Skocz do zawartości

[Kominiarka + Parowanie]Google narciarskie rozwiązaniem problemu?

gbalejko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów... Chcąc rozwiązać problem zamarzania twarzy zaopatrzyłem się w kominiarkę Windstop 'Stanteks'

http://allegro.pl/kominiarka-windstop-stanteks-m-l-i1951193417.html

Problem zimna został rozwiązany, niestety stworzył kolejny ;) powietrze wydychane ustami zaparowywuje mi okulary...

Oczywiście rozwiązaniem jest wydychanie powietrza nosem, ale przy szybkiej jeździe ciężko sobie z tym poradzić...

Znalazłem ciekawą alternatywę, ale zanim wydam ponad 150zł chcę być pewny czy to zadziała...

GOGLE ARCTICA G-68 to okulary narciarskie (mi pasują bo można je założyć na okulary korekcyjne)

http://allegro.pl/gogle-arctica-g-68-podwojne-szkla-anti-fog-i1940543401.html

Myślicie, że rozwiążą one problem pary na okularach? czy może od ciepłego powietrza zaczną one parować na zewnętrznej stronie?

Prawdopodobnie rozwiązałem problem z parującymi szybkami ;) wystarczy nosek kominiarki włożyć dobrze pod noski okularów i nic nie paruje... przetestuję dziś wracając z pracy, napiszę coś więcej wieczorem...

• Mod Team

Też wpadłem kiedyś na genialny pomysł i zakupiłem gogle z "antifogiem". Przy -20 szlag go trafił tego antifoga. Para owszem się skrapla na wewnętrznych szybkach, ale cała ta technologia polega na tym, że nie są zaparowane tylko wilgoć osiada w postaci drobnych kropelek. Przy -20 to tałatajstwo zamarzło i się skruszyło razem z antifogiem. Przejrzyj forum - ludzie sporo piszą o tym. Patent stosowany przeze mnie - smaruję szybki płynem do mycia naczyń i wycieram ręcznikiem papierowym. Działa.

Potwierdzam, że sposób działa ;) polecam więc przy zakupie kierować się tym wystającym noskiem bo innych podejrzewam, że już tak nie włożymy;) (mogę się mylić)

co do sposobu z mydlem i papierem ;) to stosuję go od dawna ;]

jak dla mnie temat zamknięty, nie ma sensu wydawać 200zł na google narciarskie, wystarczy 35zł na kominiarkę ;) pozdro

W zeszłym roku może ze 2 razy użyłem maskę na twarz Berknera...nie polecam bo za bardzo wilgotno no i nie ma jak smarknąć :)

(jak ktoś chce kupić mam na sprzedaż)

Polecam kominiarkę, która kończy się na brodzie, ciepło w policzki i uszy, głowę a przy tym zdecydowanie lepszy komfort w oddychaniu...zdecydowanie lepsza wersja

Fajna, ale droga. Można kupić o połowę tańszą równie dobrą: Brubeck

ale chyba ktoś na forum napisał że podobno ona jest cieniutka i przewiewna ale nie jestem pewien czy to tutaj było. używasz jej osobiście? podałem tą z polarem ponieważ wydaję sie być grubsza ale zapewne wchłania wilgoć a nie odprowadza więc kiszka może być

• Mod Team

Tak mam ją. Owszem kominiarka jest cienka. Z przodu w okolicach ust i nosa ma siateczkę, która ułatwia oddychanie. Jedynie gdzie mogli by dodać materiału lub zrobić wstawkę z czegoś nie przewiewnego, są to okolice uszu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...