Skocz do zawartości

[manetka blokady] Rock Shox Poplock i Pushlock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam Rebę RL ze zdalną blokadą i dwie manetki Poplock i Pushlock - obie lewe. I tak się zastanawiam po co Rock Shox zrobił lewe manetki. Przychodzą mi do głowy dwie możliwości:

1. wziął pod uwagę osoby leworęczne.

2. wziął pod uwagę możliwość założenia dwóch manetek do blokowania przedniego i tylnego zawieszeni. A żeby wszystko było poukładane to przód blokujemy lewą (z lewej mamy przednią klamkę i manetkę przedniej przerzutki), a tył prawą.

Pytam ponieważ jestem praworęczny i nie wiem czy zakładać którąś z nich czy kupić prawą? Rower to Full wiec teoretycznie mógłbym z czasem pokusić się o założenie manetki do dampera. Co radzicie Panowie i Panie? A tak nawiasem mówiąc to chętnie pozbyłbym się obu manetek i w to miejsce założył manualną blokadę na goleń. Tylko gdzie to ustrojstwo kupić? Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

Pomimo, że jestem praworęczny miałem lewą manetkę Poplock'a. Uważam, że to rozwiązanie jest lepsze ponieważ prawa ręka jest zawsze bardziej zajęta zmianą biegów niż lewa, szczególnie na wyścigach XC. Takie jest moje wytłumaczenie. Obecnie nie korzystam z Poplocka, zmieniłem tłumik na zwykły lock out ponieważ motion control mnie denerwowało...

• Mod Team

Ja jestem leworęczny, mam lewą manetkę ale po prawej stronie ... nie ma na to reguły. Po prostu uważam ze ma być po prawej :P tak czy inaczej używam jej dość czesto bo przystosowałem sobie damper do niej nie przeszkadza mi zwalnianie blokady, jakoś sie przyzwyczaiłem.

Widzę że zdania są podzielone. Zaczynam się skłaniać do założenia którejś z lewych po lewej stronie - tak żeby linka miała możliwie najłagodniejszy przebieg, a poza tym rzeczywiście prawa ręka jest jednak bardziej "zajęta" jak napisał sworks. Dzięki wszystkim za sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...