starynowy Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 Składam po raz pierwszy swój pierwszy, przyzwoity rower. Przymierzam się do tego od dwóch lat, ale dopiero niedawno udało mi się kupić, za rozsądne pieniądze fajną ramę (Merida HFS 1000) i to mnie zmobilizowało do działania. Jestem przy napędzie, niestety, dyna-sys. I tu pojawia się problem, bo jest jeszcze bardzo mało na forum o tym napędzie. Chce kupić SLX/XT. Korba, p. przerzutka slx, kaseta, t. przerzutka XT. Nie wiem co z manetkami. Ze starego shimano, były by XT, ale z dyna-sys, nie wiem. Nie wiem co z łańcuchem. Może macie jakąś inną koncepcje napędu. Kolejna sprawa, to wielkość tarcz i długość korby, wielkość kasety i długość przerzutki. Nie bardzo mam doświadczenie i nie wiem czym się kierować. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
M333 Napisano 22 Listopada 2011 Napisano 22 Listopada 2011 Rozważ tradycyjny układ 2/3x9. Na plus. Biegów wystarczająco dużo. Możliwość miksowania osprzętu (sram/shimano). Tańsze niż dynasys. Sprawdzone. Duży wybór części. Minus: coraz mniejsza dostępność. Moim zdaniem jeszcze przez 2 sezony powinny być w sprzedaży komponenty klasy xt/x7-9 (np. na aukcjach, czy z demontażu nowych rowerów).
GhOsTwrc Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Mam pytanie mam kasete SLX 11-36 a co by było gdybym ją zmieniał na XT 11-32 , niedlugo czeka mnie wymiana więc nie więm którą kopić wolę iść w góre i zakupić XT tylko ostatnia tarcza ma większą ilość żębów przy XT o co tu chodzi . I jaka będzie różnica w łańcuszku mam na myśli SLX/XT/XTR cena jest bardzo podobna a jak z wytrzymałością , ewentualnie jaki polececie łańcuch do dyna sys Shimano?
crashbash1 Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Możesz spokojnie zamieniać. Ewentualnie będziesz musiał lekko skrócić łańcuch.
adziopak Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Nie sadze aby tak szybko 9rzedowki zeszly z polek. To raczej wiecej niz kwestia 2 lat Sent from my E15i using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.