rmn1 Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Cześć, kiedyś czaiłem się na jakiś lepszy amortyzator niż dart3 (pod 29") ważę ok 85kg, przeczesywałem allegro kiedyś nawet licytowałem jakiegoś Foxa za 1050zł ale mnie przebili o pare złotych, dzisiaj wszedłem i patrze a tu F80 rl 29er za 800zł kup teraz "stan idealny po przeglądzie", tylko bez naklejek. No i pomyślałem 3min (może za mało, ale bałem się że ucieknie), przeliczyłem czy wogle mam tyle kasy w portfelu i kupiłem, odbiór osobisty 20km od domu więc mogę go sprawdzić...tylko teraz tak, nie mam pojęcia jak go kompleksowo sprawdzić. Nie chce wtopić bo to dla mnie kupa kasy. Taka kupa, że nawet nie jestem do końca pewien czy dobrze zrobiłem. Możecie coś doradzić? Po za tym, trochę już za późno ale kupowałem w przypływie emocji, kierując się głównie marką i ceną, jeśli wszystko z nim w porządku to dobra cena? Czym taki wideł będzie przebijał Darta 3? Cena mówi, że wszystkim ale jak to jest naprawdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Daj link do aukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Daj link do aukcji. http://allegro.pl/fox-29er-i1946724360.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 21 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Po przeglądzie? Żądaj faktury, paragonu, czegokolwiek, co to potwierdzi. Fajnie byłoby się przejechać, zobaczyć, czy się nie poci, dokładnie obejrzeć golenie, zobaczyć jak działa blokada skoku, i regulacja odbicia. Obejrzyj uszczelki (chociaż teoretycznie po przeglądzie), czy nie są zużyte. Oczywiście z gościem się kontaktowałeś i wiesz, że sterówka jest odpowiednio długa i średnica też jest ok. Najlepiej byłoby, gdybyś miał możliwość założenia go do swojego roweru przy odbieraniu i dopiero sprawdzeniu, może się okazać cokolwiek, może być chociażby coś z gwintami od mocowania zacisku,czego na pierwszy rzut oka nie zobaczysz, także sprawdzaj dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Zwykle nie mam obaw, ale tu cena wydaje mi się "dobra" i mało komentarzy ma sprzedawca, uspokaja możliwość odbioru osobistego...no ale właśnie, wątpię żeby dało się to zamontować bo nie będę miał przy sobie roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Nie no aukcja jest co najmniej podejrzana. Pytanie w jakim celu ktoś usuwa wszelkie naklejki? Może to jakiś obrońca praw zwięrzat i mu logo lisiej kity przeskadza ? A na poważnie to życzę żeby wszystko było tak jak w opisie aukcji. Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Właśnie z tą aukcją nie coś nie jest tak np. dla czego nie dodał chociaż zdjęć górnych goleni, jest to norma przy kupnie używanego amora z teflonowymi goleniami.Dlaczego usunął naklejki? Może mu się nie podobał napis "fox" Co sprawdzić przy odbiorze to tak jak safian ci napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Gość napisał mi teraz tak: - jaki rocznik? - wymontowany z nowego roweru 2008 zakupionego w 2009 - jaki kolor anody? - kolor anody złoto/magnez - jaki stan, luzy rysy? - stan idealny, luzów brak, prawie nie używany - działają regulacje i blokada? - regulacje i blokada ok - zdjęcia jakieś lepsze? - aparat mam w pracy więc nie przesle zdj - czemu brak naklejek? - brak naklejek ponieważ po zamontowaniu do roweru żony (wszystko białe)- chciała biały widelec więc go dostała Konto od dawna ma na allegro. Hm, dzwonił sam na domowy, odpisywał na sms, wydaje się autentyczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Jeśli jest tak jak piszę sprzedający to zrobiłeś interes życia. Pracą Foxa będziesz zachwycony, szczególnie po przesiadce z Darta. Patrząc na kontakt po zakupie wydaje się godny zaufania, tylko czemu dał tak lakoniczny opis aukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Jest w sumie program ochrony kupujących na allegro, więc jak coś będzie nie tak to kasę da się odzyskać niby. Interes życia - oby;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Osoby dające lakoniczny opis aukcji często same nie wiedzą dokładnie co posiadają, mnie się udało upolować na allegro zacisk Avid BB7 z tarcza i polową klocków za 50zł, gość w aukcji napisał że jest to zacisk Avida i to wszystko praktycznie. Wracając do amorka jedź obejrzyj ale jak ci opisał sprzedający że był dla żony to może jej się znudził albo nie odpowiadał pracą i chce się go pozbyć, jak już go sprawdzisz i kupisz to zapytaj gościa czemu tak tanio sprzedał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Też nie dawno kupiłem foxa, identyczny model, też za 800 zł. Tyle, że pod koła 26. Miał być w naprawdę niezłym stanie, jedynie prawa goleń się trochę pociła. I faktycznie, ale niestety okazało się też, że ma luzy a koszt całego serwisu z wymianą tulei to ok 400 zł (sama wymiana z tulejami 140 zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 22 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Tak z ciekawości: w 2008 były już foxy do 29 erów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Tak, ja kupiłem 120tkę z 2009 roku a wtedy była to ekstrawagancja Co do braku możliwości zrobienia zdjęć z powodu aparatu w pracy to bardzo kulawe wytłumaczenie. Ja przy drogim przedmiocie robię kilka zdjęć NA ZBLIŻENIU i wstawiam je do aukcji od razu by uniknąć dodatkowych zapytań o stan. Niech przyniesie