Skocz do zawartości

[rama full] Giant, Lapierre a może coś innego?

chickenowa

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/rama-ktm-score-rc-4-0-2010-17-43cm-okazja-xtr-xt-i1952515593.html

cały rower na tej ramie kosztuje u niego 4,5k ( z 7,5k ) więc myśle że gołą ramę za 2k udałoby się kupić, co juz jest dobra ceną. Na maratony jak znalazł no i jest blokada tyłu. 100 mm skoku to naprawdę wystarczająco dużo do normalnej jazdy, maratonów czy nawet na Smrek a w większe góry 120 mm to i tak będzie mało.

Może trochę za późno, ale..

Waga Reigna, 2008-2009, rozmiar M: ~2620g bez dampera, sterów, etc. Reigny i Trance'y ważą podobnie, zmienia im się geo i minimalnie mocowanie dampera. Jeśli chodzi o jazdę maratońską i parcie na wynik, Reign to trochę nie to (takie mam wrażenia z ŚLR). Za duży skok. Jeśli zaś ma sprawić przyjemność na maratonie to jak najbardziej. Dla mnie ideałem na taki mix byłby właśnie Trance.

Możesz faktycznie spróbować wziąć S z Gianta. Może uda się znaleźć ramę lub nawet cały używany rower? Ja swojej ramy szukałem rok i się udało dorwać w cenie 2600 za właśnie kompletny rower.

Jeśli chodzi o klasyczny czterozawias z Horstem, miałem okazję jeździć na ramie Poison Curare oraz Author A-RH i porównując do Maestro >> czterozawias bardziej "buja" ale można zniwelować to odpowiednim damperem z platformą. Horsty to zawieszenia aktywne, dobrze sobie radzące w terenie. Jak inni pewnie pisali, Maestro minimalnie się buja, dopiero przy siłowym pedałowaniu pompuje.

Do Maestro polecam Manitou Minute. Praca zawieszenia idealnie się zgrywa, lepiej niż w przypadku oryginalnego Marzocchi. Niestety nie mam opinii o Foxach. Może i Minute trochę się zapada, ale jego praca wszystko mi wynagradza.

A jakiś Kellys?

Czy ktoś robił zakupy w sklepie http://www.fun-sport.org.pl/

Na allegro sprzedaja ramy X-control. Czy maja duzy wybor? Moze maja Ski?

Kupowałem u nich dwie ramy hardtail w tym roku dla znajomych, bez problemów, ogólnie dobra obsługa, wszystko dogadane poza allegro.

Proponuję przedzwonić i zapytać czy coś będą mieli, czy mogą sprowadzić, w jakiej cenie, itp.. Warto zapytać. Są bardziej kontaktowi niż Giant Polska :)

Niestety nie mam możliwości edycji posta więc jestem zmuszony pisać nowego.

Ładny czterozawiasik w małej ramie:

http://allegro.pl/cube-ams-125-pro-series-fox-rp23-okazja-najtaniej-i1957040454.html

Możesz zapytać też pewnego człowieka o ramę dla siebie - gregorik@wp.pl 608 538 914 - on jest w stanie pomóc w niektórych sytuacjach.

Przejrzyj też zakończone aukcje allegro pod kątem Trance'ów, czasem ktoś długo długo nie sprzeda sprzętu i czeka do wiosny z aukcją, wtedy lepiej wszystko schodzi.

Tylko w jednym sklepie w Lodzi maja fulle Gianta :/ Masakra... Nie ma rozmiaru S wcale i ciężko będzie żeby go tam w ogóle zobaczyć.

za to jakby ktoś mial ochotę i gotówkę to własnie w Dynamo w Lodzi jest Giant Trance X4 (2011) w rozmiarze M za 5000zl

