stach34 Napisano 26 Listopada 2011 Napisano 26 Listopada 2011 Witam, chcę sprawić sobie nowe, przednie koło na oś 20mm. Próbowałem sam dobrać sobie komponenty, ale różnorodność producentów i modeli jest taka, że poprostu nie wiem co wybrać. Postanowiłem zwrócić się do was o pomoc w wyborze. Koło będzie służyło do jazdy enduro/all mountain. Korzenie, kamieniste ścieżki,prędkość, czasem skoki - lekko nie będzie miało. Moja waga "ready to ride " to jakieś 75 kg. Muszę dobrać piastę, szprychy i obręcz. Zacznijmy od obręczy. Jakiego producenta wybrać ? Albo konkretnie model ? Dotychczas jeździłem na author reverse 32 otwory (całkiem fajna obręcz, nawet mocna i tania). Nowe koło chcę złożyć na 36 szprychach. Obręcz musi być kapslowana . Waga - do 750 g Czytałem że alexrims robi dobre obręcze za przyzwoitą cenę. Jaką obręcz wybrać, co zaproponujecie ? I odrazu drugie pytanie zadam: stara obręcz (Author Reverse) jeździła na oponie maxxis ignitor 26x2,1 . Zarzało mi się przebić koło w terenie. Po ujściu całego powietrza z dętki, opona dosłownie wisiała na obręczy i spadała z niej. Sprawiała wrażenie zbyt dużej chociaż ma tak jak obręcz 26 cali. Czym to jest spowodowane ?Czy to wina złego dopasowania obręczy i opony? Czy jest to prawidłowe ? Jeśli nie to wolałbym uniknąć tego w nowym kole.
olomaster Napisano 27 Listopada 2011 Napisano 27 Listopada 2011 wersja najtańsza - alexrims dm24 wersja średnia - alexrims supra bh. wersja droższa mavic ex 721/729 ps. osobiście wybrałbym alexrims'y supra bh. Zbiera same pozytywne opinie
OKO Napisano 27 Listopada 2011 Napisano 27 Listopada 2011 Przede wszystkim szukaj obręczy o szerokości ok. 30mm, nie węższej. Ja wybrałem takie: http://allegro.pl/obrecz-26-alexrims-fr30-czarna-36-otw-i1909966104.html ...ma pochlebne opinie i wagę dość przyzwoitą, która akurat przeważyła wybór, po mimo że akurat waga mnie nie interesuje.
stach34 Napisano 27 Listopada 2011 Autor Napisano 27 Listopada 2011 I odrazu drugie pytanie zadam: stara obręcz (Author Reverse) jeździła na oponie maxxis ignitor 26x2,1 . Zarzało mi się przebić koło w terenie. Po ujściu całego powietrza z dętki, opona dosłownie wisiała na obręczy i spadała z niej. Sprawiała wrażenie zbyt dużej chociaż ma tak jak obręcz 26 cali. Czym to jest spowodowane ?Czy to wina złego dopasowania obręczy i opony? Czy jest to prawidłowe ? Jeśli nie to wolałbym uniknąć tego w nowym kole. Oglądam wasze propozycje, a w międzyczasie moglibyście odpowiedzieć na to moje pytanie ? Nie wiem czy jest to prawidłowe. Jeśli nie jest to muszę się przed tym uchronić w nowej obręczy rzecz jasna
stach34 Napisano 28 Listopada 2011 Autor Napisano 28 Listopada 2011 Rozejrzałem się za piastami i takie dwie mnie interesują : NS Bikes Rotary 20 Disc i Author ACO-EX1-F . Która będzie lepsza ? Mało opinii o nich w internecie :/
OKO Napisano 28 Listopada 2011 Napisano 28 Listopada 2011 Mnie się wydaje, że to jeden czort, którą kupisz. Słyszałem kiedyś opinie, że piasty do 200 to jeden kij. Ja zakupiłem taką, tyle że bez ośki: http://www.rowerowy.com/czesci/piasty/dh41sb_przod ...nic o niej napisać nie mogę bo przejechałem dopiero może 50km ale w innych rowerach używałem już produktów novateca z tego przedziału cenowego i bylem zadowolony.
olomaster Napisano 28 Listopada 2011 Napisano 28 Listopada 2011 Ja używam dartmoor'a dee-force'a (http://allegro.pl/piasta-przednia-dartmoor-dee-force-36-otworow-i1934008968.html). Jeżdże w dh i jeszcze nigdy do niej nie zaglądałem. Kręci sie bardzo ładnie i nie miałem z nią żadnych problemów. Pozdrawiam Olomaster
stach34 Napisano 28 Listopada 2011 Autor Napisano 28 Listopada 2011 Mnie się wydaje, że to jeden czort, którą kupisz. Słyszałem kiedyś opinie, że piasty do 200 to jeden kij. Ja zakupiłem taką, tyle że bez ośki: http://www.rowerowy....ty/dh41sb_przod ...nic o niej napisać nie mogę bo przejechałem dopiero może 50km ale w innych rowerach używałem już produktów novateca z tego przedziału cenowego i bylem zadowolony. NS może, author niewydaje mi się ze to to samo co novatec. Może się ktoś wypowiedzieć o tych 3 piastach ?
dancio84 Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Novatec - to wielki producent piast. W jego fabrykach powstają piasty m.in. dla Datmoora, NS... Jeśli ktoś ma wątpliwości proszę obejrzeć bębenki i systemy zapadek. Czyli Novatec=Dart=NS >> wybierz co Tobie pasuje cenowo i kolorystycznie, jakość ta sama. Kilku riderów z Kielc śmiga na Novatecach i są zadowoleni (slopestyle, dirt, FR). Jeśli chodzi o Authora, to część jego piast jest robionych w fabryce Formuli (wiem po napisach na uszczelkach piast). Kolega jeździł na piaście, o której piszesz, niestety rekreacyjnie ale nie miał problemów przez całe 2000 km a piasta dalej się dobrze kręci i jeszcze pociągnie. To trochę świadczy o jakości a ta ogólnie w przypadku Authora/Formuli jest niezła. Jest jeszcze inna opcja - Chosen. Marka trochę niedoceniana, ale używam ich produktów i dotychczas nie ma powodu do narzekania. Dobry system uszczelnień. Standardowe, japońskie łożyska EZO. Model to Chosen DA4311B, aukcja z nim to: http://allegro.pl/pi...1960613927.html Pozdrr
Mod Team sznib Napisano 29 Listopada 2011 Mod Team Napisano 29 Listopada 2011 Ja polecę obręcz Dartmoor Raider. Tania (ok. 70pln), wytrzymała, do Enduro jak w sam raz. Z piast Novatecki są dobre, z przodu mam już 5 sezonów gdzieś, kręci się jak nowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.