Skocz do zawartości

[wentyl]powietze schodzi

Platek

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam taki, może błachy, ale zawsze problem i chciałem sie zapytac o rade:

Ostatnio wybierałem sie na przejżdżke małą na rowerku. Rowery stoją u mnie w piwnicy. Raczej chłodno tam, ale nie mróz. Postanowiłem dopompowac koło, gdyż było w nim mało powietrza. Wentyl był taki klasyczny - nie pamietam jak to sie nazywa - nie samochodowy (shrader?) ani nie ten cienki (presta?) - tylko taki "rometowy".

Tak więc wsadzam pompke na wentyl pompuje pompuje...napompowałem. Zdejmuje pompke - i sssssss......

i kompletny flak. Łoda fak! - mówie. Wziąłem wiec inny rower (z tych gorszych) i pompuje... i to samo.

W końcu wziąłem trzeci z gorszych i pojechałem na nim, na lekkim flaku.

Co sie stało z tym wentylem? Możliwe, żeby coś od zimna sie im stało?

Poradźcie mi prosze, bo pojutrze sie wybieram na wyprawe w las i nie chce brac lepszych rowerów...

Pozdrówka.

Jeżeli to stary typ wentyla, tzw "rowerowy" to podejrzewam, że od długiego stania, zimna, wilgoci itp sparciał kawałek gumowego wężyka nasadzanego na metalowy wentyl i pękł lub puszcza powietrze. Zapobiega on uchodzeniu powietrza przez zawór. Należy wymienić ten wężyk na nowy, elastyczny i świeży. Wykręć wentyl z zaworu i sprawdź czy wężyk jest w dobrym stanie i czy nasadzony jest na całość metalowego wentylka, zakrywając otwór w nim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...