piotrwal Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam, To mój pierwszy post, chciałbym uzyskać poradę odnośnie złożenia taniego napędu do roweru szosowego-przełajowego. Pierwsze pytanie odnośnie klamko-manetek z którymi nie miałem nigdy do czynienia. Czy warto zainwestować w nowe klamki Shimano ST2200 w cenie 200 zł, są to zdaje się najtańsze klamko-manetki na rynku. Czy ktoś miał z nimi do czynienia i czy nie sprawiają kłopotów? (Zastanawiam się też nad tańszą wersją: klamki Tektro rl-340 i manetki Shimano SL A050 - niestety tylko 7 biegów). Druga sprawa to tania korba szosowa z blatem 52 myślałem o Shimano FC-A050, jeśli chodzi o tył to pasowałaby mi kaseta szosowa Sunrace 8 rz CSR86 11-23 ewentualnie MTB 8-rz CSM668 AS 11-28T a może coś z Shimano? Na przerzutkę z tyłu nie mam pomysłu, szukam czegoś ekonomicznego ale żeby zapewniało jakąś w miarę kulturalną zmianę biegów. Może Shimano rd-2200 do kasety 11-23 a do kasety 11-28 coś z grupy alivio. Prosiłbym także o odpowiedź czy to będzie wszytko razem współpracowało bez problemów? Nadmienię jeszcze, że jeżdżę na starej szosie favorit z pojedynczym wolnobiegiem i nie miałem za bardzo do czynienia z przerzutkami prócz starego MTB z Auchan:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 nie myślałeś o używanych komponentach? nie dysponujesz dużymi kwotami więc może warto rozejrzeć się na rynku wtórnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrwal Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 nie myślałeś o używanych komponentach? nie dysponujesz dużymi kwotami więc może warto rozejrzeć się na rynku wtórnym? Trochę obawiam się kupna zbyt wyeksploatowanych części. Nie wspomniałem, że to będzie rower rekreacyjny i na dojazdy do pracy 15-30 km dziennie, nie planuje się ścigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 kasetę zdecydowanie 11-28 albo nawet 11-30, wtedy to już koniecznie przerzutka alivio ale kaset sunrace'a nie kupuj, lepiej też alivio sunrace to naprawde plastelina a nie stal, lepiej dołożyć parę złotych do shimano przepraszam ze post pod postem ale nie mogę edytować Co do łap to ja mam st2200 i wszystko ok ale wolałbym mieć używane ale z wyższej grupy i Tobie też polecam. Tu jest problem z ergonomią (tak samo jak w sorze), tiagra ( i wzwyż) jest wygodniejsza Może poszukaj Microshifta? tani i ergonomia ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrwal Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Widzę, że najtańsze klamki microshifta to 400zł, to już nie na moja kieszeń to ma być budżetowy rower. Jeśli chodzi o kaseta to sugerowałem się jakimiś pochlebnymi opiniami o Sunrace, ale skoro plastelina to może np: 11-30 Shimano Alivio CS-HG51? Co jest nieergonomiczne w ST2200? Głupie pytanie ale nie miałem nigdy do czynienia z żadnymi klamko-manetkami i jestem ciekaw jakie są różnice w ergonomii w/w a np Ultegrą 600 czy Microshiftem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Hamowanie wszędzie tak samo ale zmiana biegów: sora i st 2200 na większe koronki ( i z przodu i z tyłu) zmienia się przesuwając dźwignie hamulca "do środka" czyli na bok. natomiast na mniejsze koronki jest taki, nie wiem jak to nazwać, taki dzyndzel na górze. Z takim rozwiązaniem biegi możesz zmieniać biegi praktycznie w chwycie "na klamkach" ( to pewnie wiesz: są trzy chwyty: górny, na klamkach i dolny ) Natomiast w tiagrze ( 105, DA, Ultegra też), w MicroShifcie i w wyższych grupach Campy jest dodatkowa dźwignia do zmiany biegów obok dźwigni hamulca. Czyli jest możliwość zmiany biegów również w dolnym chwycie tutaj ta mała czarna http://www.synkros.pl/product-pol-986-Klamkomanetki-SHIMANO-TIAGRA-ST-4500-2-9-.html Ale wracając do tematu: gdzieś mi umknęły słowa napisane o rekreacyjnej jeździe. Skoro się nie ścigasz i nie zamierzasz to zaproponowane w pierwszym poście klamkomanetki będą idealne. Ja mam takie, wszystko działa, nic nie odpadło, nic się nie zacieło. Wiele ludzi śmiga na st2200, mi wystarczają, ale tiagra byłaby na pewno wygodniejsza. Miałbym możliwość zmiany biegu na twardszy na zjeździe bez przekładania rąk na góre kierownicy. Ale w sumie co to za różnica czy się rozpędzę do 45 czy 55km/h. Przecież to tylko przejażdżka a nie wyścig. Mam w trekingu kasete Alivio i jest warta swojej ceny w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrwal Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Dzięki wielkie za dogłębny opis, nie zdawałem sobie sprawy z tych różnic w budowie klamko-manetek, rozejrzę się jeszcze i zobaczę jak to na żywo wygląda na rowerze i się zastanowię czy szukać czegoś z wyższej grupy. Sprawę napędu mam już w takim razie dosyć dobrze naświetloną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.