cynamon Napisano 19 Listopada 2011 Napisano 19 Listopada 2011 Poskładałem sobie małym kosztem taki rowerek, co by czasem jakiś maraton pojechać (zwykle jeżdżę na enduraku). Zakładam mu też slicki, aby można było potrenować na szosie. Niektóre części trafiły do niego przez przypadek inne celowo. Napęd przełożony z mojego enduraka, który dostał nowy Dynasys. Koła kupiłem na szrocie i wymieniłem obręcze. Rama to już nie przypadek, szukałem jej od kilku miesięcy, zależało mi też na wersji z takim malowaniem. Amor miał być RS Duke ale trafiła się najlżejsza wersja SID-a. Ważę 60kg, więc jego wiotkość nie jest tak dokuczliwa. Rower nie jest anorektykiem ale starałem się pogodzić funkcjonalność i minimalny komfort (o ile w ogóle można mówić o komforcie w tym przypadku) z przyzwoitą masą, nie przepłacając za części. Sprzęt jest niesamowicie zwrotny i wymaga ciągłej uwagi od kierującego. Może ja odczuwam to bardziej, bo jeżdżę także na łagodniejszym fullu, ale i tak patrząc na niego, widać że jest nerwowy. Jazda ciasną ścieżką pomiędzy drzewami to poezja. Pochwalę się, że ten składak został rowerem miesiąca września w BB. Masa całości to 10,6 kg. Nie zależy mi, aby na siłę ją obniżać, ale jak zajeżdżę opony, to może kupię coś lżejszego i urwę jeszcze ponad 200g z masy która się obraca. Rama: Giant XtC Team Widelec: Rock Shox SID (Pure DeLite) Kierownica: zzyzx karbon Mostek: Race Face Sztyca: Smica Pro Siodło: Fizik Gobi XM Pedały: Shimano PD-M540 Manetki: Shimano XT SL-M770 Przerzutka przednia: Shimano XT FD-M770 Przerzutka tylna: Shimano XT RD-M771 Hamulce: Avid SD2 Dźwignie hamulca: Avid Speed Dial 7 Kaseta: SRAM PG-990 Łańcuch: SRAM PG991 Korba: Shimano SLX FC-M660 Suport: Shimano SLX Koła: Mavic Crosslink Opony: Continental Escape Pro Dętki: Schwalbe XX LIGHT Rogi: nn Linki/pancerze: Jagwire Zacisk sztycy: Zoom Stery: FSA
mekp Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Witam. Rower przyjemny w patrzeniu Choć ja osobiście mając do dyspozycji taka ramę która z reszta swego czasu razem z podbonym karbonowym modelem śniła mi się po nocach, złożyłbym coś bardziej w klimacie czasów powstawania ramy... może pełny Sram 9.0 Sl... ach... rozmarzyłem się... Naprawdę ciekawy projekt Jak sprawują się hamulce? Pytam bo chyba założę podobny zestaw do swojego projektu Mielca pozdrawiam xMekpx
marsman Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 też widziałbym tu troche staroci. na pewno korba bo SLX jest przebrzydki... może też mniejsze siodełko. a teraz popatrz Mekp na to: rama troche nowsza ale korby z 2003 ( z zębatką STX RC na 4 śruby czyli chyba 1998 ). przerzutka przód tak jak i manetki okolice 2000. tył 2001/02?? hamulce 2004. kaseta XT jeszcze na "8"...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.