Buczeros Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam mam zamiar kupić w tą zimę nowy amor do mojego roweru , amora 150-160 mm skoku 1,1/8 cala , pod sztywną rame jak na razie LF SMOKE (z czasem ją zmienie na coś lepszego) , amor będzie używany do DH ( lekkiego ) oraz DIRTU czy mógł by mi ktoś polecić jakieś dobre amory w granicach do 1000 zł , mogą być używki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Buczeros Jak masz sztywną ramę to nie będziesz potrzebował aż 160mm skoku. Do dirtu nawet 100 wystarczy. Napisz tylko pod jaką oś chcesz amor - 9 czy 20? Do rzeczy - w DH może być używany RS Totem Air lub Coil. Bardziej dirtowe to RST Space Jump (inny Space Jump) lub Suntour Duro DJ. Jest jeszcze Marzocchi Dirt Jumper 1 lub DJ2. Sprecyzuj na w jakim kierunku wolisz iść - DH czy dirt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buczeros Napisano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Powiem to tak jestem bardziej nastawiony do DH lecz nie mam kasy na rame z amorem ale jakoś nie widzę chyba problemu w skakaniu dirtów,dropów itd z 160 c'nie ( oczywiście chodzi mi o same skakanie , nie lubie trików ) na szwajcari w g-ce dużo osób tak robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Buczeros Niby nie ma problemu z tym 160mm skoku, ale możesz doprowadzić do pęknięcia ramy w okolicy główki. Zapewne masz ramę typowo dirtową, a większość "dirtówek" jest projektowana pod skok max 130mm. Uwierz - nie potrzebujesz tych 160mm. Skoro chcesz iść w DH, to poszukaj sobie używanego RS Sektora. Jak by Ci się chciało to możesz wrzucić tu zdjęcie ramy/roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buczeros Napisano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 tak jak pisałem moja rama to LeaderFox Smoke czyli nic fajnego lecz będzie zmieniana tak samo jak amor tylko nie ciagnie mnie żeby robić fulla , jeździłem troszke na fullu od kumpla i nie podoba mi się to za bardzo (pływanie roweru) więc wolał bym go zrobić na sztywniaku na przykład zumbi voodo lub NS (nie pamiętam nazwy ramy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Buczeros Zobacz sobie jeszcze RS Domain 318 lub 302. Tylko dokładnie poszukaj bo w mogą się różnić skokiem - z tego co na aukcjach zauważyłem to skok Domaina waha się pomiędzy 140 a 180mm. Tylko w twoim przypadku, to będą interesować Cię tylko jedno-półkowe Domainy z racji sztywnej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Resty Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Także polecam domaina, w wersji u-turn dodatkowo można regulować skok "w biegu" więc na dirt można amorka obniżyć, amortyzator bardziej wszechstronny no: 55 moim zdaniem także by się nadał, a z tych zorientowanych bardziej na dh to totem, 66 czy 888. Jeżeli Ci się nie śpieszy to obserwuj fora i aukcje - często pojawiają się okazje ze świetnym amortyzatorem który posłuży Ci lata za całkiem fajną cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buczeros Napisano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 raczej za domainem nie jestem zainteresowany czytałem o nim dużo i z tego co wiem to szybko się rozlatuje ;/ więc raczej jestem na nie z tym amorem ciągnie mnie jak rybe do wody do tego marzocchi 55 i właśnie nie wiem co robić heh i ciągle też mam dylemat co do ramy czy robić na sztywniaku czy może full , jak będę mial fulla to i tak go nie wykorzystam a lubie sobie czasami wskoczyć na rower i pocisnąć gdzieś dalej , mieszkam w pyskowicach i do najbliższego lasu z jaką taką ściżka mam jakieś 15 km czyli troszke więc by mi to przeszkadzało , już nie mówie o łabędach albo gliwicach i tak jak pisałem wcześniej denerwuje mnie te pływanie roweru przy wszystkim lubie czuć rower , mam wtedy nad nim większą kontrole ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Buczeros Jak cię do tego 55 ciągnie, to go kup. My już Ci dużo doradziliśmy. Ja bym obstawiał RS Totema lub Marzocchi 66, jeżeli lubisz DH, no ale twój wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jak obie kupisz 66 i nie ważysz tyle co stado słoni to raczej nie dasz mu rady, no chyba ze czołówka ze ścianą to mógłby sobie pęknąć golenie 35 albo i wiecej bo nie pamiętam ale to pancerny bombowiec i bardzo ładnej kulturze pracy tylko zeby był z odpowiedniego rocznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buczeros Napisano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 warzę 80 kg i mam 190 cm wzsokođci więc powinien pracować doś dobrze , timex550 dzięki za porady , już wiem że będę kupował 66 tylko teraz mam inny dylemat jakiego sztywniaka lepiej dobrać czy zumbi voodo czy może NS Surge albo znacie moze jakies inne dobre ramy pod HT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.