Skocz do zawartości

[1000 - 1500] Chce poszaleć po górach

Piwniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie - pragnę znaleźć rower do jazdy po górach.

Nie znam się na tym za bardzo i do tej pory co jakiś czas jeździłem na zwykłym niskim góralu.

Niestety szlak go trafił na jednej z przejażdżek i od 3 miesięcy siedze na tyłku.

W styczniu spodziewam się przypływu gotówki i chciałbym do tego czasu wiedziec co kupić.

Nie znam się szczerze na rowerach ;) Lubię po prostu szaleć na gorskich trasach i to mnie interesuje.

Mój wzrost to 170 cm a waga 65 kg.

Możecie mi polecić coś ciekawego ?

Co do ceny, to jeżeli jest naprawdę istotna różnica, to mogę poczekać miesiąc i kupić w lutym za 2k.

Jestem jednak naprawdę początkującym wiec myślę, że w porównaniu do przeciętnego roweru na jakim jeździłem

dobry rower przeznaczony w góry i tak będzie rewelacją.

Za taką cenę ciężko coś będzie znaleźć. Cyba, że coś używanego, to by było łatwiej.

I jak po tych górach jeździsz, ostrzej czy tak lajtowo?

Nie wiem ile to było na godzinę, ale szybciej sie nie dało.

Mieszkam w górach więc zapieprzanie po nich to dość naturalna sprawa,

tyle, że nigdy nie myślalem o tym, że góral z marketu mógł mnie uśmiercić ;)

Czytałem inne tematy i trafiłem na coś takiego :

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2011.html#fragment-2

Zastanawiam się czy by nie był dobrym zakupem ?

Tylko rama z aluminium mnie troche przeraża - da to radę ?

jest bardziej wytrzymała niz te chińskie rowery z marketu za 600 zł ? :)

dzieki za odp ;)

Tylko rama z aluminium mnie troche przeraża - da to radę ?

jest bardziej wytrzymała niz te chińskie rowery z marketu za 600 zł ? :)

Ramy z aluminium to standard, wytrzymają bardzo dużo. Czasem się stosuję Ramy ze stali CroMo, ale to już dla tych raczej co dużo skaczą. No i Carbon, ale to droga rzecz.

A chcesz po prostu jeździć po tych górach,jak normalny człowiek? Czy podczas zjazdu też zrobić np kilku metrowy skok? Albo lecieć bardzo szybko w dól po jakiś wielkich kamulcach i korzeniach? Bo od tego jest uzależniony wybór roweru.

P.S. Rower z supermarketu za 600 złotych to nie rower, tylko wyrób roweropodobny, na płaskim można sobie na tym zrobić krzywdę, a co dopiero w górach...

Ramy z aluminium to standard, wytrzymają bardzo dużo. Czasem się stosuję Ramy ze stali CroMo, ale to już dla tych raczej co dużo skaczą. No i Carbon, ale to droga rzecz.

A chcesz po prostu jeździć po tych górach,jak normalny człowiek? Czy podczas zjazdu też zrobić np kilku metrowy skok? Albo lecieć bardzo szybko w dól po jakiś wielkich kamulcach i korzeniach? Bo od tego jest uzależniony wybór roweru.

P.S. Rower z supermarketu za 600 złotych to nie rower, tylko wyrób roweropodobny, na płaskim można sobie na tym zrobić krzywdę, a co dopiero w górach...

O wiele bardziej interesuje mnie ta druga opcja - czyli skoki, mocne hamowanie itp.

Może nie odrazu na pare metrów, ale tak po 1 metr się zdarzało ;)

Jak podkreslalem jest amatorem i nie bywałem w tych górach wielce czesto - od czasu do czasu jak to sezonowiec.

Dlatego nie bede robic wielkich skoków, a pohamować kazdy chyba lubi :D

To na pewno Unibike Evolution odpada. To jest rower do śmigania po lasach, a nie skoków w górach.

Za 1500 będzie bardzo ciężko coś znaleźć, zbieraj do tych 2, ale to nadal mało.

