kubzys Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Witam. Chcę kupić tą przerzutkę na przód: http://allegro.pl/shimano-deore-fd-m531-9rz-down-swing-i1932295992.html#delivery Jest to deore m531, w aukcji nie jest napisane do jakiej ilości zębów na blacie jest przystosowana, ale w mailu dostałem info że jest ona do korb z ilością 44t. A moja korba alivio ma 42t. I nie wiem czy będzie działało prawidłowo. Używacie może takiej kombinacji przerzutka 44t a korba 42t? Proszę o niezamykanie tematu, wiem że były podobne, bo zanim założyłem ten to sporo przeczytałem, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Tak będzie pasowała gdyż przerzutki przednie mogą pracować zarówno pod 42 jak i 44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Teoretycznie chyba nie, skoro ten gość podał mi że przerzutka jest na 44t. Większość jest 44-48t. Raczej ją wezmę tylko poczekam na inne opinie. może ktoś tak jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 bedzie dzialac pod 42t, poprostu musisz ja zamontowac troszke nizej i to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 ja tak jeździłem i hulało. Teraz mam korbę Deore 44t i chodzi tak samo jak Alivio 42t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyjogurt Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ja śmigam na blacie 40T z przerzutką SLX pod 44T i nie ma problemów, więc 42T tym bardziej zadziała. PS. Jakiś lubelski ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Bierz i nie marudź jak ją ustawisz bedzie działała jak złoto. Od siebie dodam ze po kupnie deore 510 wszystko zaczeło pracować jak należy i poki co to najlepsza zmieniarka jaką miałem a miewałem i wyższe modele az do XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dancio84 Napisano 20 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Przerzutka, która jest przeznaczona do 42 zębów będzie miała problemy z korbą 44 z. Przykład: starsze STX RC nie działaly prawidłowo z korbami 44z. W drugą stronę to nie sprawia problemów. Przykład: przerzutka SRAM 3.0 którą posiadałem, wspólpracowała z korbą 42z., jak i z 48z. To przykład z dolnej półki cenowej. Możesz śmiało kupować. Daj znać jak działa w rowerze po zamontowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Dzięki wszystkim za info. Rzeczywiście lubelski wątek Czyli biorę. Jak zdobędę fundusze na resztę napędu to napiszę jak to się sprawuje. Będę kupował też tylną przerzutkę deore. I nie wiem czy brać manetki deore czy alivio. Alivio niby tańsze, ale jak współpraca przerzutki deore - manetki alivio? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że coś może być nie tak. Raczej będę brał manetki deore, ale gdyby z kasą było cienko to alivio. I właśnie czy wszystko byłoby ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spekulant Napisano 20 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Manetki alivio i deore konstrukcyjnie są bardzo zbliżone, z technicznego punktu widzenia do przerzutki deore będzie pasować każda manetka shimano. Ja bym brał tańsze alivio, nie jest złe, a różnicę w działaniu widać dopiero w przypadku grupy XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.