Skocz do zawartości

[Lidl] oferta rowerowa cz.2

mrmorty

Rekomendowane odpowiedzi

A ja napiszę - trochę na przekór - że od 12.04.12. będzie troszkę gratów w Biedronce: lampki, zapięcie i okulary. Te ostatnie za 30 zł z 5 wymiennymi szkłami z poliwęglanu i  z filtrem,. Na stronie Biedronki jeszcze nic nie ma ale mam dzisiejszą gazetkę i tam to wyczytałem.

Nadal nic nie ma na stronie biedronki. Czy możesz przybliżyć temat tych lampek z biedronki np. zdjęcie tej ulotki.

Ja kupiłem w zeszłym roku w Biedronce 2 koszulki rowerowe i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Są trochę luźniejsze niż te z Lidla ale bardzo dobrze zrobione, nic się nie pruje, prane na przemian praktycznie codziennie i zero jakichkolwiek usterek. W tym roku jak będą na pewno dokupię jeszcze ze dwie.

Lampkę na tył taką samą za 7 zł kupiłem w praktikerze(czyli komplet 14 zł może być)pompka za 10 w decathlonie prawie(czyni wielką różnicę)taka sama.Ale że za okulary dałem dwie i pół stówki a tu za 3 dychy no to mnie szlag trafia.Myslicie że po co robią takie rzeczy?wolimy piwo za 1,5 zł czy za 5 zł?.NIe jest to totalna tandeta być może,ale coś w tym musi być.

Marketing. Niestety - kupując cokolwiek płacimy nie tyle, ile kosztowało wyprodukowanie tego towaru + transport + marża sklepu, tylko tyle ile zażyczy sobie producent.

Czy surowiec/materiał i technologia produkcji przerzutki tylnej Shimano XT jest 5x droższa od surowca/materiału potrzebnego do wyprodukowania przerzutki Shimano Tourney? (koszty transportu/pakowania/marże pomińmy). Nie! XT będzie droższy w produkcji, ale mysle ze różnice będą kilkunastoprocentowe. Reszta to marketing - po prostu wmówiono nam, że warto zapłacić 5x więcej za XT, bo: lżejszy/bardziej precyzyjny/szybszy/wygodniejszy/itd. I ludzie płacą.

Oczywiście nie mówię, że lepiej kupić Tourneya i się wkurzać ;] Mówię, że te dwie przerzutki pod względem wartości materialnej różnią się nieznacznie - informacja o większej wartości w złotówkach jest tylko w naszej psychice.

Inne przykłady:

Ubrania - dla przykładu spodnie dresowe. Wyprodukowanie jednej sztuki w Chinach kosztuje pewnie nie wiecej niż 2$. Dojdzie transport i prowizje pośredników - niech będzie 3$ za sztukę. Jedne docierają na bazar gdzieś w małym mieście i są sprzedawane za 25 zł/szt. Te ze metką "Adidas" trafiają do sklepu w galerii i "cudownie" nabierają wartości - 179zł/szt. Być może ich jakość jest lepsza od tych z bazaru, ale koszt produkcji - porównywalny. I tak jest praktycznie ze wszystkim.

akurat niedaleko mnie są 2 biedronki, jedna taka większa i do niej często chyba zwożą nie sprzedane produkty, bo często są obniżki po tych różnych promocjach z ulotek :) i takim sposobem moja mama wyczaiła w tamtym roku te koszulki rowerowe co były niebieskie, czerwone i chyba żółte i do tego te shorty z pampersem czarne i szare, pierwszy raz nie bardzo było w czym wybierać, ale następnym razem jak zaszliśmy to były koszulki i shorty po o ile dobrze pamiętam 5zł za sztuke :D obkupiliśmy się ja i moi 2 bracia. Gdzieś z 15 koszulek jak nie więcej i podobnie gaci kupiliśmy :D

No za 5zł to niech nawet sie rozleci ta koszulka po 1 sezonie, a co to jest 5zł za ciuch na rower :P a takie w miare dobre te koszulki, ściągacz z tyłu przy dupie i dłuższa koszulka w tamtym miejscu się przydaje bo nie podwiewa wiatr w górę :)

Muszę do Lidla wpaść 10-tego i sprawdzić jakie te kaski będą może kupię hmm :rolleyes:

szczyt lenistwa. Te koszulki były już ileś razy opisywane (chwalone) choćby na poprzednich stronach tego wątku.

dzięki, nie byłem tylko na 100% pewien czy są to te same, a na forum nie szukałem, bo znałem ten temat i myślałem że pytanie tutaj będzie dobrym rozwiązaniem :)

w sumie to mam koszulkę z poprzedniej lidlowej oferty, a ona jest dość cienka (wydaje mi się, że dobra na temperatury powyżej 25 stopni) dlatego myślałem o czymś pod spód niewysokiej cenie. chociaż z drugiej strony teraz będzie też kamizelka, a to też chyba nie byłoby złe połączenie.