Raczej porządny, używany sztywniak, czyli bez amortyzacji z tyłu będzie dla Ciebie najlepszy. Lepszy porządny hardtail niż słaby full.

Przeglądaj oferty allegro, szukaj rowerów z amortyzatorem sektor, revelation albo jakiś fox. Żadnych santour xcr, bo się zabijesz ;)

Hamulce hydrauliczne, tarczowe - koniecznie. Avid juicy w tej cenie najlepszy będzie.

Jasne. Doradzajcie początkującemu rowerzyście używkę. Najlepiej jeszcze taką, żeby wydał na dzień dobry dodatkowy 1000zł na serwisy i od razu się zraził do kolarstwa...

Żeby kupić używkę niestety trzeba się trochę orientować w osprzęcie rowerowym i najlepiej przynajmniej też troszkę w serwisowaniu.

Wg mnie na początek w zupełności wystarczy Ci ten Unibike lub Kross, jeśli chciałbyś fulla. Oczywiście nie są to rowery do ekstremalnej jazdy górskiej (downhill, freeride itp).

Ale doskonale nadają się do spokojniejszej turystyki górskiej. Kross do trochę ambitniejszej. Poza tym są na całkiem przyzwoitych komponentach (nie jest to żaden marketowy szajs).

Co więcej, jeśli to jest w zasadzie Twój pierwszy porządniejszy rower to nie wiadomo w jakim kierunku rozwiną się Twoje zainteresowania kolarstwem (xc, enduro, freeride, a może downhill).

Więc najrozsądniej kupić na początek właśnie coś takiego i zobaczyć w jakim kierunku będzie Cię ciągło. :D

P.S. Żeby wykonywać metrowe lub więcej skoki to trzeba by zainwestować minimum 5000zł w rower (i będzie to wersja budżetowa bez żadnego szału).

Dzieki za liczne odpowiedzi !

1. Jak ktoś wyżej wspomniał, nie znam się na osprzęcie więc boje się kupić coś używanego - bo po prostu nie mam pojęcia jak ocenić sprzęt który kupuje.

2. Co to skoków i jazdy mocno ekstremalnej. Wydaje mi się, że to co robie to nie jest żaden wielki hardkor.

Jeżdżę po drogach, skakać nie muszę - obejdzie się bez tego. Przeważnie skaczę jedynie po to by coś przeskoczyć - jak np. rynny w drodze, więc nie są to prawie żadne skoki. Chce zapieprzać, to mnie bardziej kręci, oraz długie trasy, wysiłek itp.

Skoro jednak przeciętny rower dawał z tym radę przez długi czas i nic z nim nie było - to ten Uni czy coś, tez powinien dać radę ;> ?

3. W poprzednim marketowym rozpadły się przerzutki. ta zębatka o średnicy wliczając w to "kolce", może 3,5 cm która reguluje się by zmieniać przerzutki na tylnym kole(to coś najniżej położone), po prostu się rozpadła ;) Więc cała resta dawała radę. Póki co ;)

4. Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi.

Tak jak wspominałem, będzie to mój pierwszy zakup.

Swoją drogą, istnieje możliwość, że ceny rowerów z serii 2011, podobnie jak auta, po nowym roku pójdą nieco w dół ;> ?

Przy odpowiedniej technice każdy z wymienionych wyżej rowerów zniesie Twój sposób jazdy. Poza tym, jak coś się zepsuje to wymieniasz tylko tą część i śmigasz dalej.

Jeśli miałbym wybierać dla siebie to wziąłbym tego Krossa. Ale to dlatego, że lubię jazdę na fullu i nie przeszkadza mi 2-3 kg cięższy rower.

Moje inne propozycje:

http://allegro.pl/najtaniej-rower-gorski-haro-flightline-comp-i1937178648.html

http://allegro.pl/rower-gt-avalanche-2-0-dsc-2010-wyprzedaz-lublin-i1942012641.html

Przy odpowiedniej technice każdy z wymienionych wyżej rowerów zniesie Twój sposób jazdy. Poza tym, jak coś się zepsuje to wymieniasz tylko tą część i śmigasz dalej.

