jqr Napisano 17 Listopada 2011 Napisano 17 Listopada 2011 Mam problem - nie mogę wyjąć widelca (pierwszy raz wyciągam z w miarę młodego roweru). Stery ahead, zdjąłem kierownicę, mostek, podkładki i mam przed oczami to co na zdjęciu, czyli obrdzewiałą rurę amora. Wg mnie powinno już wyjść wszystko na dół, ale użycie młotka przez klocek nic nie dało i zwątpiłem, czy nie trzeba zdjąć najpierw tego pierścienia u góry - też siedzi mocno, bo niżej jest uszczelka i chyba już bieżnia łożyska. Poradźcie, czy naparzać dalej czy coś innego próbować
enkoder Napisano 17 Listopada 2011 Napisano 17 Listopada 2011 Miskę z góry musisz zdjąć, ale jak masz tak pordzewiałą rurę, to może być problem. Szczotką drucianą leciutko spróbuj wyczyścić tą rdzę, powinno zejść.
pytlas Napisano 17 Listopada 2011 Napisano 17 Listopada 2011 Tak jak kolega mówił, weź trochę to szczotką drucianą przeczyścić, i walnij młotkiem w górę rury sterowej, Tak naprawdę nie masz się czego bać małe prawdopodobieństwo że coś uszkodzisz.
Mod Team michuuu Napisano 17 Listopada 2011 Mod Team Napisano 17 Listopada 2011 Rurę trzyma podkładka stożkowa która się obciska na sterówce. Jeżeli masz tyle rdzy to najpierw oczyść potem młotkiem i wyjdzie.
jqr Napisano 18 Listopada 2011 Autor Napisano 18 Listopada 2011 Rurę trzyma podkładka stożkowa która się obciska na sterówce. Jeżeli masz tyle rdzy to najpierw oczyść potem młotkiem i wyjdzie. dziękuwa, wydłubałem tą stożkową uszczelkę i wszystko wyszło oglądając łożyska (maszynowe) zauważyłem że górna ma duży luz w kierunku góra - dół, wydaje mi się że to nie ma znaczenia, bo kręcą się płynnie i nie ma luzów poprzecznych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.