Piksel Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witajcie, od pewnego czasu chodziło mi po głowie usunięcie fajki w v-brakach w celu zmniejszenia oporu linki oraz częściowo mniejszej wagi.Do rzeczy mam już pewien projekt, jednak wymaga on waszej pomocy.Otóż nie wiem jak rozwiązać sprawę umocowania pancerza w " kratce" otóż gdy końcówka pancerza jest we wnętrzu pancerz nie jest umocowany i może wypaść, co nie napawa optymizmem Z kolei gdy końcówka jest z drugiej strony podczas hamowania może się zsunąć, czyli i tak źle i tak nie dobrze.Załączam obrazkowe przedstawienie tego Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać, żeby pancerz był dobrze umocowany i się nie przesuwał? http://img233.images...beztytuuqqr.jpg tak to wygląda na obrazku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 popraw link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie wiem jak u innych ale u mnie link nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ja bym dobrał odpowiednią podkładkę i by pewnie pomogło, ale popraw link do zdjęcia bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Popatrz, ja rozwiązane są hamulce cane creek direct curve - http://www.canecreek.com/component-other?product=direct-curve-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 https://picasaweb.google.com/106268877938395876152/29Listopada2011?authkey=Gv1sRgCM2TkeSptujGDw#5680486040666876978 oto obrazek. kaapeo mógłbyś rozwinąć, o co chodzi z tą podkładką? moojmisiu konstrukcja ciekawa, ale w moich xt chyba nie do wykonania, trzeba by zmienić tą "ramkę" na przedłużenie ramienia z miejscem na pancerz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba tak, tak więc: Tam gdzie jest miejsce na fajkę chcesz wsadzić pancerz aby był stabilny ? To na końcu fajki jest jest ta końcówka, aby nie "wychodziła" tzn stabilnie trzyma fajkę w tym miejscu. To myślałem nad tym aby do końcówki pancerza (nie wiem czy na początku, środku czy końcu) zamocować jakąś podkładkę (podkładka pod śroby, wkręty itp tylko musisz odpowiedni rozmiar wybrać na pewno jest...) potem to już tylko jakoś dobrze skleić mocnym klejem (wątpię by tutaj super glue pomógł) ja osobiście mam bardzo dobry klej co z pewnością by to trzymał. wydaje mi się, że takie rozwiązanie będzie dobre jak dobrze zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Utnij samą końcówkę fajki (od strony gdzie wkładasz w nią pancerz) + 3mm już tej węższej części (gdzie wchodzi tylko linka). Otrzymasz eleganckie mocowanie pancerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedź, z tą końcówką dobry pomysł, ale czy ten środek fajki jest tak mały, że można go włożyć do pancerza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Niee, włóż pancerz w fajkę, i utnij fajkę 3mm dalej niż kończy się jej zgrubienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Prototyp wykonany!Zrobiłem tak, jak radził rmn1 i udało się. Uciąłem fajkę i założyłem końcówkę.Zamontowałem ten zestaw na razie w mieszczuchu z przodu.Jeśli testy przejdzie pozytywnie zawita też do flagowej maszyny.Klamka chodzi odczuwalnie lżej, a barku sztywności pancerza na sucho nie stwierdziłem.Pomysł wymaga jednak udoskonalenia dwóch rzeczy.Na kawałku fajki linka jest pod delikatnym skosem i ociera o rurkę, co w pewnym stopniu upośledza działanie klamki.Myślałem nad lekkim spłaszczeniem tej rurki, ale jeszcze na tym pomyślę.Druga sprawa to uszczelnienie myślę nad jakąś uszczelnianą końcówką pancerza i sklejeniu jej z rurką, ale nie chce, żeby uszczelnienie zwiększyło tarcie.Jutro pierwszy dzień testów drogowych i zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 lżej nie będzie a opór się nie zmieni ;p 1-zrobiłem sobie fajke z aluminiowej rurki 4 mm z modelarskiego ( Model-tech na Worcela ). waga rurki 11g/m. pancerz hamulcowy to ok 54g/m. 2-fajka ma w środku rurke teflonową tak jak i pancerz. ewentualnie łagodniejsze zgięcie może mieć tu wpływ na opór ale nie wierzę że da się to odczuć. z resztą u mnie pancerz poprowadzony bez fajki bardzo odstawał od ramy-ocierałem o niego udem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Drastycznej różnicy nie ma, ale dla mnie wystarczająca, aby kombinować dalej.Racja w fajce jest wkład, ale ma mniejszą średnicę od pancerza, więc tarcie jest większe.O wadze się nie wypowiem, ponieważ jeszcze nie porównywałem wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.