Skocz do zawartości

[rower] Cube Analog Disc vs Kross Level A5

MokryxD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad wyborem roweru. Myślałem na 2 modelami

Cube Analog Disc

http://www.cube.eu/pl/hard/comp/analog-disc-blackwhite/

Kross Level A5

http://www.kross.pl/pl/2012/mtb-xc/level-a5

Cube ma lepszego amorka. Nad resztą nie znam się aż tak bardzo.

Mam 168 wzrostu i 48kg wagi, ale roweru nie będę kupował na sezon, tylko na dłuższy czas. Mam 14 lat więc jeszcze urosnę. Tutaj pojawia się pytanie czy te rowery będą dobrze pode mną pracowały. Jeżdżę głównie XC, czasami jakiś wypad asfaltem. Ale najczęściej po lesie. Jaki rozmiar ramy byłby dla mnie odpowiedni myślałem o 18.

I na koniec czy można gdzieś obejrzeć te rowery w sklepie we Wrocławiu.

Pozdrawiam

MokryxD

Na 18" (M) Krossa to się będziesz musiał nieźle namęczyć do czasu aż podrośniesz. Ma 600 mm górnej rury, więc przy twoim wzroście będziesz bardzo mocno wyciągnięty - pewnie nie obędzie się bez krótszego mostka. Przy twoim aktualnym wzroście powinieneś wybrać 16 cali, ale jak rozumiem rower ma posłużyć - 18 cali będą dobre jak podrośniesz do co najmniej 175 cm.

Obecnie jeżdżę na makro Bocas z ramą 15 i jest trochę mała, ale to może wina niskiego mostka. Może jeśli byłby wyższy byłoby inaczej. Czasami jeżdżę na kolegi Giancie na ramie 19 i całkiem nieźle mi się jeździ. Ale dzięki za info.

Jestem także otwarty na inne propozycje do około 2400 zł.

MokryxD Bierz tego Cuba co podałeś. A żeby było przyszłościowo, to weź ramę 17 lub 17.5" w zależności jak tam Cube robi. Bo 16 to będzie za jakiś czas za mała, a 18 nie musi, ale może się okazać ciut za duża. A 17" to taki kompromis. Jak urośniesz więcej, to wyregulujesz sztycą.

Pierwszy raz w życiu spotkałem się z nazwą Rock Shox XC 28, nigdy nie jeździłem na tym i nie wiem jak to się sprawuje. Na XCR jeździłem bo kolega miał tylko chyba 2008 lub 2006 rocznik i chodził całkiem dobrze pod moją wagą. Jeździłem także na XCT V2 i XCM V3 jednak jakoś średnio przypadły mi do gustu. Czytałem że ten RS to następca Darta, czy nie będzie za twardy pod 50kg?

Szukałem roweru z amorkiem Solo Air aby sobie wyregulować odpowiednio do wagi, ale w tej cenie biorąc pod uwagę tylko nowe rowery to chyba nie realne.

Ten GT ZAKSAR SPROT przypadł mi do gustu, jeżeli dodamy go do tego pojedynku to chyba ta różnica w amortyzatorze dużo zamiesza. Dobrze wyczytałem że rama M to 18,5? Ale zestawiając go z rywalami to jak wypada? I czym tak naprawdę rożnią się hamulce w poszczególnych modelach, muszą być tarczowe hydraulicze. Ten aspek dysklasywikuje Meridę. A zna ktoś jakieś miejsce we Wrocławiu gdzie można obejrzeć/przymierzyć/zakupić GT ZAKSAR SPORTa?

• 1 miesiąc temu...

Jeśli się nie mylę to analog ma tą samą geo co attention którego miałem - pod względem rozmiaru na pewno nie będzie dla Ciebie za duży. Jednakże jeśli moojmisiu ma racje i ten RS to stary Dart to baldo cię widzę na nim - miałem taki i pracował względnie jak ważyłem 85 kg, natomiast kiedy spadłem do 78 już było znacznie gorzej więc jeśli ważysz 48 to będziesz się czuł jak na sztywniaku - pod tym względem najlepiej wypada GT (i jeśli geo Ci będzie pasić to jego bym wybrał)

Jeśli chodzi o hamulce to moja żona o wadze zbliżonej do Twojej, chwali sobie BR-M445 - 160/160 (jednakże agresywnym zjazdowcem w rozumieniu xc to Ona nie jest). Ja osobiście uważam, że heble shimano to raczej spowalniacze, a nie hamulce z prawdziwego zdarzenia, włączając w to grupowe hample (za co pewnie zaraz posypie się krytyka :icon_cool: )

Ja również uważam, że najlepszym wyborem będzie GT. Chociaż XCR działaby pod Tobą znacznie lepiej niż RS XC, to powietrza nie przebije żadna sprężyna. A hamulce Shimano przy Twojej wadze zatrzymają Cię bez problemu.

No i (ale to już moja opinia) GT samo w sobie jest świetne :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...