brt0555 Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Czesc! Koniecznie musze w najblizszym czasie zdecydowac sie na nowy internet, z powodu przeprowadzki. TP nie pociagnie mi internetu, poniewaz uwaza ze beda za duze straty. Dlatego musze sie zdecydowac na cos bezprzewodowego. Wymagam od internetu przedewszystkim w miare dobrego zasiegu, transferu, darmowe pobieranie w nocy oraz abonament do 50-60zlt. Teraz mam kilka pytan i bardzo bym prosil o odpowiedz. Chcialbym sie dowiedziec: Kogo oferte wybrac?(Zastanawialem sie nad cyfrowy polsat,play,t-mobile), co lepsze modem USB czy router i dlaczego? Jak jest naprawdę z przesyłem, dam rade przegladac strony? Nie zalezy mi na sciaganiu, jedynie w nocy gdybym mogl to wiadomo jakis plik czy film do zaladowania. Bylbym wdzieczny za pomoc, na razie na testy mam karte play, wiec zobacze jak bedzie z zasiegiem, czy u t-mobile tez da rade wziac na testy? bo w cyfrowym polsacie widzialem ze tak. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Musisz tak naprawdę sprawdzić REALNE działanie routerów w miejscu zamieszkania. Teoretycznie u mnie np. Orange ma 90 % pokrycia (realnie kiszka) T-mobile też podobno powinno hulać (też kiszka), dopiero Plus działał jak należy. Hmm, co do routera kontral modem usb. Dla mnie przemawia to 2. Zawsze to mobilne, bierzesz ze sobą do lapa i po problemie. Fakt, że u mnie jest nieco inaczej. Modem jest wspomaganiem w firmie/terenie, w domu mam światłowodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ja tez pewnie wybiore modem, mimo ze to bedzie jedyna opcja, ale zawsze moge korzystac gdzie chce, a to dla mnie wazne, bo ceny pakietow w telefonie sa dla mnie bezsensowne, a i przegladac stron nie lubie (nawet na smartfonach). A co myslisz o cyfrowym polsacie? Bo najbardziej pdoobaja mi sie u nich darmowe noce, wezme w przyszlym tygodniu na probe i zobacze jak smiga, jutro sprawdzam playa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 hmm, nie znam za mocno. Wiem tylko że istnieje. Inna sprawa że w sumie technologie polsatu i Plusa to już w sumie jedno. Soloż przecież kupił Plusa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czamarek4 Napisano 12 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 hmm, nie znam za mocno. Wiem tylko że istnieje. Inna sprawa że w sumie technologie polsatu i Plusa to już w sumie jedno. Soloż przecież kupił Plusa... Jest tez mało reklamowany darmowy internet AERO2, jak ktoś nie potrzebuje superszybkich łączy to oferta dla niego. idealny do telefonów i tabletów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 hej, z modemem usb moze byc problem nie wiem gdzie zamierzasz mieszkac ale u mnie zasieg zerowy wszystkich wymienionych lub bardzo slaby aby byc obiektywnym;)ciagne neta z Komina Huty Katowice;)jakies 30 km - tylko ze antena dachowa;(ale sygnal super...wez pod uwage ze usb w srodku duzego domu rowniez ograniczy ci zasieg, moze sasiadow zapytaj skad ciagna;) niekiedy sa tzw lokalni dostawcy neta droga radiowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asked Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 No więc powiem Ci tak... Pracowałem w dwóch sieciach komórkowych (pomarańczowo mi było a potem wszystko było na plus) i powiem jedno. Internet mobilny to ściema. Teoretycznie coś tam jest i do przeglądania stron WWW powinno wystarczyć choć też nie zawsze. Nawet w międzyczasie wymyślaliśmy nowe plany taryfowe (Biznes Time to time - bo działa od czasu do czasu). Musisz sobie odpowiedzieć do czego potrzebujesz internetu... Gry już na samym początku możesz odrzucić przy internecie mobilnym. Pingi Cię "zabiją". Przeglądanie WWW - jasne ale często będziesz musiał mieć duuużo cierpliwości. Korzystasz z bankowych kont internetowych??! Zapomnij o T-mobile! Ich infrastruktura jest na tyle dziwna, że (często choć nie zawsze) podczas trwania 1 sesji zmienia Ci się kilka razy IP. Przez co każdorazowo jesteś wylogowywany z banku . Orange - prawda mają największe pokrycie BTSami ale nikt oficjalnie nie mówi ile z nich działa...a jeśli już działają to są tak dziwnie rozmieszczone, że modem co chwila przelogowuje się na innego BTSa = wooolny internet i pingi mega wielkie. Plus - mam teraz modem z pracy i też określę to jednym słowem SzajsPlus. W centrum warszawy są często problemy z połączeniem. Najlepiej ze wszystkich sprawuje się T-mobile i Play (3G i 3,5G) chociaż Play mocno ogranicza przepustowość łącza to ich łącze jest najbardziej stabilne. W zasadzie odradzam każdemu internet mobilny ponieważ znam to od strony technicznej. Wiem jak są priorytetowane połączenia na BTSach (tych stacjach nadawczych) i wiem że internet ma najniższy priorytet na każdym BTSie. Polsat Cyfrowy...słyszałem, że to ich LTE jest OK ale te limity... Noce bez limitu?! Zapomnij! Jest limit na połączenia w nocy tylko trzeba się dobrze wczytać. Moja rada... Jeśli serio nie masz możliwości podłączenia internetu stacjonarnego kup sobie z każdej sieci zestaw startowy na kartę bo w ten sposób będziesz mógł sprawdzić która sieć ma najstabilniejszy sygnał u Ciebie. Kup sobie modem na allegro (kupisz poniżej 100 zł) i nie pchaj się w abonament (internet mobilny) bo teraz rozwija się LTE i to jest przyszłość. Pakiety będą coraz większe a 3,5G będzie coraz mniej wspierane. Internet mobilny to dodatek a nie łącze główne. Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidszew Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ja korzystam z pomarańczowego CDMA, i jeśli nie przekroczę limitu to jest ok prędkości w nocy nawet do 2Mb/s w dzień spada do ok. 1Mb/s - zależnie od zapchania sieci, upload jest ok 1Mb/s. A po limicie no to już nie jest tak różowo ponieważ prędkości spadają do ok 12-15 Kb/s . Ping mam ok 50-120 zależy od serwera, w CS'a da się nawet grać po przekroczeniu limitu . W ofercie dostępne są też darmowe noce. Ogólnie jeśli się nie przekroczy limitu to jest super, po obcięciu prędkości strony się jako tako da przeglądać, lecz filmiki np. na YT ładują się okropnie długo. Co to tego internetu to dużo zależy od twojego położenia i osób korzystających w twojej okolicy. W laptopie mam darmowy internet Aero2 jest on całkowicie darmowy, jedynie trzeba zapłacić za wyrobienie karty (20zł) i za modem jeśli się nie ma (ok 100zł) i po za tym już żadne koszty nas nie obowiązują. Prędkości są dość podobne jak w necie komórkowym, jeszcze mi nie przekroczyło 512Kb/s lecz to nie jest net do ściągania tylko do przeglądania www. Niekiedy są problemy z działaniem sieci(rozłącza się), lecz jak za darmola to jest super . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 11 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Mam 2x bluconecta i jest masakra rok działało od grudnia nie działa. Wszelkie skargi,zażalenia zgłaszanie ustrek olewają i odpisują tylko tekstami typu że jak brałem to wiedziałem co biorę - LIPA-nie polecam nikomu bo płacić trzeba a G z tego jest, musiałem zainwestować w neostrade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Osobiscie mam teraz OFnK w lapie, uzywam tego od swieta ale ratuje dupsko, transfery daja rade. Wczesniej duzo Plus, zero problemow...pod warunkiem zasiegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Wez pod uwagę poradę kolegi wyzej, internet od Aero2 nie jest wprawdzie królem szybkości ale jest darmowy przez 3 lata (nie licząc opłat poniesionych przy odbiorze za kartę 55zl(?) oraz kosztów modemu, jedli takowego nie posiadasz, gdzie warto pamiętać ze nie każdy działa z ta karta). W piątek kupiłem starter play za 19zl (modem już miałem, huawei e1820). Na start mamy 1gb (czyli to 19zl pod warunkiem wykorzystania całej kwoty tylko na internet). Standardowo szybkość łącza to 1mb/s, jednak za 10zl mies. można zwiększyć do 4mb/s. Opcja nie naliczania transferu w nocy też jest możliwa (od 2400 do 0900) za 10zl mies. Przy doladowaniu za 30zl dostałem dodatkowo 1.17gb darmowego transferu (chociaż wg ulotki powinno być 2gb). Jeśli chodzi o zasięg to nie ma się czym chwalić, jest średni. Warto dodać do wypowiedzi kolegi wyżej coś na temat prędkości internetu, otóż wszem i wobec wychwalane LTE może i ma 100mb/s... ale w warunkach laboratoryjnych. W rzeczywistości wartości wahają się od 15 do 30 (w centrum warszawy). Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryki Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Odpowiedź jest o tyle trudna, że dużą rolę odgrywa miejsce odbioru. Przeanalizuj koszty, poszukaj propocji czasmi daja na próbę, zaproś znajomych niech zobacza jak u ciebie śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarbaraUbowska Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Odradzam Play. Miałam i skończyłam jako mocno rozczarowana klientka. Dwa lata temu potrafiło mi co 5 minut przerwać połączenie i nie była to wina modemu (ten działa bez zarzutu do dziś, obecnie jest w nim karta blueconnect). Mojej koleżance, która teraz ma Play, też rwie połączenie, więc jak widać problem jest nierozwiązany. Zasięg fatalny, w Warszawie miałam czasem problem, a u rodziców o połączeniu nie było mowy. Tak samo w pociągu. Absolutnie nie zgadzam się z opinią o T-Mobile - nigdy nie wylogowało mnie z banku z podanych przez asked powodów (ani z żadnych innych). Mam abonament niższy od standardowych, bo po pierwsze mam u nich telefon, a po drugie mam własny modem. Generalnie transfer taki sobie. Jak jestem u rodziców, mój net się sączy jak krew z nosa, ale wystarczyło, żebym naprawiła ich niedziałający internet. W pociągu na trasie Warszawa - Opole przez Katowice na większości trasy miałam zasięg. Blueconnect noc działa jak należy. Nie, żebym ich chwaliła, bo do samej firmy i ich usług mam bardzo dużo zastrzeżeń, ale u mnie się sprawdza. Orange i Plus były dla mnie za drogie, jak porównałam ich ofertę z konkurencją. Oczywiście wszystko zależy od tego, gdzie zamierzasz z tego internetu korzystać. Wypróbowanie zasięgu na zakupionych starterach gorąco polecam, wtedy nie kupisz kota w worku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.