Skocz do zawartości

[łańcuch] Zerwanie łańcucha.

MokryxD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w październiku wymieniłem wolnobieg, tylną przerzutkę i łańcuch. Blat i przednia przerzutka są w dobrym stanie. Został on nasmarowany czymś klejącym się, brud dostłownie, jak muchy do lepu. Podczas mojej piątkowej wycieczki łańcuch pękł podczas jazdy po aswalcie, bez szaleństw na przełożeniu 2-4. Od czasu wymiany zrobione może 50 kilometrów głównie po asfalcie. Jaka może być tego przyczyna? Mogę to oddać to serwisu, w którym to robili, aby to naprawili w ramach gwarancji? Czy pomoże spinka?

Ha, no chyba, że spinka srama. Te już 2 zgubiłem w 9rz. łańcuchu i stanowczo odradzam. Wippermann zupełnie co innego

Wracając do topicu, ilorzędowy napęd? Jeśli 5-7 to raczej trudno, by pękł. 8 czy 9 rzędowe skute kiepskim skuwaczem potrafią pękać, bo ogniwka mają słabe podparcie i przy skuwaniu się wykrzywiają, a także odkształcają przy nicie. Łańcuch skuty 9 rzędowy to łańcuch podejrzany. Kupiony łańcuch polecam uciąć do odpowiedniej długości + spinka wippermana i wtedy będzie pewny.

Gubisz się w zeznaniach. Dlaczego niby 8 ma być bardziej podatna na zerwania od 7 skoro to jest to samo ? I dlaczego niby słaby skuwacz ma gorzej skuwać od jakiegoś za duże pieniądze, złej baletnicy to i ... każdy wie, wystarczy trochę umiejętności i doświadczenia. Nie raz skuwałem łańcuch skuwaczem za 10zł i jeszcze żaden się nie zerwał, a lekko nie miały. Teraz jeżdze na spince bo jest wygodniejsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...