Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy wielkiego koła. posiadam rower univega alpina 530 z amortyzatorem o skoku 100mm. jest to powietrzny akson ze stajni suntura. nie stać mnie na wyrafinowane systemy amortyzacji a do tego dniami i nocami marzę o stalowym sztywnym 29er. moje marzenia muszą niestety poczekać a przedni amorek ma zniknąć z moich oczu :D w związku z tym pytanie. jaki wideł się nada żeby skonstruować 69er? w jednym z wątków ktoś mówił o widłkach od trekkinga (dla mnie bomba! chcę zachować v brake i cena jest znośniejsza niż widły stricte 29") problem polega na tym czy oponka podejdzie? na oku mam wideł accenta ( Widelec treking 1 1/8" Ahead | Widelce Sztywne | 28" | Sklep Rowerowy Synkros Szczecin ) i oponę duro ( Opona Duro Miner Kevlar 29x2.10 | 29 cali | BikeTires.pl Opony Rowerowe, Koła Rowerowe, Maratony MTB ). chętnie wyslucham wszelkich uwag i opinii bo być może o czymś nie pomyślałem.

Napisano

Do dwóch klasycznych widelców trekingowych (no name, i checker pig) największą opona w moim wykonaniu użyteczną był black jack 47-622. Upychanie na milimetry nie wchodzi też w grę bo stalowy widelec gnie się i koło ociera o ramiona. Nie wiem jaki masz rower ale ogólnie chyba możesz zaczepiać kołem o buta po zmianie koła... Na Twoim miejscu kupiłbym karbonowy widelec rurowy zamiennik dla 100mmi jeździł dalej z kołem 26 cali.

Napisano

Jedna z moich konstrukcji przejściowych ;) Widelec chyba o takim samym kształcie jak ten podlinkowany przez Ciebie. Opona na fotce to Schwalbe Albert 29x2.1 na wąskiej obręczy ACE18. Mierzona po klockach miała 48mm szerokości i było to na styk. Po kilka mm wolnego z każdej strony.

Ten Duro Miner prawie na pewno się nie zmieści...

nacytadelischwinnnexus3.th.jpg

Napisano

Potwierdzam, Albert to opona która ma się nijak do normalnych opon 2,1. Jest niska i wąska. I bardzo ją lubię, ale z tyłu. Ale Duro nie widziałem...

Dodam jeszcze że w moim użyciu sztywny widelcel z przodu układa się dobrze tylko z szerokim balonem, tzn w górach to jest np ron 2,25, a w zwykłym lesie taki sam ralf.

I niskie ciśnienie. Stalowy widelec ma się nijak do karbonowego z prostymi lagami w sensie, że jeździ się zupełnie inaczej. Inaczej wali po łapach. Teraz są jeszcze pełne karbony podgięte, i takiego jeszcze nie testowałem, ale mnie korci.

Napisano

ajjj to nie będziezie takie proste jak sobie wyobrażałem :/ chyba pójdę najmniejszym kosztem. dalej będe katował zestaw ktory posiadam (ewentualnie jak padnie to wymienię wideł) napiszę na skarbonce "na on-one inbred 29" :) może jak sę trafi jakaś superancka okazja na wideł stricte 29" to odświeże projekt. dzięki za burzę mózgów :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

HELLo-:

Najlepiej by bylo gdyby przednia piasta byla pod tarcze - wtedy znikaja problemy z ewentualna dlugoscia(rozmiarem) widelca, mozesz eksperymentowac ze sztywniakiem pod 26", sztywniakiem pod 29" i wtedy z roznymi rozmiarami kol...ja swego czasu stworzylem 69era(wyszedlem od 100mm 26") wstawiajac widelec 470mm i przyznac musze ze bylo calkiem ciekawie - rower w miare szybko startowal a z przodu mialem balona ktory oszczedzal moje nadgarstki na nierownosciach...tylko ze wygladal dosyc osobliwie:D

POZDRo-:ver

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...