aparat i zrobi foty. Albo pożyczy od dziecka, ciotki, babci, sąsiada, księdza. Wg mnie sprzedawca, który na zdjęciu prezentuje sprzedawany przez siebie przedmiot, który nadal jest użytkowany, nie jest wiarygodnym sprzedawcą. DLA MNIE oznacza to lekceważenie potencjalnego nabywcy i ja to odczytuję jako "przedmiot który kupisz będę eksploatował do samego końca". Niedobrze mi się robi gdy ktoś sprzedaje ufajdane błotem rowerowe części, brudne samochody i wygniecione ciuchy. Wg mnie sprzedawca powinien odpowiadać wyczerpująco na każde zadane mu pytanie i być dla klienta jeśli ten ma sensowne życzenia - a takimi są np dodatkowe zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Wpisałem imię i nazwisko gościa w google i wyskoczył mi dentysta na ulicy którą podał jak zapytałem o okolice odbioru osobistego. Jeśli to rzeczywiście on, to będę spokojniejszy wiedząc gdzie go mogę znaleźć jak za tydzień poczuję luzy. Zapytałem o zdjęcia, zobaczymy co odpisze. Co do aukcji sprzętu "w użyciu" to sam często tak robię i nie widze problemu, byle tylko wyczyścić na koniec. Ostatnio wylicytowaliśmy z dziewczyną Gianta Talona Disc z zeszłego roku za 1260zł (cena katalogowa to koło 2900zł chyba) i przyszedł ufajdany, chyba w ramach rekompensaty, że udało się tak tanio;) Lakoniczny opis...no tym tłumaczę sobie niską cenę. Ktoś może się nie znać po prostu...dlatego nie wnika w szczegóły. Niby napisał to co najistotniejsze;) Teraz mi odpisał "Zobaczy Pan jutro to wezmie z podziękowaniem :-)) jutro zadzwonię". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Odebrałem. Młody gość, nie wyglądający w żadnym razie na oszusta;) Amortyzator w stanie świetnym wizualnym, przegląd "zrobił znajomy". Lagi górne idealne (wytrzymały ten złoty kolor?), dolne oceniam na 9/10. Jedynie może jakieś drobniutkie ryski cienkie jak włos + lekkie otarcie od przewodu. Jutro założę i postaram się wypróbować (ale coś mnie mocniej łapie przeziębienie). Na razie jestem dobrej myśli;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 "Wczoraj przejechałem z 10km po drodze, żółwim tempem bo jestem chory i nie zauważyłem nic złego. Zero luzów, rys też brak, jedynie jakieś lekuchne. Na górnych lagach ZERO śladów używania. I blokada i regulacja odbicia chodzi lekko i działa odczuwalnie. Wczoraj na mrozie zmulony do oporu odbijał dużo wolniej niż w domu. To chyba przez temperaturę? A płynność działania...po prostu świetna." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ok, to chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy o tym Foxie. - Czy to jest wytrzymały widelec? Z czym można go porównać u innych marek? - Gdzieś chyba trafiłem na informacje, że foxy mają o 20mm mniej skoku niż napisane, bo mają "takie zabezpieczenie przed dobiciem", prawda to czy coś pomyliłem? - Jak jest z serwisem? Często trzeba do niego zaglądać jeśli jest czysty i smarowany brunoxem deo? Ogólnie wszystko w rowerze robię sam, kiedyś nawet zmieniałem skok w Torze Solo Air. Dam radę zrobić serwis Foxa? Uszczelki to najtaniej tyle co na allegro? Jeśli za jakiś czas (za jaki?) będę musiał wymienić uszczelki to lepiej takie http://allegro.pl/fox-32-mm-uszczelki-dust-wiper-kit-fox-32mm-nowe-i1953328698.html , czy takie http://allegro.pl/cml2-uszczelki-enduro-do-fox-32-i1960040236.html ? - Jest tu jakieś zabezpieczenie, na wypadek najechania na blokadzie na dziurę/przeszkodę? - SAG 15mm starczy przy skoku 80mm? - Jest coś jeszcze co powinienem wiedzieć przy przesiadce z darta 3? - Jaka jest ogólna budowa tego amortyzatora? Oprócz tego, że w jednej goleni jest powietrze (ugięcie), a w drugiej sprężyna (powrót?). Są tam jakieś zaawansowane systemy jak u konkurencji? Chciałbym się trochę więcej dowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Foxy są bardzo wytrzymałe i o ile będziesz go używał tylko do XC to nie powinieneś mieć z nim problemów. Czy mają mniej skoku to nie wiem, jednak ja swojego F100 RL jeszcze nigdy nie dobiłem, zawsze mi zostawało ok 2cm, a mam SAG kolo 20mm. 15mm przy 80 powinien być ok, jednak jest to kwestia preferencji, jedni wolą bardziej miękki, a inni mniej. Przetestuj go na jakichś dziurach i kamieniach i ustaw tak aby Ci odpowiadała jego praca, podobnie z tłumieniem powrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 SifoDyas A do XC które nie będzie niszczyć tego Foxa zalicza się taka jazda? Singletrek pod Smrkem - YouTube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 a ja podkreslilbym 1 rzecz - najczesciej foxy chwala osoby, ktore ich nigdy przez dluzszy czas nie mialy/nie porownywaly np do manitou abs+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Doczytałem co to te abs+, z opisu wnioskuje, że musi być to fajne. Ale jeśli Fox miałby takie zabezpieczenie, że na blokadzie zadziała przy nagłym wypadku to nie widzę wielkiego problemu. Ma coś takiego? No i czy odświętnie taką jazdę jak na filmiku wytrzyma mi ten amortyzator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Blokada w twoim rl jest "sztywna" czyli bez bezpiecznika (przynajmniej mój rl taką miał). Wpadanie w dzury jest niebezpieczne dla ciebie, nie dla widelca. Foxy oznaczone rl wydają mi się najbardziej neutralne w odbiorze i są bardzo bezproblemowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.