Skocz do zawartości

[Budowa koła] Przednie, na oś 20mm, jakich producentów wybrać?

stach34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę sprawić sobie nowe, przednie koło na oś 20mm. Próbowałem sam dobrać sobie komponenty, ale różnorodność producentów i modeli jest taka, że poprostu nie wiem co wybrać. Postanowiłem zwrócić się do was o pomoc w wyborze.

Koło będzie służyło do jazdy enduro/all mountain. Korzenie, kamieniste ścieżki,prędkość, czasem skoki - lekko nie będzie miało. Moja waga "ready to ride :)" to jakieś 75 kg.

Muszę dobrać piastę, szprychy i obręcz. Zacznijmy od obręczy. Jakiego producenta wybrać ? Albo konkretnie model ?

Dotychczas jeździłem na author reverse 32 otwory (całkiem fajna obręcz, nawet mocna i tania). Nowe koło chcę złożyć na 36 szprychach. Obręcz musi być kapslowana :). Waga - do 750 g

Czytałem że alexrims robi dobre obręcze za przyzwoitą cenę.

Jaką obręcz wybrać, co zaproponujecie ?

I odrazu drugie pytanie zadam: stara obręcz (Author Reverse) jeździła na oponie maxxis ignitor 26x2,1 . Zarzało mi się przebić koło w terenie. Po ujściu całego powietrza z dętki, opona dosłownie wisiała na obręczy i spadała z niej. Sprawiała wrażenie zbyt dużej chociaż ma tak jak obręcz 26 cali. Czym to jest spowodowane ?Czy to wina złego dopasowania obręczy i opony? Czy jest to prawidłowe ? Jeśli nie to wolałbym uniknąć tego w nowym kole.

Napisano

wersja najtańsza - alexrims dm24 wersja średnia - alexrims supra bh. wersja droższa mavic ex 721/729

ps. osobiście wybrałbym alexrims'y supra bh. Zbiera same pozytywne opinie

Napisano

I odrazu drugie pytanie zadam: stara obręcz (Author Reverse) jeździła na oponie maxxis ignitor 26x2,1 . Zarzało mi się przebić koło w terenie. Po ujściu całego powietrza z dętki, opona dosłownie wisiała na obręczy i spadała z niej. Sprawiała wrażenie zbyt dużej chociaż ma tak jak obręcz 26 cali. Czym to jest spowodowane ?Czy to wina złego dopasowania obręczy i opony? Czy jest to prawidłowe ? Jeśli nie to wolałbym uniknąć tego w nowym kole.

Oglądam wasze propozycje, a w międzyczasie moglibyście odpowiedzieć na to moje pytanie ?

Nie wiem czy jest to prawidłowe. Jeśli nie jest to muszę się przed tym uchronić w nowej obręczy rzecz jasna :)

Napisano

Rozejrzałem się za piastami i takie dwie mnie interesują : NS Bikes Rotary 20 Disc i Author ACO-EX1-F .

Która będzie lepsza ? Mało opinii o nich w internecie :/

Napisano

Mnie się wydaje, że to jeden czort, którą kupisz.

Słyszałem kiedyś opinie, że piasty do 200 to jeden kij.

Ja zakupiłem taką, tyle że bez ośki:

http://www.rowerowy.com/czesci/piasty/dh41sb_przod

...nic o niej napisać nie mogę bo przejechałem dopiero może 50km ale w innych rowerach używałem już produktów novateca z tego przedziału cenowego i bylem zadowolony.

Napisano

Mnie się wydaje, że to jeden czort, którą kupisz.

Słyszałem kiedyś opinie, że piasty do 200 to jeden kij.

Ja zakupiłem taką, tyle że bez ośki:

http://www.rowerowy....ty/dh41sb_przod

...nic o niej napisać nie mogę bo przejechałem dopiero może 50km ale w innych rowerach używałem już produktów novateca z tego przedziału cenowego i bylem zadowolony.

NS może, author niewydaje mi się ze to to samo co novatec.

Może się ktoś wypowiedzieć o tych 3 piastach ? :)

Napisano

Novatec - to wielki producent piast. W jego fabrykach powstają piasty m.in. dla Datmoora, NS... Jeśli ktoś ma wątpliwości proszę obejrzeć bębenki i systemy zapadek.

Czyli Novatec=Dart=NS >> wybierz co Tobie pasuje cenowo i kolorystycznie, jakość ta sama.

Kilku riderów z Kielc śmiga na Novatecach i są zadowoleni (slopestyle, dirt, FR).

Jeśli chodzi o Authora, to część jego piast jest robionych w fabryce Formuli (wiem po napisach na uszczelkach piast). Kolega jeździł na piaście, o której piszesz, niestety rekreacyjnie :) ale nie miał problemów przez całe 2000 km a piasta dalej się dobrze kręci i jeszcze pociągnie. To trochę świadczy o jakości a ta ogólnie w przypadku Authora/Formuli jest niezła.

Jest jeszcze inna opcja - Chosen. Marka trochę niedoceniana, ale używam ich produktów i dotychczas nie ma powodu do narzekania. Dobry system uszczelnień. Standardowe, japońskie łożyska EZO. Model to Chosen DA4311B, aukcja z nim to:

http://allegro.pl/pi...1960613927.html

Pozdrr

• Mod Team
Napisano

Ja polecę obręcz Dartmoor Raider. Tania (ok. 70pln), wytrzymała, do Enduro jak w sam raz. Z piast Novatecki są dobre, z przodu mam już 5 sezonów gdzieś, kręci się jak nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...