sebaxgh Napisano 19 Listopada 2011 Napisano 19 Listopada 2011 Co można poradzić na zerwany gwint do nocowania zacisku hamulca tarczowego w amorku ? bo na jednej śrubce to piszczy bo klocek ociera o tarczę.. druga ledwo co trzyma i nie wiem jak sobie z tym poradzić.. bo wymiana amortyzatora to ostateczność tym bardziej że mam tylko ok 250zł więc nic lepszego i tak bym nie kupił Co byście poradzili ?
PoleK Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 sa takie sprezynki ktore sie wklada w otwor po przegwintowaniu go na rozmiar wiekszy - jesli masz an to miejsce... albo kupic lagi od uzywki XCR-a
Tomek82 Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 Wkręć szpilkę gwintowaną na jakiś dobry klej, na to nakrętka i po problemie. Pozdrawiam
kadargo Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 Jednak polecałbym naprawę w systemie Helicoil bo tak się nazywa ta sprężynka o której wspomniał PoleK. Podzwoń po serwisach motocyklowych i rowerowych czy mają zestaw do naprawy. Kupno zestawu to jakieś 200 zł (specjalny gwintownik, wiertło, wkładki i narzędzia do montażu wkładek). Nie wiem skąd jesteś ale jak byś był z 3city to gwintownik i wiertło mam u siebie, wkładki też są do zdobycia.
sebaxgh Napisano 20 Listopada 2011 Autor Napisano 20 Listopada 2011 Raczej nie ma sensu wydawać 200zł na taki zestaw jak za 250zł mogę kupić nowy.. Zrobię gwint rozmiar większy i do tego odpowiednią śrubkę, chyba tak będzie najprościej
kadargo Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 Napisałem też żebyś podzwonił po serwisach.
Mod Team mrmorty Napisano 21 Listopada 2011 Mod Team Napisano 21 Listopada 2011 Jeśli dasz większy gwint w ladze to przy okazji musisz rozwiercić większy otwór w mocowaniu hamulca. Jeśli mocowanie to przeżyje to ok ale można też w inny sposób - idziesz do tokarza, fachowiec rozwierca Ci ten otwór w goleni, wbija tuleję i gwintuje na właściwy rozmiar.
soliner Napisano 21 Listopada 2011 Napisano 21 Listopada 2011 mrmorty dobrze radzi, ale na początek mógłbyś próbować te śrobe wkręcić na kleju do gwintów, pisałes że cos tam trzyma jest jeszcze 'koński włos' ten którym uszczelniane były rury gazowe. Chyba że gwintu nie ma już wcale i trzeba mocniej sie starać
sebaxgh Napisano 21 Listopada 2011 Autor Napisano 21 Listopada 2011 Zorientuje się co i za ile, a co do rozwiercania otworu w zacisku to możliwe że nie było by to konieczne bo przy obecnej śrubce jest jeszcze luz więc może by weszła bez powiększania, ale na razie wkręciłem trochę dłuższą śrubkę (dalej jeszcze trochę normalnego gwintu było) i się jakoś trzyma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.