Kupieserower Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam. Pierwszy raz na Forum (aktywnie). Kilkakrotnie przegladając Forum natknąłem się na słuszne stwierdzenie: Najpierw się pyta, potem kupuje, więc pozwolę sobie zadać pytanie w związku z planowanym zakupem: Chcę kupić rower nowy, gotowy do jazdy (złożony). Nie jestem specjalnym fanatykiem, ale cenię sobie jakość wykonania, niezawodność i trwałość. Chcę aby rower służył jakiś czas i nie wymagał nazbyt częstego przy nim "grzebania" - poza regularną obsługą serwisową, oczywiście. Do rzeczy. W "trafioym" przeze mnie modelu KTM'a, wybranym ze względu na nienajgorszy (jak do jazdy rekreacyjno-turystycznej) osprzęt, przerzutki Alivio (przód) i Deore (tył) obsługiwane są przez manetki Shimano EF 60-8. Wiem, że połączenie to jest kompatybilne i działać będzie, ale kieruję moje pytanie do rowerzystów, którzy mogą podzielić się swymi praktycznymi doświadczeniami. Czy Deore z tymi manetkami nie straci na precyzji działania, na czym mi, w równym stopniu co na trwałości, zależy. Dziękuję za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Stracić może i nie straci ale na pewno nie bedzie działało jak 100% deore lepiej kupić coś używanego albo dorzucić grosza na nowe alivio bo ciężko cokolwiek lepszego na 8 rzędów trafić teraz. Ewentualnie gripy Sram rocket ktore beda lepsze od alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupieserower Napisano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Dziękuję za radę. Tak na "zdrowy chłopski" właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Raczej wymienię na nowe Alivio... A miał być rower gotowy do jazdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Moim zdaniem nie ma co się tym zbytnio przejmować. W zimowym rowerze mam klamko-manetki DualControl LX/XT i stare przerzutki Alivio 8sp. Wg Shimano są to niekompatybilne grupy, a wszystko działa na napędzie 9sp, kwestia dobrej regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Mam ST-EF60 w innym rowerze, i wątpie abyś potrzebował wymiany od razu na deore, lub w ogóle na jakiś inny model . Nie widzę sensu tym bardziej że teraz elementy pod 8-biegów nie są łatwo dostępne w wyższych grupach. W mojej opinii nie będziesz zbytnio na nie narzekał (chociaż wygląd i ergonomia ich obsługi do gustu mi nie przypadła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Moim zdaniem nie ma co się tym zbytnio przejmować. W zimowym rowerze mam klamko-manetki DualControl LX/XT i stare przerzutki Alivio 8sp. Wg Shimano są to niekompatybilne grupy, a wszystko działa na napędzie 9sp, kwestia dobrej regulacji. Bo to od manetek zależy jak prasuje napęd no w większości od nich a jak wiadomo szerokość kaset od 8 stanęła w miejscu czyli do 10 są takie same wiec i przerzutka by działała z taka kasetą (pomijając nie kompatybilne manetki ale sa i takie co pasują chociażby od ultegry) tak ze producent zawsze wpiera ze to nie kompatybilne i działać nie będzie a tak faktycznie nawet 7 rzędowa by działała wnioskując z moich doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.