Grzegonz Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Witam wszystkich zorientowanych w temacie. Szykuję się do wymiany korby w moim budżetowym sztywniaku, poszukuję korby pod mufę 68mm, ramiona najlepiej 170mm ze zintegrowaną osią. Do wyboru mam: Shimano Deore (http://allegro.pl/freeride-shimano-deore-fc-m545-175mm-36-22-i1898336404.html) albo Truvativ Stylo: (http://allegro.pl/truvativ-stylo-sigle-z-zintegr-osia-model-2011-i1930806737.html) Aktualnie mam Truvativa Hussefelta z zębatką 22 i 36t jednak jest ona strasznym klocem, do tego ma luzy na jednym z ramion. Co polecicie, czy ktoś zna może wagi tych zestawów (napisałem już do obu sprzedających w tej sprawie, zobaczymy co odpiszą). Ważę 90kg, jeżdżę na tym rowerze do pracy / po bułki / gdzieś z kumplami po mieście dla zabicia czasu. Miałem wcześniej dwie sztuki slxa, teraz mam Xt w zjadówce i z korb shimano zawsze byłem zadowolony, jednak może lepiej spróbować czegoś nowego. Czy w stylo da się normalnie zamontować małą koronkę? Nie miałem styczności z tą korbą, dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Kiedyś jak przekładałem zębatki z korby Shimano do Hussefelta najmniejszą musiałem piłować, ale założyć się dała. Mniejsza z tym, ja bez wahania wybrałbym Deorkę. Miałem Hussefelta na Howitzerze i bardzo szybko mi to luzy połapało, padaka jednym słowem, a jeżdżę raczej spokojne Enduro/AM. Teraz mam Deorkę i jestem zadowolony, zero problemów, dlatego też Ci ją polecę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegonz Napisano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedź, z tego co się dowiedziałem, to stylo nie ma mocowania pod małą zębatkę. Niby bardzo rzadko z niej korzystam, ale w sztywniaku wolę mieć ją zamiast napinacza. Pewnie wybór padnie na deorkę, teraz tylko czekam na wolne fundusze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lomeltor Napisano 26 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Stylo jest w kilku wersjach, z małą zębatką też, np. http://www.sram.com/truvativ/products/truvativ-stylo-22-am-crankset . Co do wagi to można ją znaleźć w necie, choćby na http://rowerowawaga.pl. Mimo to też polecam jednak Deore, jak dla mnie wydaje się być trwalsza. Obecnie mam Truvativa Firex i też mam już na nim luzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 26 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 brałbym deore sprawdzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Niestety mój suport GxP w (test Firexa) wyzionął ducha bardzo gwałtownie Gdyby nie to korba byłaby ok.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lomeltor Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 No z tym to tak jest, gadałem ostatnio z serwisantem i narzekał na te suporty. Wg niego najlepsze są te z accenta a tak to polecał stare rozwiązania do bardziej agresywnej jazdy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Gdyby jeszcze klasyczne suporty były tak sztywne jak te z osią przelotową to byłoby idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Nie polecam korb z suportem GXP. Jak wyżej już wspomniano wkłady są mało żywotne. A co jest najgorsze nie istnieje tu coś takiego jak kasowanie luzu. Wszystko musi być idealnie spasowane, a nie zawsze się tak da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lomeltor Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Producenci sami nie wiedzą co z tym fantem zrobić dlatego jest już tyle kombinacji tego na rynku - BB 86, BB 90, BB 92,BB 95... Za rok pewnie i tak coś nowego wymyślą. Ale nie o tym przecież jest ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Według mnie to się powinno skończyć jednym standardem będącym rozwiązaniem typu press fit Póki co standardowe suporty nadal są górą pod względem trwałości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawior Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Deore FC-M545 zdecydowanie polecam. Jeździłem na niej w Hardtail'u, a obecnie używam jej w Full'u i jestem jak najbardziej zadowolony. Sztywność jak dla mnie na wysokim poziomie (niestety nie mam porównania do wyższych modeli czy do innych marek np. Race Face). Nieraz spotkałem się z opinią, że w Hollowtech'ach są mało żywotne łożyska. Choć jest to prawda, to tę opinię należy traktować z dystansem. Czasami ludzie nie potrafią poprawnie ich zamontować i stąd problemy (chodzi o porządne skasowanie luzu/skręcenie lewego ramienia plastikową śrubą). Jeżeli chodzi o kwestię uszczelnienia to tu niestety Shimano dało dupy strasznie i nawet niewielkie zapiaszczenie lub przemycie ciśnieniówką może je załatwić momentalnie. Ale zawsze można kupić suport np. Accenta ze standardowymi łożyskami i wymieniać w miarę zużycia. Mimo wszystko jest to korba w przystępnej cenie, oferująca wszystko co potrzeba do Enduro/All mountain. Do mocniejszych zastosowań brałbym co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.