Jeśli miałbym wybierać dla siebie to wziąłbym tego Krossa. Ale to dlatego, że lubię jazdę na fullu i nie przeszkadza mi 2-3 kg cięższy rower.

Moje inne propozycje:

NAJTANIEJ !!! ROWER GÓRSKI HARO FLIGHTLINE COMP (1937178648) - Aukcje internetowe Allegro

ROWER GT AVALANCHE 2.0 DSC 2010 WYPRZEDAŻ~LUBLIN~ (1942012641) - Aukcje internetowe Allegro

o któryś z tych na pewno będzie lepszy w góry niż unibike powyżej.

100mm to trochę mało skoku, ale spoko, dasz radę :)

I tak jak tam pisali wyżej, to już jest okres do kupowania rowerów przecenionych. Najtańsze są 2010, ale nie zawsze jest pełen wybór rozmiarów. No i nie każdy model się da dostać.

Ten GT to jest bardzo fajna opcja. Jak bym był na Twoim miejscu to byłby mój wybór.

Ja jeżdżę 2 lata na GT Avalanche 2.0. Po górach nie jeżdżę , ale pare maratonów i wyścigów XC ten rower ma za sobą. Ta rama jest naprawdę bardzo sztywna , więc myślę , że do jazdy jaką ty preferujesz to spośród HT ta rama będzie najlepsza - sztywna i pancerna ; )

Na allegro znalazłem tutaj jakiegoś fulla za 2k

http://allegro.pl/rower-gorski-scott-g-zero-full-na-deore-kola-26-i1943615169.html

Niestety 1h do końca aukcji

Z początku myślałem , że to jakiś makrokesz , ale jednak... przerzutka tył: Deore XT , przód LX , korba LX , damper Rock Shox Sid , amor z przodu to jakiś stary Manitou. Może to by była dobra propozycja? Niech tu się wypowiedzą ludzie znający się na fullach.

Jeśli uzbierasz te 2 tys. to w tym sklepie, do którego podałeś link jest coś ciekawego

Rower górski Unibike Flite 2010 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Ogólnie to do jazdy w górach szukaj roweru z hamulcami tarczowe hydrauliczne, np. firm Avid lub Shimano (v-brake'i nie dadzą rady na dłuższym zjeździe) oraz z osprzętem klasy min. Shimano Alivio/Deore - do pokonywania podjazdów potrzebne są odpowiednio "sprawne" przerzutki, czyli łatwo i szybko przerzucające łańcuch. Z bardziej ekonomicznych producentów rowerów, poza Unibikiem poszukaj Krossa, Kelly'sa, Cuba.

Pamiętaj tylko o wybraniu odpowiedniego rozmiaru ramy.

• 3 tygodnie później...

witam

Chciałbym się podpiąć pod temat.

zaczynam skladac jakis rowerek na wiosne do lekkiego fr, moglibyście mi pomoc cos zlozyc ,bo za bardzo się na tym nie znam, a nie chce czegos co rozleci sie po 3 skokach.

Tak jak w temacie mniej wiecej 1000-1300zł ; )

witam

Chciałbym się podpiąć pod temat.

zaczynam skladac jakis rowerek na wiosne do lekkiego fr, moglibyście mi pomoc cos zlozyc ,bo za bardzo się na tym nie znam, a nie chce czegos co rozleci sie po 3 skokach.

Tak jak w temacie mniej wiecej 1000-1300zł ; )

Ale składasz rowerek, czy NA rowerek?

Ja pierwszy rower z ramą HT złożyłem za 800zł miesiąc czasu, teraz składam fula i jak do tej pory wydałem też 800zł i pół litra, brakuje mi tylko amorka z przodu i myślę że z 1000 wydam na używkę.

Ogólnie rzecz biorąc popieram składanie rowerów i opisywanie tej czynności na forum

może załóż nowy wątek, bo składanie roweru jest trochę nie w temacie Zakup roweru z przedziału cenowego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...