Skocz do zawartości

[rama full] Giant, Lapierre a może coś innego?

chickenowa

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiać mi się chce bo Pixon mi mówił, że nie widzę świata poza Giantami. Jak chciałam wziąć pod uwagę coś innego to się okazało, że albo za drogi, albo zawieszenie nie takie. I znowu zostaje przy Giancie :P To już mój trzeci będzie... :woot:

Dzięki wszystkim za porady. Odezwę się za pare miesięcy jak się nowa kolekcja pojawi w sklepach i kupie swojego nowego rumaka :icon_cool:

Chyba, że się pojawi jakaś okazja na allegro w moim rozmiarze

Jak będziesz kupowała osobno damper Foxa to zwróć uwagę na fabryczne tłumienie.

One mają różne ustawienia dedykowane do ramy i jest to zaznaczone na każdym modelu tak jak na tym zdjęciu "compression tune"

Nie pamiętam jakie zalecają do Gianta, ale łatwo to sprawdzić na gotowych sklepowych rowerach Gianta z tymi damperami.

Różnica w pracy zawieszenia będzie, więc warto o tym pamiętać.

fox.jpg

Dla Trance'a w każdym rozmiarze tłumienie jest 1.75 czyli 45mm. Damper jaki by tam najlepiej wsadzić to:

Fox Float RP23 7.25 x 1.75

Ja taki właśnie będę tam wkładał też. Choć jak wcześniej było napisane muszę przyznać że oryginalny Giantowski faktycznie całkiem dobrze sobie radzi. Jeśli chodzi o sam zakup na ebayu to polecam sprzedawcę Bikewagon. Kupowałem od nich już kilka rzeczy i zawsze wszystko dochodzi bezproblemowo w ciągu 7 dni. Ostatnio brałem Foxa F32 RL 120mm i dogadałem się żeby zaznaczyli jako gift i wartość przesyłki wpisali nie większą niż 180$ w celu uniknięcia opłat celnych. Nie udało mi się ich uniknąć całkowicie ale na odprawie określili wartość amorka na 700zł dzieki czemu clo + vat dalo w sumie 170zł a nie ponad 500zł (tyle powinno być). I kontakt z nimi bardzo dobry czy to mailowy czy telefoniczny.

Dla Trance'a w każdym rozmiarze tłumienie jest 1.75 czyli 45mm. Damper jaki by tam najlepiej wsadzić to:

Fox Float RP23 7.25 x 1.75

Ty piszesz o skoku a nie o tłumieniu. 7.25 to dłuość montażowa, 1.75 to wielkość skoku tłumika.

A ja pisałem o tłumieniu kompresji które Fox ustala fabrycznie dla różnych producentów.

z tego co wiem to chyba compression tune zależy od rozmiaru ramy (mała kreska ramy małe np. S duża kreska L itp) co też przekłada się na masę ridera ale jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

Nie spotkałem się z tym aby różne rozmiary tej samej ramy miały dampery o różnej kompresji tłumienia.

Ty piszesz o skoku a nie o tłumieniu. 7.25 to dłuość montażowa, 1.75 to wielkość skoku tłumika.

A ja pisałem o tłumieniu kompresji które Fox ustala fabrycznie dla różnych producentów.

Tak dokładnie chodziło mi o wielkość skoku. Moja pomyłka.

Do ramy Trance jest bezcelowe wkładanie RP23, wystarczy RP2.

Po co Ci aż 3 stopnie platformy w MAESTRO ??

Ze względu na regulowany Pro Pedal. Zresztą już Kolega wyżej napisał.

Chciałabym poradzić się w kwestii ramy z pełnym zawieszeniem. Wolałabym by było to ramy z wirtualem, dlatego pierwsze, które wpadły mi w oko to Giant i Lapierre. Giant Anthem lub Reign (jeszcze nie jestem zdecydowana, a Lapierre X-flow i x-control. Zastanawiam się, który będzie bardziej sportowy w przypadku Lapierre'a?

Może macie jeszcze inne propozycje?

Rama alu, w rozsądnej cenie. Wirtual dlatego, ze chce zminimalizować efekt bujania na podjazdach.

