Buczeros Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Witam mam pytanko , w czerwcu tego roku kupiłem sobię zestaw hamulców na przód i tył Hayes MX-4 tarcze: 203 mm i mam z tarczami pewien problem , powyginały mi się lekko i co chwilę trą o klocki , czy mógł by mi ktoś powiedzieć jak łatwo i nie uszkadzając przy tym tarcz wyprostować je (nie chce kombinować jak koń pod górę może są na to jakieś dobre sposoby ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuvel Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Ja zawsze biorę klucz nastawny, ustawiam go na około 3 mm i naginam tarczę. Dodatkowo, by dokładnie określić miejsce bicia, wykręcam jedną śrubę trzymającą adapter zacisku do ramy/widelca i wkręcam tam dłuższą śrubę (pasuje ta z piwotów) w taki sposób, by jej koniec był blisko tarczy (coś jak przy centrowaniu kół). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Jest również specjalny gadżet do prostowania tarcz: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_klucz+discstraight+btl+74__P_53159932-53010001__PZTA_8__PD_53010734.html Niestety nie wiem czy się sprawdza bo nigdy nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 nie rożni sie niczym od klucza nastawnego. Zasada jest ta sama. Tam gdzie jest krzywo odginasz w drugą stronę. Równie dobrze można zrobic to kombinerkami czy samymi placami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Tak, to narzędzie sprawdza się całkiem dobrze. Korzystam z niego w pracy na co dzień, łatwiej nim manewrować i z większym wyczuciem używać siły jak i poruszać się rękami przy tarczy. Tak czy inaczej cały zabieg wymaga sporego wyczucia by znaleźć siłę niezbędną do podgięcia a nie wygięcia tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ja prostowałem po prostu rękami. Może nie jest idealnie, ale działa. Trzeba to robić z wyczuciem, jednak odgięcie tarczy wymaga dość dużej siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buczeros Napisano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 O siłę nie ma się co bać , bardziej się boje o precyzje a nie chciał bym ich zniszczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 skoro juz sa krzywe to nie masz nic do stracenia najwyzej kupisz nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Kombinerkami wyprostowałem tarcze idealnie i nie trzeba mieć specjalnych kluczy, wystarczy trochę cierpliwości i wyczucia. Kręcąc kołem patrzysz na klocki, gdzie Ci ociera, z której strony, zaznaczasz i odginasz w stronę przeciwną. Bądź cierpliwy, za pierwszym razem nie będzie łątwo ale trochę wprawy i pójdzie jak po maśle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.