Skocz do zawartości

[osprzęt deore]

daron_mtb

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Mam klamkomanetki i tylną przerzutkę Deore. Po przebiegu 9000km nic nie mogę im zarzucić, wszystko chodzi ładnie i płynnie. A na półce już czeka korba Deore 510 ;) Aaaa właśnie mam jeszcze tylną piastę Deore i też za bardzo nie narzekam choć mogłaby być lepsza, ale kupowałem używaną. Myślę że Deore to dobry wybór.

A co powiecie na to??........

automat tył- deore

przerzutka przednia- deore lx

korba- deore(2005)

kaseta- Sram

łańcuch- Sram

Jeśli chodzi o te Sramy to powiedzcie mi które są dobre(Bo zabardzo nie miałem z nimi do czynienia).

A tak wogóle to doradźcie mi czy to dobre zestawienie. Podrzuccie swoje opcje.

jak dla mnie deore to pomylka-wole w tej cenie kupic porzadny naped na 8 niz najslabszy mozliwy na 9 jedyny wyjatek to korby ktorym akurat nie mm wiele do zarzucenia tzn mam je od roku prawie i jak na razie jest git ale moje to prawie LX bo model 540

Wiec tak kaseta 5.0

lancuch PC48 lub 58

tylnia przerzutka x-7

korba deore (takiz wklad suportu)choc aktualnie bralbym akurat juz za wieksza kase LXa05(okolo 300zł z suportem)

manetki przynajmniej 5.0(obrotowe)ale lepiej 7.0 na 8 biegow

przerzutka przednia np jakas podstawowa czyli np alivio albo juz dolozyc i kupic xt

nie polecalbym za to na pewno piast i V-kow deore oraz klamek sa ciekawsze opcje na rynku

nio i ogolnie nie dla 9 biegow

• Mod Team

A ja uważam, że to dobre zestawienie. Sam mam podobne i jest super. Mam właśnie z tyłu Deore, z przodu LX-a, łaćnuch srama tylko kaseta LX i korba jeszcze Suntour ale wszystko ładnie działa. Kwestia wybrou Sram-Shimano to już bardziej skomplikowana sprawa z resztą było o tym wiele razy.

:rolleyes:

Gość Gość

uwazam ze DEORE to dobry sprzęt Mam wszystko na deore- wraz z pista tylnią i jest OK Tylko te cholerne wkłdy spuportowe- miałem 2 ramy i zawsze kupując zalecane długości wkładów zawsze obierało!!! To mnie naprawde wkurza bo jak widze nowiutka rame rysowana przez korbe to skandal!!

Korby deore 205 czyli model m540 to tak jak LX z 2004 wiec jest OK

A jak decydujesz sie na korbe od razu z wkłądem wbudowane to uwazaj bo musisz mniec dobre gwinty w ramie- jak nie to rozwalisz i korbe i rame

Jak dla mnie Deore jest naprawde dobry jeśli hcodzi o połączenie ceny z osiągami ale jednak jesli chodzi o same przeziutki to bym wziął LX róznice cenowe nie są wielkie a w osiągach jednak odczuwalne. SAm zamierzam kupić korbe Deore 06 jest naprawde dobra i nie musze na nią wyrzucać niwiadomo ile kasy.

Nie wiem jak korby Deore z rocznika 05 i 06, ale korby z rocznika 04 były bardzo giętkie - co zraziło mnie do korb Deore (i nie tylko korb :) )

Polecam dołożyć do korby LX albo poprzestać na Alivio

Napęd zmieniłem na sramowski z shimanowskiego lx - jestem z tego powodu bardzo zadowolony

Więc polecam:

-korbę Alivio lub LX

-łańcuch sram pc-59 i kasetę pg-950 (chyba że napęd 8, to pc-58 i pg-850)

-przerzutkę i gripy 5,0 lub za większą kwotę X-7

-przednia przerzutka XT

-hample Avida sd5

Nio to Panowie lejecie miod na moje serce gdyz szcerze poweidizawszy zastanawialem sie pare razy czy na paewno dobrze zrobilem dokaldajac kase da najwyzszego modelu deore....no w sumie LX tylko ze stalowa srodkowa koronka:)

PS.jak sadzicie tak OT czy aluminiowa koronka z LX mialaby duzo nizsza trwalosc?Przy wymianie wogole zaprzatac sobie nia glowe czy moze rozwaza dopiero alu Xt??

• Mod Team

szakq tak się cieszysz mówiąc, że Twoje Deore to jak LX, a ja to samo mogę powiedzieć o moim Deore 510 które niczym oprócz zębatek nie różni się od LX i XT 2002 ;) Deore ma jeden blat alu, LX dwa, a XT wszystkie :D

nio i dobrze:)ja jak kupowalem mojego deore to mialem spore watpliwosci choc raczej bylem zdecydowany slyszac i czytajac o nie wielkeij sztywosci i podatnosic na pekanie zwyklych nizszych deorek a te ramionka w mojej wygladaja duzo powazniej juz :)

• Mod Team

Kurcze nie strasz mnie :D Ja kupiłem 510 z wielki zadowoleniem i z myślą że to porządny sprzęt. Trochę dziwne, że przed kupnem nie natknąłem się na złe opinie o niej a teraz wszystko wypływa. Ale mam nadzieję, że jak zacznę na niej śmigać to będę mógł się o niej w samych pozytywach :blush:

ja uważam że deore wystarczy ci w zupełności. Przednia przerzutka rzędu lx czy xt to raczej gruba przesada. Do przedniego koła proponował bym piaste deore a do tylnego lx, łańcuch lepiej kupić 1-2 klasy miększy, bo lepiej wymienić kilka łańcuchów tańszych na rok niż zużywać sprzęt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...