lukas85 Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Mam pytanie. Noszę się z zamiarem kupna fajnego amortyzatora do xc w okolicach 1000-1200zł, moja waga to 90 kg. Z informacji od sprzedawcy dowiedziałem się, że amor jest do wagi 110 kg. Oczywiście w tych cenach wybór leży między znanymi rebą, foxem, reconem, torą, r7, ale zainteresował mnie suntour axon za 800 zł na allegro: http://allegro.pl/sr-suntour-axon-rld-100mm-skok-czarny-nowy-i1930171786.html http://allegro.pl/sr-suntour-axon-rld-2011-disc-1525g-kurier-0zl-i1923177860.html W sieci jest mało opinii o tym amortyzatorze, a przynajmniej nie są dla mnie wystarczające. Na stronach w jęz. angielskim też nie wrze na temat tego modelu. Cena i waga są bardzo interesujące, sztywność też podobno jest zaletą. Nie ukrywam, że oszczędność kilku stów, to ciekawa perspektywa. Jaka jest wasza opinia? Używa ktoś z was tego amorka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 nie używam osobiście ale genralnie słyszałem dość pochlebne opinie na jego temat, które można streścić tak: Prosty lekki i fajnie chodzący amorek Tylko mam małe ale wszscy którzy na nim śmigaja/śmigali byli w wadze od 70-80kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Chyba wyglada na to, że trzeba będzie kupić, by dowiedzieć się czegoś więcej o nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spekulant Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Też nie jeździłem na axonie, ale powszechnie mówi się, że to sztywny amor o charakterystyce pracy recona. Wadą jest słabe wybieranie małych nierówności ale to wada wielu amortyzatorów powietrznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Też nie jeździłem na axonie, ale powszechnie mówi się, że to sztywny amor o charakterystyce pracy recona Tzn o jakiej charakterystyce? Progresywnej? Liniowej? Degresywnej? Nie każdy jeździł na Reconie. Poza tym nie można od amorka o przeznaczeniu wyścigowym oczekiwać niewiarygodnego komfortu i czułości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Widzę, że trzeba trochę informacji o Axonie. Otóż ma go mój znajomy, który waży ponad 90 kg. Widziałem jak pracuje i nawet się przejechałem kilkanaście kilometrów w terenie. Działa bardzo dobrze - w porównaniu z Raidon'em jest zauważalna różnica. Nie wiem dlaczego kolega Spekulant spekuluje, że niezbyt dobrze wybiera małe nierówności - po ustawieniu ciśnienia idealnie pod siebie przez małe nierówności przechodzi gładko i ładnie wybiera (ale fakt - sprężyna jest na małe wyboje czulsza). Poza tym Axon jest bardzo lekki i stosunkowo niski jak na swoje 100mm skoku - zdecydowanie niższy niż taki Raidon. lukas85 Jeśli chcesz kupić Axona to jak najbardziej polecam. A jeśli nie Suntour to zdecydowanie Reba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simonello Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ostatnio w Bike Magazine został oceniony bardzo dobrze, parę szczegółów: http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/news.html?PostingID=914&Category=event_news?PostingID=914&Category=event_news Model na 2012 rok waży ok. 1500 gramów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Jeśli chodzi o rebę to nowe na allegro chodzą po 1300 zł, taniej nie ma, a używki się boję. Niby stać mnie, ale za dużo kasy ładuję w rowery i muszę trochę się ograniczyć, pozatym do roweru klasy slx/xt + alu rama 1500 g. nie potrzebne mi wypas części. Żadnym terminatorem nie jestem, nie potrzebne mi sidy, foxy, bo to dla zawodników, a ja przez ostatnie 2 lata nawet nie miałem czasu w maratonie wystartować, choć od marca tego roku zrobiłem sporo ponad 6000 km (do marca 10 000 stuknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 lukas85 Na Axonach też zawodnicy jeżdżą. Ale nieważne. Skoro nie są Ci potrzebne wypas części i chcesz ograniczyć kasę wydawaną na rower, to bierz Axona zamiast Tory czy Recona. Ewentualnie, jeśli Ci bardzo zależy to możesz pokusić się na Epicona. Także dobry widelec i jeszcze tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Epicon i Axon to coś pokroju Reby i SIda, to w zasadzie to samo z tym ze sid wiadomo lżejszy droższy występujący w odmianach w jakich reby nie uświadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Z tym porównaniem do Reby i SID-a był nie przesadzał. Axon według mnie aż tak dobrze jak w/w RS-y nie pracuje. Wczoraj odkryłem że regulacja kompresji odbicia jest w zasadzie atrapą i kręcenie daje... nic albo prawie nic. W każdym razie ciężko to wyczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Axon i sid pracują w miarę podobnie, jeśli w negatywnej komorze jest mniej powietrza.Natomiast reba to zupełnie inny amor i moim zdaniem bardziej pracą przypomina foxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Co nie zmienia faktu, że między axonem a rebą jest ok 500 zł różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 25 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 I dlatego jest to bardzo fajny amor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.