Skocz do zawartości

[Kaseta] Jaką kasetę do piasty Dartmoor Vee One

Peterp079

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie takie jak w temacie. Jaką dobrą i lekką piastę 9-cio rzędową polecicie do piasty Datmoor Vee One? Bo nie wiem za bardzo jak to jest z tymi pająkami aluminiowymi i czy w ogóle na to zwracać uwagę czy nie... Będę wdzięczny za Waszą pomoc.

I nikt nic nie doradzi??

Jaką dobrą i lekką piastę 9-cio rzędową polecicie do piasty ...

Tylko kasety na pająku. Jeśli takiej nie zastosujesz to "zmielisz" bębenek. Aluminiowe pająki kaset mają większą powierzchnię styku z bębenkiem niż pojedyncza zębatka.

Tak więc jeśli chodzi o stajnię Shimano to SLX - XT - XTR.

Jeśli chodzi o zwiększenie przebiegu alu bębenka, jest patent ze zszywkami:

http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=20409&start=0

Polecam poczytać wcześniejsze posty:

http://www.forumrowerowe.org/topic/98352-naped-240s-i-kaseta-cs-m770-nie-pokasa-mi-bebenka/page__hl__zszywki

Pozdrr

Taki drobny szczegół, ale jednak..

Bębenki do Dartmoora są w cenie 159 zł. TE SAME bębenki sygnowane logiem Novatec kosztują 99 zł.

Co do metody zmiany łańcuchów, ja ostatnio zastanawiałem się, czy nie lepiej jeździć na 4-5 łańcuchach HG-53 zamiast na przykład 3 łańcuchach XT. Metoda lepsza i tańsza, wymagająca jednak więcej zabawy.

Nie widze przeciwskazan zadnych. 1500km dla lancucha to zadne zuzycie tym bardziej ze nie byl nigdzie szczegolnie zarzynany po pierwsze a po drugie lancuch u mnie przynajmniej wytrzymuje spokojnie 5K km wiec po 1500 nie jest na tyle zuzyty zeby mial zrobic krzywdę piascie.

Co do bebenka to fakt ze przy wymianie kiedys tam mozna zastanowic sie nad Novatec'iem.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie to jeszcze ten łańcuch dokupie.

ee tam moze i wytrzyma i 8kkm jak jezdzisz na tej samej kasecie,a ty chcesz zmienic na nowa??? :thumbsup: No moze jakos sie ulozy do nowej kasety ale ja troche zajedzie chcesz tego?Mozesz jeszcze uzyc przyrzadu do pomiaru lancucha jak masz albo jedz do sklepu rowerowego i Ci powinni zmierzyc bez problemu

Ten szajs LX które po zmierzeniu w serwisie jak sugerowali wyżej Koledzy po przebiegu 1500km jest w stanie nienaruszonym jesli chodzi o wyciągnięcie. A poza tym to ciekawa teoria tym bardziej że dużo ludzi kupuje kilka słabszych łańcuchów zamiast tego lepszego "nie szajsu" do dobrych kaset.

Ten szajs LX które po zmierzeniu w serwisie jak sugerowali wyżej Koledzy po przebiegu 1500km jest w stanie nienaruszonym jesli chodzi o wyciągnięcie. A poza tym to ciekawa teoria tym bardziej że dużo ludzi kupuje kilka słabszych łańcuchów zamiast tego lepszego "nie szajsu" do dobrych kaset.

no wiesz zalezy jak jezdzisz czasami przy 700km widac juz dosc duze rozciagniecie :thumbsup:

Raczej nie uwazam ze kazdy uzywa Xt ze snobizmu po prostu jest niezly i nie rozciaga sie tak szybko,chociaz super extra tez nie jest produkty shimano traca ostatnio na jakosci :sick: Uzywalem kiedys LX i jedzilem i bylo dobrze,czasem pojawiala sie rdza po deszczu.Kiedys natknolem sie na test lancuchow shimano chyba nie tylko powloka sie roznia :woot: ,bodajze przy tym samy obciazeniu na maszynie bylo wahanie od 4kkm przy Deore do 6kkm przy xt rozciagniecie chyba 0,7mmale dokladnie nie pamietam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...