Skocz do zawartości

[rower] HaiBike Impact SL

thorian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Haibike są raczej mało znane poza Niemcami, więc nic dziwnego że trudno coś o nich znaleźć - chociaż w szwabskich czasopismach mtb przewijają się całkiem często.

Z obrazka i danych wygląda na ścieżkowca, czyli coś pomiędzy AM a xc/xcm. Taki wszędołaz do pokonywania niezbyt ciężkich szlaków.

Geo istotnie jest zrelaksowane, do tego całkiem spora baza kół, więc rower powinien się spokojnie i pewnie prowadzić.

Zawiecha to wariacja klasycznego czterozawiasu Horsta. Trudno powiedzieć jak będzie się zachowywać akurat tutaj - generalnie horsty uchodzą za czułe, ale potrafiące bujać.

Osprzęt nie powala, dolne stany średnie, ale za tą cenę trudno oczekiwać więcej.

Aha, materiały w sieci są, tyle że jakiś dziwny ten polski ;). Dzięki translatorowi idzie jednak to i owo wyłowić.

http://cykl.cz/item/haibike-impact-test-kola

Napisano

Dzięki Sol za kilka słów.

To tak może jeszcze w kwestii wyjaśnienia ceny. Oczywiście nie za takie pieniądze jak u importera. Rower mogę kupić za ok 3700zł. Do tej pory byłem zdecydowany na Scott'a Sparka 70 rocznik 2012, ale im dłużej szukam tym bardziej nic nie wiem i ciężej podjąć jakąś decyzje.

A może jakieś inne propozycje fula xc w kwocie do 6000zł?

Napisano

Spark ma niby 120 mm, ale ścieżkowcem bym go nie nazwał - bardziej wyrośniętym rowerem xc. To nie znaczy, że jest zły, ale jeżeli szukać pluszowego zawieszenia, to możesz się zawieść.

Pomyśl o Fuelu EX, ABP to bardzo chwalony system zawieszenia - za czułość i dobrą izolację napędu od pracy zawieszenia. W ssc powinni mieć jakieś przeceny.

Ewentualnie takie coś http://www.porebarowery. pl/3415,produkt.html Również mocne geny xc, ale bardzo przyjemnie jeździ. Możesz też dopytać o ceny X-flow na nowy sezon.

Napisano

Przyznam, że ten Trek całkiem fajny, niestety wszystko już wyprzedane. Spędziłem wczoraj pół dnia szukając czegoś innego, bo scott jednak to nie to. Geometria jest nieco leniwa, kąty nie takie, osprzęt trochę słaby. Dzięki, że zwróciłeś mi na to uwagę.

Znalazłemm KTM'a Score 4.0 lekko podrasowanego:

Rama: KTM Alloy 6061 triple-butted

Damper: DT Swiss M 210

Widelec: Rock Shox Reba sl 100mm

Manetki: Shimano Deore SLX

Przerzutka tylna: Shimano Deore XT Shadow

Przerzutka przednia: Shimano Deore Downswing

Korba: Shimano M542 2-piece

Hamulce: Formula Rx

Koła: Sunringle xmb

Opony: Racing Ralph

Rurki: PRO

Geometria fajna, długa górna rura, przyjemny dla oka. Co myślicie o takim rowerku?

Napisano

Jednak nie jest tak różowo... rower jest nieco używany.

Oto dokładna specyfikacja:

Rama:            KTM Alloy

Damper:     DT Swiss M 210

Widelec:     Rock Shox Reba

Manetki:     Shimano Deore SLX

Przerzutka t     Shimano Deore XT s

Przerzutka p    Shimano Deore Downswing

Kaseta:    Shimano XT

Łańcuch:    Shimano XTR

Korba:     Shimano M542

Hamulce:     Formula Rx

Opony:     Swable Nobby Nic

Mostek:     PRO XLT

Kierownica:     PRO

Chwyty:     PRO

Siodło:     Ritchey PRO

Sztyca:     Ritchey OE

Pedały:     Shimano M20

Piasta p     Sunringle xmb

Piasta t     Sunringle xmb

Felgi:            Sunringle xmb

Szprychy:     Sunringle xmb

Korba, hamulce, amortyzator używane jakieś 4000 km, reszta jakieś 500km. Rama ma 1,5 miesiąca, jeszcze na gwarancji. Cena za rower 3500 zł

Jako, że nie siedzę za bardzo w sprzęcie MTB nie wiem jaka jest wytrzymałość, jaka jakość itd. Mógłby ktoś pomóc, czy cena za rower w takim stanie w takiej konfiguracji to dobry zakup?

Poniżej link do zdjęć

ImageShack Album - 33 images

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...