Skocz do zawartości

[korba] problem z mocowaniem

Robert19881

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum jestem tu nowy i posiadam stary rower merida kalahari i mam taki problem-ostatnio dalem przejechac sie "troszke ciezszej" osobie moim rowerkiem poczym wraca kolega z rowerem i ramieniem korby w reku :( ramie lub sruba mocujaca nie wytrzymalo napiecia i podobno wszystko sie rozlecialo podczas jazdy-spytalem czy posiada nakretke mocujaca ramie korby (niestety zostala zgubiona) pomyslalem nic sie nie stalo kupie sobie nowa nakretke przykrece i bedzie wszystko w porządku ale niestety sruba sie ciagle odkreca i nieidzie przeechac nawet 2km :/

załączam zdjeciatak to własnie wyglada:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b43808bc24682b59.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/082d96a08a340205.html

To "coś" na co mocujemy ramie korby jest prawie okragle ale mysle,ze jeszcze sie nadaje ale sruba na tym sie nie trzyma :/

Nieweim czy powiniennem wymienic wkład suportu?

Poszukuje w internecie podobnego ale nic mi nie pasuje i niewiem o co chodzi :/

http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=193 czy to takie coś wyglada innaczej tak jakby wchodzila tam sruba a ja mam mocowanie nakretka :?

czy musze wymienic cala korbe niewiem :(

prosze o pomoc i wyrozumialosc z góry wielki dzieki.

post-147652-0-56453300-1322586765_thumb.jpg

post-147652-0-32560300-1322586767_thumb.jpg

Napisano

Jeżeli jest prawie okrągłe to się i tak nie nada. Suport i lewe ramię to wymiany. Jak zrobisz to budżetowo to zamkniesz się w 40zł. Tylko dobrze dobierz wymiary suportu. Dobrze jakbyś pojechał z rowerem do jakiegoś sklepu rowerowego gdzie od razu by Ci dopasowali, i założyli na nowe. W tej kwocie kupować w internecie raczej Ci się nie opłaca. ;)

To co wystaje z suportu z lewej strony na ramie jest okrągłe? Tak napisałeś, że trzeba się domyślać o co chodzi.

Napisano

Tak ten caly suport jest okragly.

Dzieki sznib za olsnienie szukalem i szukalem ale czegos takiego jak mam niemoglem znaleźć :P i lyndowss dzieki za przedstawienie mi tego cenowo wiec niedlugo udam sie do jakiegos serwisu i sprobuje zrobic to jakims tanim kosztem i bede mogl znowu pomykac rowerkiem ;)

pozdrower wszystkim

yndowss jest mozliwosc kupna np.tylko lewego ramienia? czy obydwa ramiona musze kupic i wyjdzie ok 40zł za to wszystko :? niechce mi sie wierzyć

Napisano

Zależy od sklepu. Ja kiedyś poszedłem i powiedziałem, że chce tylko lewe ramię i mi sprzedali. Jak dobry sklep to zawsze można się dogadać. Mniej więcej będzie to wyglądało tak: 40zł = 30zł suport + 10zł za lewe ramię.

Gdyby kazali Ci kupić razem z lewym to musiałbyś razem z całym korbowodem wymienić. Nie wiadomo czy łańcuch by się przyjął, a zapewne nie. I w ten sposób koszty, koszty, koszty więc nie powinni robić problemu. ;)

• Mod Team
Napisano

Jezeli masz wyruchane tylko lewe ramie spokojnie dokupisz wątpie zeby było takie samo ale mozna dosztukować albo na allegro albo po sklepach rowerowych sprzedają stalowe a czasami nawet i aluminiowe :P do kompletu dolicz klucz do suportu i ściągacz do korb :P narzędzia które sie przydadzą w przyszłości, choć ja sobie radziłem bez ale nie radze sobie tak radzić :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...