Kobik15 Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 http://allegro.pl/avid-juicy-3-ebc-a2z-od-1zl-duzo-dodatkow-i1948350587.html Wiem, że to nie ten dział ale co sądzicie o tej aukcji? Wylicytowałem ten hamulec dość okazyjnie, a sprzedający twierdzi że będzie musiał anulować tą aukcję bo ma pocztę na gmail, a tam nie dochodzą wiadomości od allegro, w związku z czym nie miał możliwości poinformować o uszkodzeniu hamulca, jak twierdzi przewód jest złamany co widać na zdjęciach. Co o tym myślicie zgłosić to na allegro, że coś kręci czy odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 28 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Co ma piernik do wiatraka? Gość wchodzi na allegro, wchodzi w zakładkę 'moja sprzedaż', zaznacza aukcję, klika 'dodaj tekst', wpisuje, że przewód uszkodzony i tyle, wiadomość wysyła się do każdego kto licytuje, obserwuje i jest widoczna pod aukcją. Allegro to wiążąca umowa sprzedaży-kupna, wpłać gościowi na konto pieniądze, ma obowiązek wysłać to o czym pisał na aukcji, czyli nieuszkodzone hamulce, ze wszystkimi klockami etc. Jeżeli będzie robił problem i nie będzie chciał wysłać, czy coś to możesz sprawę zgłosić na policję. Zapisz sobie na dysku te zdjęcia, a najlepiej całe strony picasy z fotkami, bo jakoś tam nie widzę daty dodania zdjęcia a gość może wgrać nowe i kręcić :f Gdzie na tych zdjęciach jest załamany przewód? Zresztą podał tylko adres na gmailu jako adres kontaktowy, w ustawieniu konta raczej musiał podać adres, na który wiadomości od allegro dochodzą. Gość ewidentnie kręci i nie daj się zrobić w balona, nie umie używać allegro to niech nie wystawia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enkoder Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Jak nie dochodzą na gmail, to jakaś bzdura, jakoś do mnie dochodzą, paru moich znajomych też ma gmail-a i nie ma problemów. Kręci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 To prawda, w weekend nie dochodziły emaile od allegro do Gmaila. Jakoś od piątku wieczorem do niedzieli wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 29 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 @stefan2810: dzięki za odpowiedź na moje pytanie retoryczne @UP: Ale w czym to przeszkadza, przecież e-mail to nie jest jedyna forma obsługi allegro, można normalnie wejść i wszystko zrobić na portalu. Z resztą w czym mu przeszkadzało to, że e-maile nie dochodzą, bo nie bardzo rozumiem - w wysłaniu wiadomości przez allegro? Jakby gość myślał to chociaż odwołałby oferty, a tak musi wysłać Ci sprawne hamulce Prawie jak: http://www.aukcjepl.info/content/view/245/31/ Tylko kasę mu wpłać jak najszybciej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie daj sie wyrolować, mógł ustawić cenę minimalną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobik15 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Czekam, aż mi poda numer konta i dane do przelewu, spróbuję się z nim jakoś dogadać. Nie chcę przelewać kasy na allegro, bo jeszcze mi nie wyśle hamulca i będę 90zł w plecy, a nie będę się sądził o 90zł bo to tylko wykroczenie, więc nic by mu nie zrobili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Czekam, aż mi poda numer konta i dane do przelewu, spróbuję się z nim jakoś dogadać. Nie chcę przelewać kasy na allegro, bo jeszcze mi nie wyśle hamulca i będę 90zł w plecy, a nie będę się sądził o 90zł bo to tylko wykroczenie, więc nic by mu nie zrobili. Osobiście wpłaciłbym pieniądze własnie poprzez "allegro". Zapoznaj się z tym http://allegro.pl/country_pages/1/0/education/pok/index.php , takim myśleniem przyzwalasz niestety na tego typu praktyki, które nie są czymś nowym, i nie zdarzają sie sporadycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobik15 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Niby tak ale jak pójdę na policję i powiem że kupiłem hamulec a dostałem inny niż w opisie to mnie wyśmieją, a zgłoszenia nie przyjmą, co innego jakby nie wysłał ale za taką kwotę raczej nic w tej sprawie nie zrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 29 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Muszą przyjąć zgłoszenie. Oszustwo/próba oszustwa to nie byle co A co do płatności przez allegro to gość mógł nie udostępniać tej opcji przy sprzedaży, także ja bym zapłacił te 91 zł przez to i czekał na nowy hamulec. Jeżeli faktycznie był uszkodzony pancerz to gość powinien oczywiście na swój koszt wymienić. Pamiętaj, że chyba po tygodniu bez wpłaty koleś będzie mógł starać się o zwrot prowizji i te inne gówna, czyli powie, że nie wpłaciłeś, więc pewnie się rozmyśliłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobik15 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Napisałem do sprzedającego taką wiadomość: "Pisałem do pracowników Allegro oraz pytałem kilku innych osób i wszyscy odpowiedzieli mi to samo: że licytacje Allegro są transakcjami wiążącymi i z chwilą zakończenia licytacji sprzedający zobowiązany jest do sprzedania przedmiotu zgodnego z opisem aukcji za wylicytowaną kwotę. W aukcji nic Pan nie napisał o uszkodzonym przewodzie więc jest to nie dopatrzenie z Pana strony. Wystarczyło wycofać oferty kupujących lub dodać notatkę do aukcji o uszkodzonym przewodzie która pokazałaby się pod aukcją. W związku z tym, że Pan tego nie uczynił mogę domagać się sprawnego hamulca wraz z całym kompletem i jest to w pełni uzasadnione. Później dokonam przelewu." Myślicie, że jeszcze o czymś powinienem wspomnieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Wpłać mu przez PzA, jak nie będzie chciał wysłać, to pójdziesz na policję, powiesz, że pieniądze wpłaciłeś, a chłopak części nie wysłał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ja bym się domagał przede wszystkim zdjęcia które wyraźnie pokaże że w tym hamulcu który kupiłeś jest uszkodzony przewód. Skoro podał taki powód to z tego już się wycofać nie może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 29 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Wydzieliłem osobny wątek, żeby tamtego tematu nie zaśmiecać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Co do maili - nie dostaję maili z allegro o zmianie statusu aukcji z licytacją - czasami dostaję, czasami nie, nie wszystkie oferty przychodzą i musiałem sprawdzać na moim koncie allegro jak obecnie wygląda sytuacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 nie kupiłbym nic od takiego buraka zakabluj na allegro i odpuść sobie takiego dzieciaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalin20 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Panowie, w weekend allegro i gmail padło. Google wszystkie maile traktowało jako spam, i nie dochodziły z allegro. Co do sytuacji, masz święte prawo dostać hamulce takie jak napisano w aukcji, jeśli ten przewód jest pęknięty a nie ma go na zdjęciach, ani słowa o tym w opisie sprzedający musi usunąć wadę lub dostarczyć towar nie odbiegający standardem od tego co napisał w aukcji. Jeśli chcesz to wystarczy że złożysz sprawę na policje, i podejrzewam że dzieciak sie wystraszy i bedziesz mieć hamulce w domku, jeśli jednak nie to możesz śmiało iść do sądu, wygrasz sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobik15 Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 https://picasaweb.google.com/McSztorc/Aaa?authkey=Gv1sRgCPH4t6bhkaS8_wE# Zdjęcia uszkodzenia. Próbowałem się z nim dogadać, napisałem mu że jak opuści trochę z ceny to wezmę w takim stanie ale odpisał żebym mu wystawił negatywny komentarz i zatrzymał pieniądze bo nie będzie wysyłał uszkodzonego hamulca bo to zagraża zdrowiu. Napisze mu jeszcze, że nie ma dużego wyboru bo albo kupie go taniej w takim stanie w jakim jest albo zapłacę całość i jeżeli nie będzie zgodny z opisem to zgłosze sprawę na policję, jako próbę oszustwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Lepiej poproś zdjęcia na których widać cały komplet, i uszkodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Gdyby zauważył w hamulcu uszkodzenie które "zagraża zdrowiu" to powinien przede wszystkim zakończyć aukcję z odwołaniem ofert, a nie próbować informować o tym kupujących i ciągnąć aukcje do końca... Ja bym odpuścił tylko pod warunkiem że udowodni za pomocą zdjęć że właśnie w tym hamulcu jest takie uszkodzenie - tak jak napisał after, tak żeby nie było wątpliwości że po prostu nie dostał w międzyczasie lepszej oferty ale nie zdążył zakończyć aukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 zdjęcie pokazuje chyba przewód innego hamulca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobik15 Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Napisałem do niego że wyśle pieniądze i jak hamulec nie będzie zgodny z opisem to zgłoszę sprawę na policji jako próbę oszustwa. Chyba trochę się przestraszył, bo odpisał, że policją go nie nastraszę ale nie ma czasu na takie pierdoły i wymieni przewód. Przelałem mu kasę i dzisiaj miał wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 NO i dobrze zrobiłeś, niech chłopak sobie nie myśli, że tak po prostu sie ciebie pozbędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Haha, szybko się uporał z tym "zepsutym" przewodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.