Skocz do zawartości

[koło] Jak sprawdzić jaka kaseta zmieści się na koło?

slababateria

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower z Decathlonu na kołach ich marki Rockrider, bez żadnych widocznych oznaczeń modelowych. Obecnie mam ośmiorzędową kasetę założoną, ale na nowy sezon chcę przejść na Dyna-Sys i nie mam pewności, czy nie będę potrzebował też nowych kół.

Napisano

Nie gdyż gdyż kaseta pod 10 rzędów ma ciaśniej upakowane zębatki-dlatego stosujemy cieńszy łańcuch. Zauważ że kaseta 8 rzędowa ma łańcuch grubszy od 9 rzędowej a 9'ka jest grubsza od łańcucha 10 rzędowego. Z drugiej jednak strony nie wiem czy jest sens ładować pieniądze na Dyna sys, który zresztą najlepiej sprawdza się z konfiguracją wyścigową 2*10 z przodu do taniego roweru Rockrider. Na twoim miejscu zainwestowałbym w inne podzespoły.

Napisano

Wiem, że to wszystko jest oparte na zmniejszeniu wolnej przestrzeni, ale oglądając koła na Allegro znalazłem gdzieś dumny napis "współpracuje z kasetami dziesięciorzędowymi" i zaświtała mi w głowie wątpliwość, dzięki za wyjaśnienie.

Rower jest szykowany na nową ramę - plan mam taki:

nowy napęd -> nowe koła -> nowe hamulce -> nowy amortyzator -> nowa rama

I napęd będzie działał pod czymś w stylu Treka 8500 za jakiś rok.

Napisano

Jeżeli ma 8 rzędów to zapewne ma słaby amor pierw zainwestował bym w amor (no chyba że to wyjątek od reguły i napęd jest tą słabszą stroną roweru) . Odpowiadając na temat : bywają wolnobiegi na 9 rzędów ... więc nie musi pasować 10 która jest w 100% kasetą zapewne takiego rozwiązania nie masz więc nie ma przeciw wskazań żeby założyć 10 . No nie którzy sprzedawcy nie mają pojęcia piszą jakby 10 była już na inna piastę a tak nie jest , może to niektórych zmylić .

Napisano

Rower mi służy też jako trekking na dojazdy do szkoły, a napęd jest w stanie agonalnym. Na Mazowszu rzadko mam okazję pojechać w teren, w którym amortyzator za 1k PLN pokaże swój pazur, a porządny napęd pokaże pazur zawsze.

Dobra, offtopic nam wyszedł. Ewentualnie jeśli chciałbyś pogadać to napisz na PW.

Napisano

Dlaczego jeśli ma 8 rzędów ma mieć słabego amora?To jakaś reguła, zależność?Mam trzech znajomych którzy mają 8 rzędową kasetę i amora rebe, sida i r7 to chyba nie są złe amory, chyba, że się mylę.Co do kasety będzie pasować, ponieważ 8,9 i 10 mają taką samą szerokość, a różnią się grubością łańcucha i odstępami między zębatkami, tak jak napisał Grand231 Edit slababateria piszesz głupoty, bo jeśli napęd jest dobrze wyregulowany to nie ma wielkiej przepaści między lepszym, takiej jak np. xcm i reba.

Napisano

Wybacz, ale w warunkach, gdzie większość jeździłbym z zablokowanym skokiem, do szkoły i ze szkoły, jadąc w teren raz na kilka dni (bo nie ma zbytnio gdzie) tej różnicy nie wyczuję. Nie udowodnisz mi, że jest inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...