis model obreczy, ktory ma podobna budowe do AlexRimsow XD-Lite (trzykomorowa badz dwukomorowa, niezwykle wytrzymala), ale z waga schodzacy ponizej 400g?

Napisano

Dzieki, dzieki akurat...mam obcykane wszystkie modele AlexRimsow i innych nowosci, tylko bardziej interesuja mnie wasze osobiste doswiadczenia, bo na obrazku i w opisie wszystkie wyglada cudownie:)

Napisano

ZTR Olympic(i inne z tej firmy), nie jeździłem na niej (mam zamiar ją kupić w przyszłości) waży koło 350g, ludzie piszą że jest wytrzymała, limit wagowy użytkownika to bodajże 85kg.

Napisano

Nie wiem jak Olympici, ale ja jezdzilem na ich lzejszej i ulepszonej wersji ZTR Alpine (330g) no i totalna osemka zrobila sie po pierwszym dosc mocnym upadku, [patrz filmik, ktory zalaczylem poniej] (co np. nie zdarzylo sie u mnie przez dwa sezony jezdzac na AlexRimsach XD-Lite) przy perfekcyjnym zaplocie szprych i piastach torowych. Waze ciut ponad 70kg i mam baaaardzo agresywny styl jazdy, wiec potrzebuje czegos naprawde mocnego.

http://www.facebook....215849175144026

Ja jade z drugiego wewnetrznego pola na bialym rowerze. Tak jak pisalem - upadek dosc mocny, ale kolo w nic nie uderzylo tylko ugielo sie pod moja waga w momencie naglego wbicia sie w tor. Z felgi ZTR Alpine nie zostalo praktycznie nic.

Napisano

niby DT swiss xr 4.2 D i mowia ze miekkie ,ja mam taka co prawda kilka gleb zaliczylem nic jej sie nie stalo nie pogiela sie,jedyne co sie na nia wsciekalem ze co chwile pekaly mi w niej szprychy ,no ale tak to jest jak sie wazy grubo ponad 100kg a kolo jest do 90 kg i jeszcze cieniowane szprychy:),teraz chyba DT swiss ma model xr 400 rowne 400g.

Naczytalem sie wiele dobrych opinni o mavicu :thumbsup: ,ale jak wazysz z 70 kg to powinny byc rewelacyjne nawet jak wszyscy mowia ze miekkie:)

Napisano

jeśli ten ztr był zapleciony na revo tak jak domyśla się pawelsystem to bym dał szanse ztr'owi jeszcze raz ale na konkretnych szprychach, bo na revo to dużego oparcia ta obrecz nie miała

Napisano

i bylo zaplecione na revo

zgadłem ????

Nigdy bym nie zaplotl na Revolutionach, bo ciagna sie jak makaron. Wszystkie kola zaplatam na DT Competition, a teraz zastanawiam sie nad CX-Ray.

teraz chyba DT swiss ma model xr 400 rowne 400g. Naczytalem sie wiele dobrych opinni o mavicu ,ale jak wazysz z 70 kg to powinny byc rewelacyjne nawet jak wszyscy mowia ze miekkie

No wlasnie moi glowni pretendenci to DT XR400 i Mavici XC717 - niemal identeczna waga i wymiary, ale jednak Mavici o wiele tansze. Co myslicie?

Napisano

CX ray wymiata, ale cena równie powalająca co jakość. Ja bym szedł w stronę Mavica. Aczkolwiek CX ray już by nie był potrzebny przy tej obreczy

Napisano
No wlasnie moi glowni pretendenci to DT XR400 i Mavici XC717 - niemal identeczna waga i wymiary, ale jednak Mavici o wiele tansze. Co myslicie?

Ja swoje XC717 dość ostro katuje. Moja waga ok.80kg i są nadal jak nówki...nawet ryski nie mają ;)

Napisano

CX ray wymiata, ale cena równie powalająca co jakość.

niestety cena adekwatna do jakości ale i tak te szprychy warte sa swojej ceny

ps wiem co mowie bo sam ujeżdzam połaczenie ztr alpine + cx ray

Napisano

Najmocniejsze obrecze - Edge/Enve

Od siebie moge polecic ZTR Alpine/Crest

W zaleznosci jaka wage trafisz Ztr Arch maja wazyc 420g. Moze byc 410 a moze byc 440.

Pozdrawiam.
Napisano
Najmocniejsze obrecze - Edge/Enve

O Enve to ja codziennie snie...tylko cena 700 funtow (ponad 3000zl) przyprawia juz o koszmar.

Edge? Szczerze powiedziawszy pierwsze slysze i z tego co widze, to jest trudno dostepna, ale znalazlem wlasnie na necie EDGE 7 SE po przystepnej cenie porownywalnej do Mavicow XC717 i o wiele nizszej wadze (370gram) http://www.dotbike.com/p/8780 Bardzo ciekawa propozycja, szczegolnie jezeli mowisz, ze sa mocne. Probuje teraz wyszukac czegos na temat wysokosci i wymiarow tej obreczy.

Napisano

Nigdy bym nie zaplotl na Revolutionach, bo ciagna sie jak makaron. Wszystkie kola zaplatam na DT Competition, a teraz zastanawiam sie nad CX-Ray.

ot DT mozna mowic ze obrecz srednia:),o mavicu zlego slowa nie moge powiedziec bo nie testowalem.Chyba za te pieniadze nie ma co wybrzydzac,ja bym osobiscie sprobowal pojsc w strone mavica,a roznice wladowal bym w dobre szprychy i zaplatajacego :thumbsup:

Napisano

Witam,

nie sprostowalem. Enve bylo dawniej Edge ale to to samo. Sa to obrecze wytrzymale ale nie w naszym zasiegu.

Te ktore podlinkowales sa innym produktem i z nimi nie maialem do czynienia. Moim zdaniem waga bedzie na pewno wyzsza niz podaja na stronie. Wciaz sklaniam sie ku ZTR Arch.

Pozdrawiam.

Napisano

a ja od siebie odradzam obręcze dt. Krótko mówiąc jeżdżąc po prostu po górach, ważąc mniej niż 70kg, załatwiłem przez dwa lata 2x 4.2d i x455. Teraz planuje mavici, może wytrzymają więcej.

Napisano

Jeśli chodzi o wagę ZTR Arch, poprosiłem sklep o selekcję wagową i moja waży 399g.

Druga sprawa, że akurat wszystkie jakie mieli na stanie, ważyły w tym przedziale właśnie.

Jeśli chodzi o trwałość to niestety się nie wypowiem, niedawno je zaplotłem. Co do szprych, użyłem CN MAC 424 - płaskie, zbliżone wagowo do CX-Ray, a koszt tylko 4zł/sztuka.

Napisano

akurat do mnie trafily rigidy edge, wazą 370gram, oczkowane. W cenie 189zł. Też ciekawa opcja, wyglądają przyzwoicie.

No prosze...mimo wysokiego kursu funta, to u mnie sa w identycznej cenie (35 x 5.4 = 189). Zaiteresowala mnie to propozycja, a ze kola skladam dopiero w lutym, to jezeli bedziesz uzytkowal je przez zime, prosilbym o jakies opinie na ich temat. Poki co stawiam na wspominane wczesniej Mavici XC 717.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...