Skocz do zawartości

[manetki] Shimano EF 60 - do przerzutek Deore?

Kupieserower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pierwszy raz na Forum (aktywnie). Kilkakrotnie przegladając Forum natknąłem się na słuszne stwierdzenie: Najpierw się pyta, potem kupuje, więc pozwolę sobie zadać pytanie w związku z planowanym zakupem:

Chcę kupić rower nowy, gotowy do jazdy (złożony). Nie jestem specjalnym fanatykiem, ale cenię sobie jakość wykonania, niezawodność i trwałość. Chcę aby rower służył jakiś czas i nie wymagał nazbyt częstego przy nim "grzebania" - poza regularną obsługą serwisową, oczywiście. Do rzeczy. W "trafioym" przeze mnie modelu KTM'a, wybranym ze względu na nienajgorszy (jak do jazdy rekreacyjno-turystycznej) osprzęt, przerzutki Alivio (przód) i Deore (tył) obsługiwane są przez manetki Shimano EF 60-8. Wiem, że połączenie to jest kompatybilne i działać będzie, ale kieruję moje pytanie do rowerzystów, którzy mogą podzielić się swymi praktycznymi doświadczeniami.

Czy Deore z tymi manetkami nie straci na precyzji działania, na czym mi, w równym stopniu co na trwałości, zależy.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

• Mod Team

Stracić może i nie straci ale na pewno nie bedzie działało jak 100% deore lepiej kupić coś używanego albo dorzucić grosza na nowe alivio bo ciężko cokolwiek lepszego na 8 rzędów trafić teraz. Ewentualnie gripy Sram rocket ktore beda lepsze od alivio.

Mam ST-EF60 w innym rowerze, i wątpie abyś potrzebował wymiany od razu na deore, lub w ogóle na jakiś inny model :). Nie widzę sensu tym bardziej że teraz elementy pod 8-biegów nie są łatwo dostępne w wyższych grupach. W mojej opinii nie będziesz zbytnio na nie narzekał (chociaż wygląd i ergonomia ich obsługi do gustu mi nie przypadła).

• Mod Team

Moim zdaniem nie ma co się tym zbytnio przejmować. W zimowym rowerze mam klamko-manetki DualControl LX/XT i stare przerzutki Alivio 8sp. Wg Shimano są to niekompatybilne grupy, a wszystko działa na napędzie 9sp, kwestia dobrej regulacji.

Bo to od manetek zależy jak prasuje napęd no w większości od nich a jak wiadomo szerokość kaset od 8 stanęła w miejscu czyli do 10 są takie same wiec i przerzutka by działała z taka kasetą (pomijając nie kompatybilne manetki ale sa i takie co pasują chociażby od ultegry) tak ze producent zawsze wpiera ze to nie kompatybilne i działać nie będzie a tak faktycznie nawet 7 rzędowa by działała wnioskując z moich doświadczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...