Skocz do zawartości

[łańcuch] SHIMANO IG51 czy HG50 do Alivio?

Slavko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zamierzam zmienić napęd na Alivio: korba FC-M415 (2006) oraz kaseta CS-HG50-8I - 8 i do tego potrzebuję dobrać łancuch. Na stronie Pawlaka (Shimano) podają że ta korba współpracuje z łancuchami HG a kaseta :eek: z IG . Proszę o pomoc to właściwie jaki łańcuch mam do tego zestawu dobrać?

oho kolejny kolo co chce kupic shimano IG - człowieku to są bardzo miękkie łańcuchy dobre na zawody bo gładko i płynnie zmienia się nimi biegi ...... miałem taki jeden i wyciągnął się jak gumka od majtek po 4 tyś.

Najbardziej zależy mi na precyzji a mniej na trwałości, ma byc dla kobitki która nie bedzie zbytnio katowała roweru, czyli raczej IG. A jak korba bedzie działała skoro jest do HG czy tym się nie przejmować?

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich,

zamierzam zmienić napęd na Alivio: korba FC-M415 (2006) oraz kaseta CS-HG50-8I - 8 i do tego potrzebuję dobrać łancuch. Na stronie Pawlaka (Shimano) podają że ta korba współpracuje z łancuchami HG a kaseta :eek: z IG . Proszę o pomoc to właściwie jaki łańcuch mam do tego zestawu dobrać?

LUDZIEEEE łańcuchy serii IG to produkty o obniżonej wytrzymałości. To celowy zabieg Shimano by dokonywać częstszej zmiany łańcucha co wydłuża życie kasetom i korbom. Zaletą IG jest większa precyzja i cichsza zmiana biegów. Jednak nie zaleca się zmiany biegów pod obciążeniem na co pozwala system HG. IG to łańcuch na jeden wyścig, albo dla niedzielnego bikera. Ja brykam tylko na HG Shimano albo na PC Srama - tak oto kumpel mówi o tych łańcuchach i popieram, sam zaczne przygode od najtanszego srama PC 38 albo lepszego juz ze spinka PC48

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...