Skocz do zawartości

[Konserwacja] SPECIALIZED Rockhopper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Kilka miesiecy temu zakupilem sobie rower. Wygląda on mniej wiecej tak: 2005SpecializedRockhopper.jpg

Od tego czasu nic w nim nie konserwowalem, a chciałbym teraz to zrobić. Podstawowy osprzęt:

Hamulce tarczowe: Juicy Three SL

Amortyzator przód: TORA RockShox 302 SL

Przerzutka tył: Shimano Deore LX, przód też Deore

Moje pytanie: Jak zabrać się za konserwacje tego cuda, na co zwrocic uwagę i co wogole konserwować. Jestem kompletnie zielony jakie płyny/smary kupić, jak to wymieniać i w jakich ilościach. Dodam, że łańcuch jest tak up****** że głowa mała. Jeżdzę głównie na szosie, czasami w lesie i piasku. Pozdrawiam.

Bym zapomniał, chodzi mi tutaj o cene, chcialbym aby byla ona jak najmniejsza.

Napisano

Witam serdecznie. Kilka miesiecy temu zakupilem sobie rower.

Od tego czasu nic w nim nie konserwowalem, a chciałbym teraz to zrobić.

Moje pytanie: Jak zabrać się za konserwacje tego cuda, na co zwrocic uwagę Dodam, że łańcuch jest tak up****** że głowa mała.

Przez kilka miesiecy, ani razu nie czysciles napedu??? Jaki przebieg zrobiles?...Lancuch pewnikiem na szrot :icon_wink: . Zajrzyj do piast (przesmaruj), suport pewnie na lozyskach maszynowych, takze nie dotykalbym sie jesli nic sie nie dzieje. Mozesz tez przesmarowac stery, linki o ile nie do wymiany, nie wiem co z kaseta bo jesli zajechana to nie przyjmie nowego lancucha.

Napisano

Nie nazwalbym tego czyszczeniem, pare razy przepsikalem wd i po tym nasmarowalem, moze z 2 razy sie zdarzylo. Łańcuch elegancki- 0 zastrzezeń tylko ze jest brudny od smaru i caly czarny :D Czym mam przesmarować te piasty? suport- 0 problemow. Linki- 0 problemow, tarcze mam hydrauliczne :P Kaseta w dobrym stanie. Co to są "stery" ?

645 km przebieg

EDIT: juz wiem co to

Napisano

Z tą wymianą linek to chyba przesada, nie sądzę żeby było aż tak źle. Rower użytkowany głównie na szosie. HARDCOROWYKOKSU staraj się czyścić i smarować łańcuch znacznie częściej bo zbyt szybko zużyjesz napęd. W tym dziale "konserwacja sprzętu" znajdziesz praktycznie wszystko o sposobach czyszczenia, smarowania oraz jakich środków używać a jakich powinieneś unikać.

Napisano

A więc, dzisia zakupiłem benzyne ekratakcyjna, do tego DOT'a 4 do moich tarczówek, kumpel pozyczy mi coś do nasmarowania na lancuch, potem coś sobie zakupie. Prawdopodobnie bedzie to Rolhoff. Jutro zabieram sie za łańcuch.

Następna sprawa, nie wiem jaki płyn użyć do mojego amorka ;( Doradzicie coś taniego i w miare wydajnego ? A i ramę czyścić ciepła wodą i szmata? Taki sposob moze byc?

Napisano

Woda może być, jak wyschnie możesz ramę potem potraktować jakimś balsamem samochodowym. Amorka możesz przelecieć Brunoxem. Co do Rolhoffa to bardzo dobry wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...