Cena miażdży

Wyjdzie teraz ze mnie rowerowy rasizm ale nie chce Cuba :P

Sprzedawca w sklepie bardzo zachwalał Maestro. Mówił, że to świetny sprzęt. Był szczery nie koloryzował i powiedział, że nie ma zawieszenia które nie buja wcale. Mówił że Giant jest znośny w tej kwestii i jazda po asfalcie nie buja jakoś mocno-zaczyna kołysać dopiero wtedy gdy się "wdepnie". natomiast Brain zachowuje się jak hardtail-na asfalcie blokuje się kompletnie, natomiast w terenie zaczyna być aktywny. Sprzedawca mówił też że nie widział jeszcze zepsutego braina, natomiast serwis jest drogi. Wymiana uszczelek itd to koszt 450zł

• Mod Team

No to bierzemy taką ramę: Stereo Pro 2011 black 'n white 'n red kupujemy do tego damper Foxa z allegro z platformą i mamy w zależności od szczęścia fajną ramę za ok. 2300/2400zł. Należy pamiętać, że trzeba by było jeszcze wymienić tylne koło, które nie podeszło by z Twojego obecnego roweru.

Oczywiście, że chodzi o cenę całego roweru a nie framesetu. Zauważyłem, mimo późnej pory ogarniam:)

A jeśli chodzi o regulamin, przepraszam i postaram się w przyszłości błędów nie popełniać.

A może Merida?

http://www.rowerymerida.pl/produkt327/one-twenty-900-d-rower-merida.html << opinie o tych ramach Meridy (i całym systemie zawieszenia) były przychylne, modele 2011 były w niezłych cenach, może jeszcze coś zostało

Tu masz cały rower w ramie 16":

http://allegro.pl/rower-merida-one-twenty-500-d-xt-full-16-okazja-i1943929547.html

http://www.arkus.sklep.pl/rower-merida-onetwenty-500d-2011-licznik-wysylka-gratis-p-2390.html

Może dogadasz maksymalny rabat indywidualnie - w końcu są wyprzedaże, itp.

PS. Wykorzystam moje kontakty, żeby dowiedzieć się czy gdzieś w mojej okolicy nie ma Trance rozmiar S. Jeśli nie zapomnę:)

Podzwoniliśmy, popytaliśmy i Trance'a na 2011 już nigdzie nie dostanę w rozmiarze S. Na magazynie także już ich nie ma.

W marcu w jednym sklepie ma pojawić się ten rower w rozmiarze S za 4,5tys:

http://www.giant-bicycles.com/en-gb/bikes/model/trance.x.4/9335/49883/

Tylko w nim właściwie wszystko jest do wymiany więc nie bardzo mi się widzi kupować sprzęt do którego będę musiała dołożyć jeszcze raz tyle...

Lapierre odpada bo wczoraj zobaczyłam, że X-control ma damper 100mm :/

Spece są zbyt drogie w całości

Pozostaje Giant. Czekać na nowy sezon aż te rowery zaczną się pojawiać w sklepach i trzeba będzie Skę ściągać na zamówienie...

Ciekawa jestem czy przy takim rowerze ściąganym od Giant Polska będą w stanie zejść z ceny. Ktoś próbował?

Ewentualnie jak pojawi się używka na allegro czy to Speca czy Gianta w roczniku 2009 i więcej oraz w rozmiarze S to kupię :thumbsup: Ważne żeby był w takim rowerze damper foxa. nie chcę kupować półśrodków

Jak nie chcesz półśrodków to musisz celować w damper z kontrolą platformy bo podstawowy Float R to taki właśnie półśrodek w pełnym tego słowa znaczeniu. Z tym że Trance ma niestandardową długość dampera, Spec też ale nie wiem dokładnie w których modelach.

A Marin Quad XC?

Nie podoba mi sie ten Marin.

Ogladalam dampery. W tej chwili sa 4 na ebayu do sprowadzenia RP2 i RP23 w rozmiarze dla Gianta wiec moglabym wyeminic z czasem.

Poza tym na innym forum mi zachwalili tego x4, ktory ma damper Giantowski, ze daje rade. Zaczynam sie nad nim mocniej zastanawiac,

Gdy wloze tam Rebe nie bedzie zle... Z czasem wymienilabym osprzet na lepszy, a moim XTC zmienilabym kola odrazu po kupnie...

Hmmm

Co myslicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...