Fajnie by było gdyby rama nadawała się na maratony, choć nie musi być to typowy ścigant, ale nie może też być "kanapa". Nie zalezy mi aż tak bardzo na wyniku maratonów, tylko na dobrej zabawie, ale też nie chciałabym sobie utrudniać ;)

Styl jazdy, który lubię to właśnie XC i lekkie Enduro

cześć,

mój pierwszy post na tym forum

niemniej mam LP310 X-control, aktualnie trochę upgrade'uję, regularne maratony, skok 120 fox

co mogę powiedzieć - rewelka!

na tym zawieszeniu jeżdżą na mistrzostwach świata, i się nie dziwię

precyzja, design, wszystko OK.

rama jest rewelacyjna

120 nie robi drastycznej różnicy względem 100. Ważniejsze jak rower jeździ, więc sugerowałbym nie skreślać X-control bez sprawdzenia. Zwycięstwo w teście trailbików MR i inne pochlebne opinie (np. http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-lapierre-x-control-310-11-41154) mówią za siebie.

Akurat w linku który podałeś kiepsko ocenili zawieszenie ;) poza tym po co dostosowywać swoje wymagania do ramy jak można dostosować ramę do swoich wymagań (mam na myśli wielkość skoku). Lapierre robi fulle ze skokiem 120mm (x-flow), mają jakieś dziwne zawieszenie które jest połączeniem 4-zawiasa i i-drive.

Mylisz sie. Jedyne uwagi jakie mieli dotyczyly firmowego dampera, nie zawieszenia, przy czym wyraznie zastrzegli ze nie oceniaja go zle. Dodam, ze jezdzilem wlasnie z firmowy i poza tym, ze nie nadazal na tarce nie mialem uwag. Przeciwnie zrobil calkiem dobre wrazenie.

Po drugie, z tego co zrozumialem chickenowa szuka lekkiego trailbike, nie kanapy. Xcontrol spelnia te kryteria.

Nie bardzo rozumiem uwag co do budowy zawieszenia. Moglbys uzasadnic?

"Lapierre’s FPS2 suspension design is low on pedal feedback, which is in many ways a good thing but does mean that it relies on the shock to stop it wallowing."

Czyli zawieszenie jest nastawione na nie kopanie w korby a nie na ograniczanie bujania (są to dwie przeciwstawne cechy), przez co konieczny jest damper z platformą albo z wysokim ciśnieniem żeby jeździło się w miare efektywnie.

Nie wiem na ile wierzyć tej recenzji (ja do takich testów podchodze bardzo sceptycznie) - gdzieś indziej testowali X-control i mówili coś zupełnie innego - że zawieszenie nie buja ale dość mocno kopie w korby. Może to był starszy model zaprojektowany bardziej pod kątem ścigania.

Pod lekką osobę może rzeczywiście starczyłoby 100mm w "ścieżkowcu" ale 120 wydaje mi się bezpieczniejszym wyborem.

Skoro decyzja jeszcze finalnie nie zapadła i nikt wcześniej nie proponował, to dorzucę jeszcze Treka Fuel EX. Problemem może być to, że jeżeli chcesz kupić samą ramę, to nie są one oficjalnie dostępne. Pozostawałby kontakt z SSC i zapytanie czy mają ramę luzem. Ja tak kupowałem swoją. W 2010 roku magazyn What Mountain Bike wybrał go rowerem roku, a na Bike Radar napisali: The best all-round trail bike we've ever ridden.

@Koen, FPS2 jest nastawiony na eliminację bujania - przez patent z naprężeniem łańcucha. W praktyce działa to bardzo sprawnie.

Generalnie nie chodzi mi o to, że Lapierre jest jakiś nie wiadomo jaki cudowny, tylko o to żeby nie skreślać roweru tylko na bazie tego co na papierze. BTW - X-control jest też w wersji damskiej.

@arek - yep, EX to czołówka trailbików i oczywiście wart polecenia. Ponieważ ABP wstawiają już do modeli podstawowych (inaczej niż wcześniej) można wziąć EX5 i robić stopniowy upgrade.

Bardzo fajny ten Trek wizualnie

Co do zawieszenia to muszę trochę trochę poczytać bo obiło mi się o uszy, że trek robi średnie fulle

[Czym się roznia te ramy treka od siebie? Tzn modele ex5, 6 itd?

Tak na szybko poczytalam o Treku na forum i wyczytalam, ze niskie modele (ponizej ex 7) maja kiepskie opinie. Fakt, ze posty byly z 2008 roku ale zawsze.. Cos sie zmienilo w tej kwestii?

Tak na szybko poczytalam o Treku na forum i wyczytalam, ze niskie modele (ponizej ex 7) maja kiepskie opinie. Fakt, ze posty byly z 2008 roku ale zawsze.. Cos sie zmienilo w tej kwestii?

Tak, bodaj od 2009 ABP montują we wszystkich modelach EX, a nie jak wcześniej od 7 wzwyż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...