benek0407 Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Witam! Posiadam manetki Shimano Alivio SL-M410 wraz z tylną przerzutką Deore XT (starsza seria). Przy poprzednim rowerku posiadałem gripshifty Srama sx4 wraz z tylną przerzutką sx5. Zestaw na Shimano w obecnym rowerze działa, ale jestem przyzwyczajony do gipshiftów i brakuje mi możliwości zmiany biegów z góry na dół lub na odwrót za jednym razem. Rozważam kupno gripshiftów Sram-atack, ale nie wiem czy będą one działały tak dobrze jak gripy z przerzutką Srama z którymi miałem do czynienia. Kolega miał manetki Alivio takie jak ja lecz kupił mrx Srama i wraz z przerzutką Deore nie działał to zbyt dobrze: np ciężko było wyregulować, aby biegi wchodziły po kolei, podczas przeskakiwania o 2 zębatki nie było problemu. Ostatecznie wrócił do manetek Alivio. Ja osobiści miałem przy jeszcze starszym rowerze też mrx i było to samo. Tu właśnie mam pytanie do osób które miały do czynienia z gripami z wyższych serii wraz z przerzutkami Shimano, jak to działa i jak się sprawuję. Ja osobiście z pracy: Sram grip i Sram przerzutka byłem bardzo zadowolony, kiedyś powiedziałem sobie nawet że już tylko Sram. Rozważam również kupno przerzutki Srama x7 i takich samych gripów. Zapomniałem jeszcze dodać, iż gripy i microindexem mają według mnie ogromną przewagę nad manetkami itp jeśli brać pod uwagę pracę przerzutki przedniej w skrajnych położeniach i możliwość zlikwidowania ocierania łańcucha bez mozolnych ustawień. Uwaga nie mam zamiaru wywoływać wojny pomiędzy zwolennikami obu firm, ale jako że miałem do czynienia z jednym i drugim obozem chciałem się dowiedzieć jak jest w wyższych seriach bo z takowymi nie miałem do czynienia :-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Manetki Sram'a nie są ze sobą kompatybilne z przerzutkami Shimano, przynajmniej ja tak pamiętam. Manetki Sram'a mają naciąg 1:1 a Shimano 2:1 (sram produkuje kilka przerzutek 2:1 MRX, Centera, Attac). A manetki Shimano nie są kompatybilne z przerzutkami Sram'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spekulant Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Manetki srama w wersji rocket chodzą z shimano. Tylko chciałem to sprostować bo nie miałem okazji z nich korzystać. Na forum jednym ten system się sprawdzał, a inni nie byli do końca zadowoleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek0407 Napisano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Jak jest z systemami 2:1 i 1;1 to ja wiem, co jest ze sobą kompatybilne chodzi mi o to jak pracują wyższe serie gripshiftów z Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias95 Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Z shimano współpracują manetki sram attack oraz rocket, to z tych wyższych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.