Skocz do zawartości

[tarcze] powyginane tarcze

Buczeros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko , w czerwcu tego roku kupiłem sobię zestaw hamulców na przód i tył Hayes MX-4 tarcze: 203 mm i mam z tarczami pewien problem , powyginały mi się lekko i co chwilę trą o klocki , czy mógł by mi ktoś powiedzieć jak łatwo i nie uszkadzając przy tym tarcz wyprostować je (nie chce kombinować jak koń pod górę może są na to jakieś dobre sposoby ) ? :D

Ja zawsze biorę klucz nastawny, ustawiam go na około 3 mm i naginam tarczę. Dodatkowo, by dokładnie określić miejsce bicia, wykręcam jedną śrubę trzymającą adapter zacisku do ramy/widelca i wkręcam tam dłuższą śrubę (pasuje ta z piwotów) w taki sposób, by jej koniec był blisko tarczy (coś jak przy centrowaniu kół).

Tak, to narzędzie sprawdza się całkiem dobrze. Korzystam z niego w pracy na co dzień, łatwiej nim manewrować i z większym wyczuciem używać siły jak i poruszać się rękami przy tarczy.

Tak czy inaczej cały zabieg wymaga sporego wyczucia by znaleźć siłę niezbędną do podgięcia a nie wygięcia tarczy :)

Kombinerkami wyprostowałem tarcze idealnie i nie trzeba mieć specjalnych kluczy, wystarczy trochę cierpliwości i wyczucia.

Kręcąc kołem patrzysz na klocki, gdzie Ci ociera, z której strony, zaznaczasz i odginasz w stronę przeciwną. Bądź cierpliwy, za pierwszym razem nie będzie łątwo ale trochę wprawy i pójdzie jak po maśle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...