chickenowa Napisano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 W takim razie czekam na te fotki Lubie ogladac takie realne zdjecia rowerow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 3 grudnia będę na mini masakrze we wrocławiu to kolega zrobi zapewne parę fotek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Czy giant coś ulepszał w Trancie z roku na rok? Czy model powiedzmy z 2009 roku jest taki sam pod względem konstrukcji i działania maestro co rocznik 2011 czy jednak coś się zmieniło? Masa ramy? Działanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Działanie nie, ale modele 2010 pękały elementy zawieszenia, ale to w Reignach. O Trance nic nie słyszałem. Natomiast Reba 120mm to trochę mało do tej ramy. Tzn geometrii nie popsujesz, ale ta rama spokojnie 140mm skoku przyjmie, a w górach to robi różnice. Jak masz budżet to najlepiej z regulowanym skokiem. A czy buja? Wszystko buja Zależy wiele od stylu jazdy, czy jeździsz kadencyjnie czy siłowo, jakie przełożenia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Kadencyjnie raczej... Trochę mnie zmartwiłeś tymi pękającymi reignami, szczególnie że chciałam przycelować w używkę Jeśli chodzi o amor to plan mam taki, że teraz do XTC muszę coś kupić, a ponieważ po kupnie ramy nie będe miała pieniędzy na amor i wtedy zostanie mi ta Reba... Z czasem będę mogła ją wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 skoro napisałaś że obecny amor Ci odpowiada to nie lepiej się wstrzymać i kupić amor do docelowej ramy? jest też opcja zastosować sporo podkładek żeby zostawić 22-24cm rurę sterową. Mój kolega ma Trance z Rebą 120 i jest zadowolony, czasem wspomina że przydało by mu się do pełni szczęścia z przodu 140-160 skoku, ale z ramy jest bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Nie sadze ze do Tranca amor 120mm to za malo. Tym bardziej ze z takim wlasnie wychodzi seryjnie. I ta Tora w X5 tez wcale nie jest taka zla. Calkiem przyzwoicie dziala. Co prawda tez ja zmieniam na Foxa ale to bardziej wiaze sie z lzejsza waga i zmiana kol na takie z piastami QR15. Co do pekania zawieszenia w Reignach to peka link wahacza tylko i Giant bez problemu wymienia go na gwarancji i wstawia lekko zmodyfikowany ktoremu pekniecia juz sie nie zdarzaja. Jesli nie ma gwarancji to taki link kosztuje cos ok. 80zł wiec tez tragedii nie ma zadnej. Jesli chodzi o rozmiar "S" to bym sprobowal w sklepie cykloworld.eu. Ja tam przynajmniej zakupilem XL ktory w PL byl niedostepny. Roznice w konstrukcji Trance'ow pomiedzy rocznikami ponizej 2011 a od 2011 sa takie ze rura gorna nie jest wygieta w tych mlodszych w zwiazku z czym rowery maja wiekszy przekrok. W Twoim przypadku niska Kobietka do tych mlodszych trzeba by sie przymierzyc. Bujanie praktycznie nie wystepuje. Oczywiscie jesli sie stanie na pedalach to nie ma sily zeby go nie bylo ale Maestro w tej kwestii sprawuje sie rewelacyjnie. Jak bys potrzebowala wiecej info to pisz na PW. Postaram sie odpowiedziec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 To, ze zmieniam amor wiąże się z tym, ze mój obecny jest skrzywiony. Miałam wypadek. Działa poprawnie ale parę osób mi zwróciło uwagę że prawa goleń jest trochę wyprzedzona. No i to ciężki kloc... A co polecacie zamiast Foxa z większym skokiem? Mam pytanie do użytkowników trance 18'. Jaki przekrok ma ta rama? Jeśli to dla was nie problem to prosiłabym o zmierzenie takiej ramy od ziemi... Może jednak nie będzie taka za duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Pomyśl nad U-turnem albo innym 2stepem, bo szkoda abyś miała wymieniać amor po zmianie ramy tylko ze względu na skok. No i tak jak koledzy pisali już, pamiętaj o rurze sterowej. Trance czy Reign mają sporą główkę i jak przytniesz teraz rurę to może Ci jej braknąć później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Rama M będzie dla Ciebie za duża jeżeli chodzi o rocznik 2010, ja mam 177cm wzrostu i w rozmiarze ramy M mam ok 2 cm luzu w miejscu przekroku tz 30 cm od rury podsiodłowej w stronę główki ramy, u mnie jest to ok 77cm. A czemu tak wzbraniasz się przed FOXem ?? przetestowałem pare sztuk amortyzatorów i najlepszym w tej klasie jest właśnie FOX po mimo wyższej ceny, jest poza konkurencją pod względem pracy i łatwości ustawienia. wg mnie powinnaś kupić do ramy trance amortyzator ze skokiem 120mm, każdy inny amortyzator z większym skokiem będzie droższy i cięższy co za tym idzie rower finalnie będzie więcej ważył i więcej kosztował... Jaką masz teraz długość rury sterowej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Jaką masz teraz długość rury sterowej ?? O ile mnie pamięć nie myli jest to 190 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Jeżeli faktycznie jest to 190mm to będzie za mało do ramy trance... