Skocz do zawartości

[nowy napęd] Dyna-sys SLX/XT

starynowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam po raz pierwszy swój pierwszy, przyzwoity rower. Przymierzam się do tego od dwóch lat, ale dopiero niedawno udało mi się kupić, za rozsądne pieniądze fajną ramę (Merida HFS 1000) i to mnie zmobilizowało do działania.

Jestem przy napędzie, niestety, dyna-sys. I tu pojawia się problem, bo jest jeszcze bardzo mało na forum o tym napędzie.

Chce kupić SLX/XT. Korba, p. przerzutka slx, kaseta, t. przerzutka XT. Nie wiem co z manetkami. Ze starego shimano, były by XT, ale z dyna-sys, nie wiem. Nie wiem co z łańcuchem.

Może macie jakąś inną koncepcje napędu.

Kolejna sprawa, to wielkość tarcz i długość korby, wielkość kasety i długość przerzutki.

Nie bardzo mam doświadczenie i nie wiem czym się kierować.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Napisano

Rozważ tradycyjny układ 2/3x9.

Na plus. Biegów wystarczająco dużo. Możliwość miksowania osprzętu (sram/shimano). Tańsze niż dynasys. Sprawdzone. Duży wybór części.

Minus: coraz mniejsza dostępność. Moim zdaniem jeszcze przez 2 sezony powinny być w sprzedaży komponenty klasy xt/x7-9 (np. na aukcjach, czy z demontażu nowych rowerów).

• 3 miesiące temu...
Napisano

Mam pytanie mam kasete SLX 11-36 a co by było gdybym ją zmieniał na XT 11-32 , niedlugo czeka mnie wymiana więc nie więm którą kopić wolę iść w góre i zakupić XT tylko ostatnia tarcza ma większą ilość żębów przy XT o co tu chodzi . I jaka będzie różnica w łańcuszku mam na myśli SLX/XT/XTR cena jest bardzo podobna a jak z wytrzymałością , ewentualnie jaki polececie łańcuch do dyna sys Shimano? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...