MokryxD Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Witam, w październiku wymieniłem wolnobieg, tylną przerzutkę i łańcuch. Blat i przednia przerzutka są w dobrym stanie. Został on nasmarowany czymś klejącym się, brud dostłownie, jak muchy do lepu. Podczas mojej piątkowej wycieczki łańcuch pękł podczas jazdy po aswalcie, bez szaleństw na przełożeniu 2-4. Od czasu wymiany zrobione może 50 kilometrów głównie po asfalcie. Jaka może być tego przyczyna? Mogę to oddać to serwisu, w którym to robili, aby to naprawili w ramach gwarancji? Czy pomoże spinka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enkoder Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Powinni w ramach gwarancji się tym zainteresować. Nie wiem co by trzeba było robić z łańcuchem, żeby zerwał się po 50km, musiał być felerny. A długość poprawna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Raczej tak, nie liczyłem ogniw ale leży tak samo jak stary. Dziwi mnie jedna rzecz, powstał wzrorek w kształcie zębów, na dużym ogniwie są 2 jakby wgniecenia. Na starym łańcuchu cały sezon ćwiczyłem wheeliego i nic takiego się nie pojawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Zrób zdjęcie i pokaz jak to wygląda, bo nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić. Chodziło Ci nie o większe ogniwo, ale o zewnętrzne? http://www.forumrowerowe.org/topic/41823-lancuch-vademecum/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 lyndowss dokładnie o takie ogniwo mi chodziło. Łańcuchy wymieniony w ramach gwarancji. Nowy zakładany przy mnie. Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Oddali Ci poprzedni łańcuch? Załóż sobie spinkę. Jak potem umyjesz łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Starego łańcucha nie oddali, spieli spinką. Odziwo nie pękł na spince tylko na normalnym ogniwiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Co w tym dziwnego? Łańcuchy rozpiąć się mogą co najwyżej na spince, ale nie spotkałem się z czymś takim nigdy. Na spince o dziwno są najmocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Ha, no chyba, że spinka srama. Te już 2 zgubiłem w 9rz. łańcuchu i stanowczo odradzam. Wippermann zupełnie co innego Wracając do topicu, ilorzędowy napęd? Jeśli 5-7 to raczej trudno, by pękł. 8 czy 9 rzędowe skute kiepskim skuwaczem potrafią pękać, bo ogniwka mają słabe podparcie i przy skuwaniu się wykrzywiają, a także odkształcają przy nicie. Łańcuch skuty 9 rzędowy to łańcuch podejrzany. Kupiony łańcuch polecam uciąć do odpowiedniej długości + spinka wippermana i wtedy będzie pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Gubisz się w zeznaniach. Dlaczego niby 8 ma być bardziej podatna na zerwania od 7 skoro to jest to samo ? I dlaczego niby słaby skuwacz ma gorzej skuwać od jakiegoś za duże pieniądze, złej baletnicy to i ... każdy wie, wystarczy trochę umiejętności i doświadczenia. Nie raz skuwałem łańcuch skuwaczem za 10zł i jeszcze żaden się nie zerwał, a lekko nie miały. Teraz jeżdze na spince bo jest wygodniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.