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Na zamontowanie wystarczy. Trance przy rozmiarze S ma 120 mm długość główki, przyjmijmy, że mostek ma 40/50 mm wysokości to jeszcze zostaje miejsce na jedna podkładkę. Fakt, że będzie to na pewno wpływało na małą możliwość korygowania swojej pozycji na rowerze. Nie ma co się rozwodzić nad długością rury sterowej w obecnym amortyzatorze, ponieważ docelowo on będzie zmieniony przed zakupem ramy. Będzie zostawiony odpowiedni zapas właśnie na takie przypadki jak wymiana ramy chickenowa przez Ciebie fulla mi się chce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 190mm głowki ramy ma rozmiar XL. Wiec jak Kolega wyzej napisal do S-ki i M-ki wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Full uzależnia, i to bardzo szybko Podczas gdy miałem jeszcze sztywniaka miałem okazje jeździć na paru fullach kolegów z różnym skokiem i od tamtej pory odkładałem kasę na fulla. Po jakimś czasie pojawiła się okazja na ramę trance i do dzisiaj służy mi nie zawodnie Polecam Fulle U mnie w M główka ma 14,5cm Wejść wejdzie do ramy S ale najlepiej zrobić taką długość jak producent wypuszcza, potem jest sporo możliwości korygowania pozycji na rowerze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 100% poparcia dla tego co Kolega wyzej napisal apropos fulla. Jak pierwszy raz tutaj sie znalazlem na forum w poszukiwaniu roweru i Rulez mi radzil kupic fulla to wydziwialem. Po czym po miesiacu od kupienia HT juz czekalem na dostawe mojego Tranca a HT - Scott Aspect 10 byl dogadany do sprzedazy. A teraz na pewno nie wroce do HT. Full to calkiem inny wymiar jezdzenia na rowerze. Dla mnie rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Inny i niestety znacznie droższy wymiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Piksel, dlatego obcinając koszty poluje na używkę :0 jakbym miała full pieniędzy, nie widziwiałabym i kupiłabym cały rower albo ramę w sklepie A tak... Poluje na używkę. A starsze ramy Trance? One maja niższy przekrok-może nie byłaby taka zła ta Mka... :/ @Pixon, no skoro o tym słyszysz 24h na dobę to się nie dziwię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 moja rama jest z 2010 roku a z tego co mi wiadomo w 2008 i 2009 były takie same ramy jeżeli chodzi o przekrok. nowej ramy nie dostaniesz bo giant nie sprzedaje w Polsce samych framesetów full tylko sztywniaki, ewentualnie jeżeli jakiś sklep ma z rozbiórki roweru, pozostają tylko używki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Obejrzałam dokładnie geo giantow z rożnych roczników i niestety przekrok w nich jest taki sam tylko kształt ramy się zmienił. Generalnie gianty są za duże :/ Rozmiar S ma taki sam przekrok jak teraz mój XTC 17,5'... trochę dużo jak na fulla.. W związku z tym, zaczęłam się zastanawiać nad innymi fullami. Fajne geo ma spec ale brain podobno wymaga skarbca bez dna, a nie wiem czy chce 4 zawias zamiast wirtuala-jak to działa? Moja uwagę zwróciła ramka Banshee SPITFIRE Ktoś coś o niej słyszał? Ktoś coś wie? Fajna cena, fajne geo... ale opinii znaleźć nie moge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 http://7anna.com.pl/oferta/mondraker/item/513-mondraker-factor-rr.html -120mm lub http://7anna.com.pl/oferta/mondraker/item/511-mondraker-foxy-rr.html - 140mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 28 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Widział ktoś może ramy Lapierre w polskim sklepie gdzieś? Konkretnie model X-Control 510 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 widziałem parę razy na allegro, możesz również zadzwonić do PM Rider z Wrocławia może oni mają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Fhu Poreba w Krakowie. Trza tylko zadzwonic i popytac co maja na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Magda nie musisz rezygnować z ramy Trance, moja dziewczyna ma tyle samo wzrostu co Ty i jak przymierzała się ostatnio do mojego roweru to śmiało mogła by nim śmigać (rozmiar M) ma sporo luzu w przekroku. Zdecydowanie musisz się przymierzyć na żywo do ramy M i S. Jeżeli będziesz w okolicach Poznania to możesz przymierzyć się do mojego roweru i zobaczyć czy będzie ok Albo poszukać czegoś w Łodzi będzie na pewno szybciej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.