Skocz do zawartości

[piasta] mocne wychylenie sie kola przy hamowaniu

robaluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na poczatku wakacji kupilem Author Traction 29 2011. Po pewnym czasie zauwazylem cos, co mnie zaniepokoilo. Otoz pierwszy raz mam do czynienia z hamulcami tarczowymi, jak i z piastami pod te wlasnie hamulce.

Przy hamowaniu przednim hamulcem kolo znacznie odchyla sie w kierunku tarczy hamulcowej.

DSC00538 -> kolo prosto

DSC00539 -> po zacisnieciu przedniego hamulca i delikatnym popchnieciu roweru do przodu kolo znacznie odchyla sie w lewo.

Staram sie unikac hamowania przednim hamulcem podczas jazdy, bo nie wiem czy takie odchylenie to cos normalnego, czy moze jakis problem z piasta, tarcza, klockami lub regulacja.

Prosze o sensowne wypowiedzi ;)

Pozdrawiam,

T.Ś.

post-147222-0-66113400-1322182636_thumb.jpg

post-147222-0-43324600-1322182643_thumb.jpg

Napisano

Zdaje mi się że widelce RST tak mają-szczególnie te tańsze. Jeżeli masz tarczę 180 mm spróbuj zmienić na 160 mm. To że wygina ci się widelec jest efektem niczego innego jak tylko za słabej sztywności twojego widelca, myślę że w tej klasie jest to normalne że po jakimś czasie widelec dostaje luzów zaczyna "pływać"(patrz XCR, XCM). Polecam ci jeździć aż do zajechania a potem zmienić na coś lepszego. Ew jeżeli rower jest na gwarancji zareklamuj.

Napisano

Czyli zajechac widelec i oddac do reklamacji ;> ? A nie pomogloby usztywnienie widelca? i czy to na 100% jest wygiecie sie widelca?

Czyli zajechac widelec i oddac do reklamacji ;> ? A nie pomogloby usztywnienie widelca? i czy to na 100% jest wygiecie sie widelca?

Przepraszam za podwojnego posta - brak mozliwosci edycji poprzedniego ;/Szczerze myslalem, ze problem lezy po stronie piasty w przednim kole, gdyz nie zauwazylem 'wygiecia sie' widelca lub jakiegokolwiek odchylenia przy hamowaniu lub podczas robienia zdjec. Jak rower zwyczajnie stoi na nozce, bez problemu(troszke sily trzeba wlozyc ;) ) moge 'dociagnac' kolo palcami do lewej goleni widelca i zauwazylem wlasnie ruch w piascie tylko.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli rower na gwarancji to nie ma co gdybać tylko do serwisu. Mało sztywny amor? Luzy na piaście? Akurat sezon na serwisowanie więc nie ma co czekać.

• Mod Team
Napisano

Nie przesadzajcie ja miałem gile i taki rzeczy sie nie działy. ewidentnie wygląda jak poluzowane koło w zacisku ale problem z piastą, czyli duzy luz ale to by wyszło podczas jazdy. ewentualnie nie luz na pieście a złamana oś też podobne efekty da.

Napisano

Nie przesadzajcie ja miałem gile i taki rzeczy sie nie działy. ewidentnie wygląda jak poluzowane koło w zacisku ale problem z piastą, czyli duzy luz ale to by wyszło podczas jazdy. ewentualnie nie luz na pieście a złamana oś też podobne efekty da.

Po poludniu postaram sie sprawdzic oske czy cala, zacisk jest bardzo mocno dociagniety. Fakt, ze teraz zima i okres na serwisowanie idealny, takze jak pierwszy snieg spadnie oddam go do serwisu, poki co sluzy mi bardzo dobrze :) poza tym mankamentem z przednim kolem ;)

Sprawdź jeszcze, czy masz odpowiednio mocno zacisk zaciśnięty.

Ok temat do zamkniecia. Doslownie przed chwila sciagnalem przednie kolo i sprawdzilem oske wraz z piasta - wszystko w porzadku, po zalozeniu kola po prostu mocniej dociagnalem zacisk - problem zniknal ;) Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...