z aktualnej oferty zastanawiają mnie te odblaski na koła- zdjęcie niewiele mówi, więc trzeba będzie "pomacać" w sklepie :D

dzięki, nie byłem tylko na 100% pewien czy są to te same, a na forum nie szukałem, bo znałem ten temat i myślałem że pytanie tutaj będzie dobrym rozwiązaniem :)

w sumie to mam koszulkę z poprzedniej lidlowej oferty, a ona jest dość cienka (wydaje mi się, że dobra na temperatury powyżej 25 stopni) dlatego myślałem o czymś pod spód niewysokiej cenie. chociaż z drugiej strony teraz będzie też kamizelka, a to też chyba nie byłoby złe połączenie.

z aktualnej oferty zastanawiają mnie te odblaski na koła- zdjęcie niewiele mówi, więc trzeba będzie "pomacać" w sklepie :D

kamizelka raczej nie wygląda na zbyt ciepłą - widziałem tylko w gazetce, ale raczej wygląda naprzeciwwiatrową.

Ten bezrękawnik to coś jak bielizna termo - więc jeśli chcesz żeby Cię ogrzewało jak jest +5 na dworze to nie do końca tędy droga :) Ten bezrękawnik ma odprowadzać pot z ciała i z założenia jest np. przewiewny (więc odpada ochrona przed wiatrem). Jeśli szukasz czegoś "na chłodniejsze dni" to może lepszym rozwiązaniem będzie zakup bluzy rowerowej z długim rękawem lub nawet kurtki (ewentualnie w poprzedniej ofercie były takie rękawki na przedramiona)? Z mojego doświadczenia (kupuję "po kawałku" od 3 lat metodą prób i błędów) wynika, że jako punkt wyjścia najlepiej zastosować warunki atmosferyczne, w których planujemy w ciuchach jeździć (temperatura+wiatr+opady). Nie kupisz jednego uniwersalnego ciucha na temperatury w przedziale 0-30 :)

kamizelka raczej nie wygląda na zbyt ciepłą - widziałem tylko w gazetce, ale raczej wygląda naprzeciwwiatrową.

Ten bezrękawnik to coś jak bielizna termo - więc jeśli chcesz żeby Cię ogrzewało jak jest +5 na dworze to nie do końca tędy droga :) Ten bezrękawnik ma odprowadzać pot z ciała i z założenia jest np. przewiewny (więc odpada ochrona przed wiatrem). Jeśli szukasz czegoś "na chłodniejsze dni" to może lepszym rozwiązaniem będzie zakup bluzy rowerowej z długim rękawem lub nawet kurtki (ewentualnie w poprzedniej ofercie były takie rękawki na przedramiona)? Z mojego doświadczenia (kupuję "po kawałku" od 3 lat metodą prób i błędów) wynika, że jako punkt wyjścia najlepiej zastosować warunki atmosferyczne, w których planujemy w ciuchach jeździć (temperatura+wiatr+opady). Nie kupisz jednego uniwersalnego ciucha na temperatury w przedziale 0-30 :)

dzięki za pomoc :)

dobra, chyba zrezygnuję z kamizelki na rzecz koszulki, przyda się bardziej, nie tylko na rower ale też na jakieś wędrówki po górach itp.

w sumie mam jakąś kurtkę "rowerową"- przeciwdeszczowa, niestety niezbyt oddychająca, ale kierowałem się niską ceną i wielkością i wagą po spakowaniu; spróbuję takiego połączenia jak rękawki (tak, były) nie będą wystarczające

a jak uda mi się od rodziców jakąś kasę wyciągnąć to wezmę też spodenki z wkładką :D

ja zakupiłem przy okazji jakiejś oferty taką bielizne jak ta teraz w ofercie rowerowej - bezrękawnik. Jak dla mnie to on jest za ciepły. Odprowadza pot całkiem nieźle, rozmiar XL jest ze tak powiem odpowiednikiem L'ki. Przy moich 190cm wzrostu i 112 klatka to jest on taki na styk i ktoś o większych wymiarach będzie narzekał, że go za bardzo ściska.

Kask też wygląda bardzo podobnie jeśi nie identycznie do tego z zeszłorocznej promocji majowej jeśli dobrze pamiętam, z tym, że ten ma siatke w otworach wentylacyjnych. Mam akurat ten kask z zeszłego roku i musze powiedzieć, że spisuje się dobrze, wentylacja ok, i dzieki wymiennym gąbkom jest dosyć wygodny. W kolejnej promocji był taki z lampką z tyłu i już był zbyt twardy bo brakowało gąbek zarowno tych w kasku jak i dodatkowych.

Ja chyba się wybiore po szorty bo przydałyby się takie jedne luźniejsze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...