slababateria Napisano 27 Listopada 2011 Napisano 27 Listopada 2011 Mam rower z Decathlonu na kołach ich marki Rockrider, bez żadnych widocznych oznaczeń modelowych. Obecnie mam ośmiorzędową kasetę założoną, ale na nowy sezon chcę przejść na Dyna-Sys i nie mam pewności, czy nie będę potrzebował też nowych kół.
Grand231 Napisano 27 Listopada 2011 Napisano 27 Listopada 2011 Nie gdyż gdyż kaseta pod 10 rzędów ma ciaśniej upakowane zębatki-dlatego stosujemy cieńszy łańcuch. Zauważ że kaseta 8 rzędowa ma łańcuch grubszy od 9 rzędowej a 9'ka jest grubsza od łańcucha 10 rzędowego. Z drugiej jednak strony nie wiem czy jest sens ładować pieniądze na Dyna sys, który zresztą najlepiej sprawdza się z konfiguracją wyścigową 2*10 z przodu do taniego roweru Rockrider. Na twoim miejscu zainwestowałbym w inne podzespoły.
slababateria Napisano 27 Listopada 2011 Autor Napisano 27 Listopada 2011 Wiem, że to wszystko jest oparte na zmniejszeniu wolnej przestrzeni, ale oglądając koła na Allegro znalazłem gdzieś dumny napis "współpracuje z kasetami dziesięciorzędowymi" i zaświtała mi w głowie wątpliwość, dzięki za wyjaśnienie. Rower jest szykowany na nową ramę - plan mam taki: nowy napęd -> nowe koła -> nowe hamulce -> nowy amortyzator -> nowa rama I napęd będzie działał pod czymś w stylu Treka 8500 za jakiś rok.
MTBike Napisano 27 Listopada 2011 Napisano 27 Listopada 2011 Jeżeli ma 8 rzędów to zapewne ma słaby amor pierw zainwestował bym w amor (no chyba że to wyjątek od reguły i napęd jest tą słabszą stroną roweru) . Odpowiadając na temat : bywają wolnobiegi na 9 rzędów ... więc nie musi pasować 10 która jest w 100% kasetą zapewne takiego rozwiązania nie masz więc nie ma przeciw wskazań żeby założyć 10 . No nie którzy sprzedawcy nie mają pojęcia piszą jakby 10 była już na inna piastę a tak nie jest , może to niektórych zmylić .
slababateria Napisano 27 Listopada 2011 Autor Napisano 27 Listopada 2011 Rower mi służy też jako trekking na dojazdy do szkoły, a napęd jest w stanie agonalnym. Na Mazowszu rzadko mam okazję pojechać w teren, w którym amortyzator za 1k PLN pokaże swój pazur, a porządny napęd pokaże pazur zawsze. Dobra, offtopic nam wyszedł. Ewentualnie jeśli chciałbyś pogadać to napisz na PW.
Piksel Napisano 27 Listopada 2011 Napisano 27 Listopada 2011 Dlaczego jeśli ma 8 rzędów ma mieć słabego amora?To jakaś reguła, zależność?Mam trzech znajomych którzy mają 8 rzędową kasetę i amora rebe, sida i r7 to chyba nie są złe amory, chyba, że się mylę.Co do kasety będzie pasować, ponieważ 8,9 i 10 mają taką samą szerokość, a różnią się grubością łańcucha i odstępami między zębatkami, tak jak napisał Grand231 Edit slababateria piszesz głupoty, bo jeśli napęd jest dobrze wyregulowany to nie ma wielkiej przepaści między lepszym, takiej jak np. xcm i reba.
slababateria Napisano 27 Listopada 2011 Autor Napisano 27 Listopada 2011 Wybacz, ale w warunkach, gdzie większość jeździłbym z zablokowanym skokiem, do szkoły i ze szkoły, jadąc w teren raz na kilka dni (bo nie ma zbytnio gdzie) tej różnicy nie wyczuję. Nie udowodnisz mi, że jest inaczej.
Mod Team mrmorty Napisano 27 Listopada 2011 Mod Team Napisano 27 Listopada 2011 Zamykam na prośbę autora.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.