KrzYchuu Napisano 28 Listopada 2011 Napisano 28 Listopada 2011 Parę dni temu zmieniałem jedno łożysko maszynowe w korbie deore lx robiłem to wcześniej i wszystko było dobrze, tym razem jednak mam problem. Mianowicie dokręciłem na maksa palcem śrubkę plastikową i bez użycia szczególnej siły dokręciłem 2 śrubki imbusem. Po przejechaniu 20km pojawił się luz więc wszystko powtórzyłem. Przejechałem z 30km i tak sie poluzowało mocno ze mogłem palcem dokręcać tą śrubkę plastkową- gdy 2 srubki imbusowe były dokręcone. Wkurzyłem się i wszystko dokręciłem dość mocno przejechałem 25km i lekki luz jakby luzowały się te srubki imbusowe. Co poradzić by nie luzowało się to.
KrzYchuu Napisano 28 Listopada 2011 Autor Napisano 28 Listopada 2011 taką plastkową śrubkę z lewej strony korby? Tak to dokręcam palcem i tak to jest plastikowe więc mocno tego się nie dokręca
M333 Napisano 28 Listopada 2011 Napisano 28 Listopada 2011 Tak, mocno się tego nie powinno dokręcać. Ale palcami nie osiągniesz momentu sugerowanego przez producenta (0.7-1.5Nm). W celu zobrazowania prawidłowej procedury montażu zapoznaj się z jakimś wzorcowym filmem instruktażowym (youtube). W skrócie: dociągamy śrubę plastikową, nieco luzujemy, dociągamy, luzujemy. Do momentu aż prawa korba dobrze osadzona zostanie na wielowpuście, a łożyska będą się kręcić w dalszym ciągu dość lekko, bez oporów. Następnie dokręcenie dwóch stalowych śrub imbusowych.
lyndowss Napisano 28 Listopada 2011 Napisano 28 Listopada 2011 Jeżeli to wina śrubek, że się odkręcają. Chodź wątpię, to możesz zawsze dać troszeczkę taśmy teflonowej. Najpierw zrób jak radzi M333
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.