szewczykluk Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 Witam - pytanie laika;) czy zmieniajac pancerze warto je jakos przesmarowac?kropelke rohlofa czy tez jakis teflonowy w sprayu?i czy linki w sezonie jakos tez sie smaruje?jesli tak to czym?dziekuje i pozdrawiam
stefan2810 Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 Warto dać po kilka kropel do pancerzy, nic nie zaszkodzi a jedynie może zmniejszyć tarcie a w rezultacie polepszyć pracę przerzutek/hamulców.
ILC Napisano 16 Listopada 2011 Napisano 16 Listopada 2011 Tylko po błotnistym maratonie w tym pancerzykach przesmarowanych smarem będzie tyle syfu....
ILC Napisano 17 Listopada 2011 Napisano 17 Listopada 2011 Ja smaruję je tylko raz (przed założeniem, bo co pół roku nowe zakładam, jakiś taki nawyk mam) Smaruje smarem teflonowym je jedynie.
stefan2810 Napisano 17 Listopada 2011 Napisano 17 Listopada 2011 Tylko po błotnistym maratonie w tym pancerzykach przesmarowanych smarem będzie tyle syfu.... Bez przesady.
wikrap1 Napisano 5 Grudnia 2011 Napisano 5 Grudnia 2011 Niejeden błotnisty maraton przejechałem i syf zbiera się głównie w pancerzu tuż przy przerzutce, jeśli jest on poprowadzony po łuku jak w shimano deore np, a w sramie proste prowadzenie jest niewrażliwe na błotko, pancerz się nie zaciera.
szewczykluk Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Napisano 5 Grudnia 2011 tzn deore trza prowadzic po luku a srama nie??
enkoder Napisano 5 Grudnia 2011 Napisano 5 Grudnia 2011 Sram ma mocowanie linki w innym miejscu (od przodu), stąd nie trzeba prowadzić pancerza po łuku, jak w Shimano (od tyłu)
Piksel Napisano 5 Grudnia 2011 Napisano 5 Grudnia 2011 Zależy czy przerzutka shimano jest klasyczna czy w wersji shadow.W tej drugiej pancerz prowadzimy podobnie jak w sramie.
cosiestaosie Napisano 8 Grudnia 2011 Napisano 8 Grudnia 2011 O ile system nie jest zamknięty czy choćby uszczelniony(jak w XTR) to lepiej nie smarować. Różnica w działaniu (w przypadku nowych pancerzy) pomijalna, a zbierający syf olej/smar może bardzo szybko wykończyć pancerze - najczęściej ostatni odcinek pancerza przerzutki tylnej. Tak samo użycie linek pokrytych teflonem jest mocno dyskusyjne - w dużej mierze zależy od jakości wykonania. Odchodzący płatami "teflon" w oryginalnych linkach Srama elegancko mi raz załatwił pancerze... Tani i dobry zestaw to szlifowane nierdzewne linki Clarksa + Jagwire na metry/najtańsze Shimano. Tanie i nie szkoda wyrzucać jak padnie
klon Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Podepnę się pod temat. Jaki smar najlepiej użyć do systemu zamkniętego? Miedziany, teflonowy, a może lepiej stały - jak do łożysk, czy np. gęsty olej do amortyzatorów?
premier2 Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Nie ma takiej potrzeby, ale jak już musisz, to proponowałbym jakiś spray z teflonem lub silikonem
dovectra Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 jak premier2 dokładnie towot - zamarźnie na mrozie i tyle. olej, nazbiera brudu i zgęstnieje. a taki suchy-półsuchy teflon będzie najlepszy
kris2011 Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Ja traktuje odtłuszczazcem a potem teflonem w spray'u
ponerek Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 ja używam do pancerzy wd40 ewentualnie cx80 wszystko jest w jak najlepszym porządku linki działają sprawnie, może ktoś mi napisać na priv. co to jest ten teflon w sprayu do czego sluzy jego plusy minusy, i cena ?
M333 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Ponerek: to smar teflonowy w aerozolu, do wyguglania.
szewczykluk Napisano 10 Lutego 2012 Autor Napisano 10 Lutego 2012 cena mala chyba max do 25 zeta - np http://allegro.pl/motip-teflon-ptfe-w-sprayu-spray-400-ml-i2067334342.html wad nie stwierdzilem;)
qdlaty123 Napisano 16 Lutego 2012 Napisano 16 Lutego 2012 Pomyśleć o rozwiązaniu zastosowanym przez OQS Allmountain Końcówki pancerza z plastikowym noskiem 7szt. Końcówki mosiężne uszczelniane 3szt. Rurka termokurczliwa w odpowiednim kolorze naciągnięta w przelotkach na noski.... System szczelny i tyle w temacie...... Wad nie stwierdzono I możecie laćtam co chcecie ja nie leję do pancerzy nic....bo i po co? Wystarczy linkę teflonem pokrytą za 8-9zł wrzucić a poślizg w pancerzu macie jak....yyy... dorośli wiedzą
dejtrejder Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 Witam - pytanie laika;) czy zmieniajac pancerze warto je jakos przesmarowac?kropelke rohlofa czy tez jakis teflonowy w sprayu?i czy linki w sezonie jakos tez sie smaruje?jesli tak to czym?dziekuje i pozdrawiam Owszem warto. Lepsza odrobina smaru niż oliwa bo smar nie wypłynie. Jednak trzeba tam okresowo zaglądać. Co jakiś czas wyjąć linkę spod pancerza przetrzeć szmatą nasączoną benzyną ekstrakcyjną i znowu dać odrobinkę smaru. Trzeba po prostu zwracać uwagę aby syf tam nie zalegał. Nie dopuścić do ciężkiej pracy manetek to podstawa.
dovectra Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Nie dopuścić do ciężkiej pracy manetek to podstawa i klamek, mi tylne ham. słabo odbijały, myślałem że to sprężyna a okazało się że w fajce od nowości nie ruszanej syf i rdza przetarłem naoliwiłem i jak nowe
mbut Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 · Ukryte przez premier2, 2 Marca 2012 - kolejny nabijacz postów? Ukryte przez premier2, 2 Marca 2012 - kolejny nabijacz postów? ja używam do pancerzy wd40 ewentualnie cx80 wszystko jest w jak najlepszym porządku linki działają sprawnie, może ktoś mi napisać na priv. co to jest ten teflon w sprayu do czego sluzy jego plusy minusy, i cena ? Jeżeli linki są pokryte teflonem i wewnątrz pancerza również to nie powinno się smarować żadnym smarem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.